設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alanadc23

[重低音] 有冇人用緊svs sb16u ?

星級玩家

matt88p 發表於 2018-1-19 10:10
不如咁講啦, 冇話數唔數據,  總之好聽自己接受玩得開心就係啱!!

最重要自己开心,绝对赞成

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 絕對認同
wman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

話是話 唔係問緊SVS SB16U 架咩 點解會變左如何處理好低頻及數據與好運的重要性架
呢隻十仔我聽過 高質 量感夠 有下潛力 小衝 因為我係聽雙十既關係 朋友加埋後面重包圍感十仔
可以話 夠包夠潛 唔係打心口 但一樣有衝既量感 算係一隻高質既十仔黎

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
pac + 20 + 20
alanadc23 + 10 + 10 多謝分享

查看全部評分

星級玩家

louis001 發表於 2018-1-19 10:40
話是話 唔係問緊SVS SB16U 架咩 點解會變左如何處理好低頻及數據與好運的重要性架
呢隻十仔我聽 ...

我错了……歪楼

黃金玩家

csbzkl 發表於 2018-1-19 10:48
我错了……歪楼

又唔好咁講 睇師兄的分享 真係獲益良多
可能師兄言語上有點用詞不當 但絶對係真心分享
我相信袛係要係真心既理性分享 呢度係絶對支持既
大家努力   

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

再回复一下:线材对对声音是有影响的,但对于av,特别是炮来讲,影响不大,个人觉得没有必要配太好的线,够用即可,因为性价比低。用过几千一对的线在主箱上,听不出太大差异,毕竟是看片不是听歌。所以就我个人来讲,如其买好线材,不如直接升级设备来得效果明显。对于炮的电源线,不要太纠结,买条合格的,自己感觉喜欢的外观就好。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
leekoonhung + 10 + 10 絕對認同
alanadc23 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

csbzkl 發表於 2018-1-19 06:53
我讲中间要好声要靠运气,结合你现在十仔状态:
1、设备是有精度的,虽然你avr睇起来设定是平的,但实际 ...

師兄你真係無得輸

1. 你睇圖見隻sub仔喺器材中間
但你又點知隻sub仔係咪喺個廳中間呢?

2. 你估人無做矯正
但當有做時
又講精度同段數
其實一般EQ分1/1,1/2,1/3oct
想問下你的矯正幅圖16點又點分布
及用幾多Q值?

3. 另外見你幅測試圖個結果
最高音壓都係得53dB
(比一般市區室內背景聲高啲)
有無大聲啲正睇戲音壓75dB? 85dB? 可以的話95dB睇下呢?

4. 另一個post話
https://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=271337&pid=4190776&fromuid=20193
相位对频段声压影响不大,3db唔到

其實師兄知唔知呢3dB個power gain factor相差1倍
舉例即係100W同200W嘅分別?
相位背後最大問題唔只係曲線高低3dB
影響最大係低音嘅同步性

5. 如果你覺得你調整得很好, 恭喜啦, 反正數據是你睇, 又唔係我睇

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
matt88p + 10 + 10 正到爆
csbzkl + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

MDLP 發表於 2018-1-19 14:20
師兄你真係無得輸

1. 你睇圖見隻sub仔喺器材中間

嗯,你讲得对,受教了

禁止發言