設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alanadc23

[重低音] 有冇人用緊svs sb16u ?

星級玩家

matt88p 發表於 2018-1-19 09:31
師兄唔介意,  不如我直接指出問題所在
可能師兄真係好有理據同數據,  或者真係高手中嘅高手
但係你嘅一句 ...

表述可能不太好,sorry

sub摆位每个人的状态都唔同,对你来讲的确有可能中间下方是最好位置,是有这种可能的。

但一般小空间,,sub发挥比较好的是4个角,或者是1/3、2/3靠墙。身边没见过前方中间位置会是好炮位,可能我见识小。如果sub本身下潜差,还可以喇叭面壁摆放,可以增加极低频。即使同一个点,朝向不同也会带来很大变化,这些变化没有设备,靠听就比较难。

师兄可以试多几个炮位,说不准有惊喜。 sb16算是中端炮中不错了,调试好应该表现应该足够高班。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10 一定要加分
wman + 10 + 10 一定要加分
gp250 + 10 + 10 超正
matt88p + 10 + 10 俾個Like你啦
alanadc23 + 10 + 10 終於見到有人講sb16u la

查看全部評分

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-1-19 09:42
表述可能不太好,sorry

sub摆位每个人的状态都唔同,对你来讲的确有可能中间下方是最好位置, ...

師兄

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

补充一下:hifi是没准则的,咸鱼青菜各有所爱,但av是有标准的,db,rta等,thx认证也需要确定这些数据。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
alanadc23 + 10 + 10 你咁有見到 點可以唔比like
gp250 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-1-19 09:56
补充一下:hifi是没准则的,咸鱼青菜各有所爱,但av是有标准的,db,rta等,thx认证也需要确定这些数据。 ...

最後都係講返數據........
數據唔係無用,  不過有陣時淨係信數據,  出嚟結果係咪一定啱呢??  等於用收音咪量度每一個ch嘅音量,  呢樣都算係數據係咪??  但係數據啱曬,  如果結果出來淨係聽到surround 好大聲其他乜都聽唔到,  咁究竟我要相信數據,  一直有得我套音響surround遮住曬一切,  定還是應該信自己隻耳仔較返細個surround?? 但係如果咁做即係數據錯咗??
究竟係人玩音響,  定音響玩人??

星級玩家

alanadc23 發表於 2018-1-19 09:56
多謝師兄指教。學到野
想問問 理想回響時間又應係100ms以內?
紅到發紫 係指 圖中紫色方格? ...

一般调整好的残响时间是30毫秒,我理解这个应该是指频段标准声压的延时时间。
红到发紫是看能量主要集中在哪里,颜色越深、能量越集中。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 超正

查看全部評分

星級玩家

matt88p 發表於 2018-1-19 09:58

那看看卖炮的商家,有边个唔标数据的?sb 16唔标数据?指出一个唔标数据的炮,我吃佐句

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-1-19 10:04
那看看卖炮的商家,有边个唔标数据的?sb 16唔标数据?指出一个唔标数据的炮,我吃佐句 ...

數據唔係無用,  不過有陣時淨係信數據,  出嚟結果係咪一定啱呢??  等於用收音咪量度每一個ch嘅音量,  呢樣都算係數據係咪??  但係數據啱曬,  如果結果出來淨係聽到surround 好大聲其他乜都聽唔到,  咁究竟我要相信數據,  一直有得我套音響surround遮住曬一切,  定還是應該信自己隻耳仔較返細個surround?? 但係如果咁做即係數據錯咗??
究竟係人玩音響,  定音響玩人??

鑽石玩家

不如咁講啦, 冇話數唔數據,  總之好聽自己接受玩得開心就係啱!!  

星級玩家

matt88p 發表於 2018-1-19 09:58
數據唔係無用,  不過有陣時淨係信數據,  出嚟結果係咪一定啱呢??   ...

还是那句:数据好未必好声,数据不好一定衰声。

好多炮在50-60的打击频段一样可以做到和JL113一样的声压,但113就是听起来打击力就是好,这个就是高低炮的差距

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分