設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kl122002

[黑膠碟] 唔識的就唔好玩人黑膠了!!

1萬

白鑽玩家

老而不

laiwingnang 發表於 2017-9-11 04:10
拉佢地去打靶啦, D 膠膠咁樣比人虐待,真係好殘忍呀, 師兄你不如UPLOAD 個如
果正確用黑膠既教學上YOUTUB ...

其實人地一早網上已講左 :

[youtube]aHse09B-62A[/youtube]

係真的一班捽碟的DJ 做壞樣子. 捽碟的動作令人誤以為上面的groove 是手指可碰.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2017-9-11 19:58
同意唔識玩就唔好玩黑膠唱片,手指不可接觸唱片/如何手持唱片是最基本常識
接觸唱片前應該先洗手,用手"落針" ...

有些 hifi "高手"雖是手定, 但老花眼 . 唔敢在最外邊開始的位置 "落針",  怕落在碟邊. 我已見過落左出邊的朋友了.
於是"高手"為了"表演"就落在 起始近10-20秒後的位置"落針", 仲話寧願奕棄果少少都一定唔好由最外邊(靜音位) 落, 不然因為 "唱盤彈到會飛針".

其實...是不是真的高手和良好的唱盤盤, 在此少少的動作, 唱盤的表現, 一句說話中已經看穿了...
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

哈哈!成立防止虐膠會

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟都有見過有啲師兄係著咗唱盤轉緊時落碟, 拎碟都係轉緊, 當然手勢都會輕手啲, 因為有啲CHING話停咗盤咁就會影響個轉速穩定喎....

小弟都唔知邊樣啱...我都係停咗盤先搞....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2017-9-12 10:24
小弟都有見過有啲師兄係著咗唱盤轉緊時落碟, 拎碟都係轉緊, 當然手勢都會輕手啲, 因為有啲CHING話停咗盤咁 ...

我覺得隻碟安全重要d

1萬

白鑽玩家

老而不

ykluk 發表於 2017-9-12 10:24
小弟都有見過有啲師兄係著咗唱盤轉緊時落碟, 拎碟都係轉緊, 當然手勢都會輕手啲, 因為有啲CHING話停咗盤咁 ...

這種說法應是來自帶動盤的用家. 因為帶動盤由起動到預定的轉速時間長 (等約4-5秒吧?), 甘樣做的目的只是想快快在另一面 / 下一張唱片的錄音.
以前都試過, 不覺有什麼用. 其實反完碟, 不是又要用少少時間去掃塵嗎? 我是在重新起動的時間裡做的

反而直驅就速度好快到位而且準, 我覺就沒什麼要"轉住反"的必要.

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10 絕對認同
ykluk + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.