設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 唔識的就唔好玩人黑膠了!!

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日, 好火滾

陪朋友去見一個後輩, 佢都有玩古典黑膠, 有再版唱片. 興起, 大家就聽下歌了

點知, 唱播的動作過程如下
0. 手指無剪指甲, 仲有汗
1. 取碟時手指印紋面, 指甲刮紋面
2. 著了唱盤, 在轉種時落碟
3. 在轉動中的盤軸上磨到中間個洞 落碟
4. 用力按往個掃拖出去
5. 無用升降機件落針, 隨手(仲要重手) 放落去, 聽到拉紋聲 / 刮紋聲
6. 選曲時都係甘樣
7. 收碟時係只挑起少少放回唱臀, 未停轉就取回碟.  
8. 收回碟時沒一手托碟, 另一手打開袋慢慢放入去 ; 而是如 (1)的 一樣, 好似扔垃圾甘樣扔張碟落去個袋就算.

<---可想而知, 我係呢個樣, 忍唔到口真係講幾句
點知被人話我係多餘, 仲話

好多人都係甘樣落針la!

唔X係掛, 今時今日D人係甘樣播黑膠咩? 我睇youtube 都無甘講lo!  
好心呢D人唔識就唔好學人玩黑膠了, 由取碟手勢到唱完回收全部錯Q 晒, 仲話乜乜乜春玩左好耐,  當我地呢D成長在黑膠年代的人是傻的嗎?

評分

參與人數 13威望 +120 金錢 +120 熱話 +100 收起 理由
hikaru1971 + 10 + 10 算啦!呢啲人費事教精佢!
小寶老豆 + 10 + 10 很有意思
245141525 + 100
小瑟 + 10 一定要加分
twinggy + 10 + 10 絕對認同
takeishi + 10 + 10 愛膠之人
Stanley5387 + 10 + 10 咁樣玩黑膠法,真係知道都幾嘩然!
bloodyhell169 + 10 + 10
CDROMRW + 10 + 10 粗口都講理,你真係好興囉!
dc903 + 20 + 20 對此類外猩生命唯有另眼相看。.
c6001445 + 10 + 10 絕對認同
moneyx3 + 10 + 10 絕對認同
bge55 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

Ching修養真高,我可能已經爆左樽

星級玩家

中環HMV好多店員都係CHing所講既黑膠白痴

黃金玩家

師兄,今次只碟不會是你的吧!

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

次次出帖 嬲乜

人生有幾多n年.......呢單 小菜一碟 否則要睇醫生

無論佢玩黑膠或音響,你無權干涉,.無搞亂你寶貝 真的要還神.....同攝影換鏡頭一樣

標題
吸收黑膠常識的白痴後輩__就唔好_人黑膠了!! ...›

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

nirvana 發表於 2017-9-10 07:20
師兄,今次只碟不會是你的吧!

今次的沒一張是我的.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Cheong448 發表於 2017-9-10 07:54
次次您出帖   嬲乜

人生有幾多n年.......呢單 ...

人生就係因為無幾多個n年 , 仲有團火 , 唔用會炮灰  

果位後輩甘樣的態度, 成日將 "買過第2張就得lo" 掛左口邊, 真是無言.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-9-10 08:15
今次的沒一張是我的.

其實好多人都唔珍惜d野,
唔好講黑膠,
就算CD我都唔明點解可以花晒,
聽到好多花痕。
係人嘅問題,定機嘅問題呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

nirvana 發表於 2017-9-10 11:51
其實好多人都唔珍惜d野,
唔好講黑膠,
就算CD我都唔明點解可以花晒,

CD花, 人, 機其佔一席

機:  按理CD轉動時本物已升起了一些材轉, 而不是在磨tray.
除非是升得不夠高, 機身太薄, 轉動不穩定
的確不少新機的入碟位我覺過薄就是了.

人: 手勢問題.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

禾犯了第2宗罪........