設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 唔識的就唔好玩人黑膠了!!

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-9-10 12:05
CD花, 人, 機其佔一席

機:  按理CD轉動時本物已升起了一些材轉, 而不是在磨tray.

師兄不用太認真,同一樣東西,每個人對它的價值觀及珍惜度確有不同,如真的看不過眼,溫馨提示一兩句便算了,始終有些事認真就輸了。

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-9-10 12:05
CD花, 人, 機其佔一席

機:  按理CD轉動時本物已升起了一些材轉, 而不是在磨tray.

點解花_懷疑CD塑膠表面物料差 例如含_紫金屬果啲........AQ系列

留番團火 好過, 點會作炮灰

你已經被洗腦......買過第二張
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

travelbooy 發表於 2017-9-10 12:54
師兄不用太認真,同一樣東西,每個人對它的價值觀及珍惜度確有不同,如真的看不過眼,溫馨提示一兩句便算 ...

本來就是平和的提一兩句, 之後被人覺多餘. 至頂心果句就係 "買過第2張lo"

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Cheong448 + 40 + 40 可惜你 心㷫得滯.....彈唔到佢

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Cheong448 發表於 2017-9-10 13:50
點解花_懷疑CD塑膠表面物料差 例如含_紫金屬果啲........AQ系列

留番團火  好過,  ...

我好少買果D古古怪怪的CD, 之前初出黑膠王時是黑色膠, 心知已有問題.
普通的CD, 好似手上有些由80 年代至今都未花, 只要唱播手勢好就唔會有事.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

拉佢地去打靶啦, D 膠膠咁樣比人虐待,真係好殘忍呀, 師兄你不如UPLOAD 個如
果正確用黑膠既教學上YOUTUBE, 教下班白痴啦, 真係火都黎埋呀!

所以我屋企得CD, 一隻黑膠都冇

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-9-10 08:38
人生就係因為無幾多個n年 , 仲有團火 , 唔用會炮灰  

果位後輩甘樣的態度,  ...

社會最慘就係有呢一班自恃有錢就可以亂咁嚟嘅人,資源俾佢哋浪費唒!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唉~呢家D後生仔係咁架啦. 根本都唔識玩膠. 淨係覺得玩膠好潮呀. 好型呀. 我都有D俾佢地吹X漲架.
有次晌日本DISK UNION買碟, 條死靚妹就係咁樣對待隻碟. 印晒D指紋落隻碟度. 嘩~我個心真係突左一突呀.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

c6001445 發表於 2017-9-10 01:48
中環HMV好多店員都係CHing所講既黑膠白痴

唔止黑膠…

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

同意唔識玩就唔好玩黑膠唱片,手指不可接觸唱片/如何手持唱片是最基本常識
接觸唱片前應該先洗手,用手"落針"我其實絕對不建議這樣做
雖然一些hi fi高手的確隻手好定,但一次意外造成的損失
是無法估計的(尤其是絕版珍藏的黑膠唱片)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 20 + 20 俾個Like你啦
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2017-9-11 10:45
唉~呢家D後生仔係咁架啦. 根本都唔識玩膠. 淨係覺得玩膠好潮呀. 好型呀. 我都有D俾佢地吹X漲架.
...

印指紋還好, 可以抹走,
但有些女的, 用假指甲, 上面仲貼有假石,...見真係在MK MTR見過一次, 連賣碟的人都唔俾佢碰. (聽到好似係女方買俾佢男朋友)
還是好音樂最好.