設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: heheyuth8700

[DAP播放器] SP1000 銅版定SS?

黃金玩家

如果樓主所擁有歌曲錄音質素是標準以上的,那就ss,相反如果錄音只是一般,那就cu吧.其實兩部都是好機,不過係要夾哥夾人吧了。

鉑金玩家

aronchee0599 發表於 2017-8-16 21:27
我覺得銅版啲人聲比較起上來會warm d,有感情d,但聽樂器就冇SS咁清脆利落。如果追求爽快度就ss,人聲要 ...

C hing我同你感覺差唔多....人聲銅版真係有分別.....原本一心諗住買SS....試完銅版就出事了.......
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

鉑金玩家

t1174 發表於 2017-8-17 13:48
我個人在比較了兩機後買了 SS.
其實今代兩者分別,我個人感都不是咁大。
ss 比較重,也比較 cu 普通,要特 ...

個人感覺銅版將來放返出去可能會值錢D......
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

鉑金玩家

so5472 發表於 2017-8-17 17:19
如果樓主所擁有歌曲錄音質素是標準以上的,那就ss,相反如果錄音只是一般,那就cu吧.其實兩部都是好機,不過係 ...

C Hing唔係好明?....銅版要求低d?.......

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

heheyuth8700 發表於 2017-8-17 22:10
C Hing唔係好明?....銅版要求低d?.......

因為一般都說 cu 比較暖聲,一般比較暖聲就比較冇咁要救軟件吧。

但我個人對這兩點都不完全同意。

鑽石玩家

正好小弟AB、CD比較過四者....AK380SS VS AK380CU 及 SPKSS VS SPKCU
從分折力上是已揸盡兩粒4490的AK380SS 還是比新開的SPK低、動態更不用說!
至於冷暖聲方面...AK380SS 比 AK380CU 冷, SPKSS 卻比 SPKCU暖
雖然SPKCU的人聲前了、多了質感,但比AK380CU和SPKSS乾和冷....
SPKSS的音樂背景比SPKCU來得豐富和有更多層次....而SPKCU的背景靜了和缩了(不是黑了)

另外一樣有趣地方是Astell&Kern也不再提及銅機的铜的純度、我放在手裡的時侯AK380CU居然比SPKCU凍得多......令小弟有铜合金的聯想到銅合金這3個字!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
michael.t + 10 + 10 報告非常詳盡
Terminatorhk + 10 + 10 用家心得極具參考價值
t1174 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

毒海無涯....回頭又不見岸!!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

識買一定係買銅版

黃金玩家

試完兩部機,本身我已經買左SS,我覺得無需要分高低,因為兩部差不多,人聲cu暖少少,但樂器分離度,分析力好似無SS咁爽快,真係好個人口味,我自己就覺得俾我揀我都係揀SS,因為俾得呢個價我都想聽得細緻少少,當然啦,夾機都好緊要,師兄都係用自己器材試清楚好,耳聽為實

鉑金玩家

nikfung 發表於 2017-8-18 04:47
正好小弟AB、CD比較過四者....AK380SS VS AK380CU 及 SPKSS VS SPKCU
從分折力上是已揸盡兩粒4490的AK380SS ...

呵呵....有料到

鉑金玩家

唔該晒咁多位c hing.....心中已有答案喇......