設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 蛇丫蛇

[請教] 新手入門

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

koalaau 發表於 2017-7-27 10:35
老實說講樓主如果對影音冇認識,其實唔使諗咁多,一開始唔需要玩太貴,現已有喇叭,只需買一部二聲道amp一 ...

咁佢又要煩amp, 煩線。依小弟愚見有源喇叭(LS50W)最少麻煩, 起碼唔使攞喇叭去試amp.......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2017-7-27 10:35
老實說講樓主如果對影音冇認識,其實唔使諗咁多,一開始唔需要玩太貴,現已有喇叭,只需買一部二聲道amp一 ...

佢係自取麻煩
有要求嘅人係明白自己想要乜!
好多師兄都回覆咗佢都仲未入到正題
到此為止

星級玩家

mankit9998 發表於 2017-7-27 13:38
佢係自取麻煩
有要求嘅人係明白自己想要乜!
好多師兄都回覆咗佢都仲未入到正題

唔好咁話我啦 我都一直好多謝各位師兄解答我一路吸收知識,唔明我咪問囉,我個主題係新手嘛

查實我都不停構思又唔想浪費自己既書架喇叭,所以咪諗下LS50W聽歌再+ AV AMP駁書架做5.1,而另一位師兄講既二聲道再加手上自己既書架我都一路上網做緊功課睇,師兄介紹的AS2000我都睇左好多文章讀好,但我又在尋找緊有無比較新款既二聲道有無其他選擇甘,主聽歌副睇戲囉

鑽石玩家

蛇丫蛇 發表於 2017-7-27 14:05
唔好咁話我啦 我都一直好多謝各位師兄解答我一路吸收知識,唔明我咪問囉,我個主題係新手嘛{:1_33 ...

唔係笑你點你,由於師兄真係對影音冇認識,真係唔使買太貴,花多眼亂,定下budget,揀部靚仔就得。

星級玩家

koalaau 發表於 2017-7-27 14:20
唔係笑你點你,由於師兄真係對影音冇認識,真係唔使買太貴,花多眼亂,定下budget,揀部靚仔就得。 ...

係呀 師兄 我都唔會認為大家會點我的,大家俾我既意見我真係日夜都爬文去睇,唔係問完就算,我手頭上得2萬或多小小預算,感覺已失手買左對書架,剩下的預算希望買岩D唔好錯,可以玩耐小小,所以先有諗過LS50W重本D係呢隻喇叭,因為我見好多文章都係讚佢,大家都知啦,要通過中央撥款好慘架....

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛剛追完你個 POST, 既然已買左對喇叭, 咁用住先 + 部 2 聲道 AMP + (PS4 / BDP) 聽歌睇戲已可以

師兄 LS50W 唔洗駁 AMP 一體式, 佢如果要駁 AMP 做前置唔係唔得, 應該係一件好煩既事 (有錯請其他師兄指正 )

遲D 身痕真係想玩 環繞 5.1 7.1 ATMOS 先再加部
AV AMP + SUB 仔 + 中置 + (前置/後置 呢個睇你會唔會買對好D 既前置, 將而家對喇叭換去做後置)
但你想買 LS50W 用住先第時 + AV AMP 玩 5.1.....etc 當前置用, 咁就唔係咁易, 因 LS50W 佢唔預你咁用
如你買左 LS50W 咁就唔好諗住第時玩 5.1... 可用得返咁就簡單D

方案一
用已買左既喇叭 + 部 2 聲道 AMP + (PS4 / BDP)

方案二
買對 LS50W, 放左對 chario terza (不過可能未必有人接或被壓價)
簡單易玩 (但唔好諗住留黎第時玩5.1 做前置)

方案三
用對 chario terza + AV AMP 玩住先, 慢慢 + 返中置, 後置, 十仔 (如果第時你大人有機會同意的話, 如果冇 請自行刪除此方案)

最緊要係有左方向先

鑽石玩家

蛇丫蛇 發表於 2017-7-27 14:27
係呀 師兄 我都唔會認為大家會點我的,大家俾我既意見我真係日夜都爬文去睇,唔係問完就算,我手頭上得2萬或 ...

所以我意見係只買部有質素的amp,將來有要求才再換喇叭。
聽都未聽就話換,係為買而買,唔好話中央,冇人會支持。

星級玩家

sika 發表於 2017-7-27 15:21
剛剛追完你個 POST, 既然已買左對喇叭, 咁用住先 + 部 2 聲道 AMP + (PS4 / BDP) 聽歌睇戲已可以

師兄 LS5 ...

嘩 好多謝你呀,解答左我心中好多有無可能發生做到某種事既問題,既然LS50W不能做到5.1 我直接放棄可以選擇方案一了,除左AS2000還有其他不錯的選擇推介嗎,我又可以再選擇一下!!另外要加個點既低音炮呢?還是唔需要??

星級玩家

koalaau 發表於 2017-7-27 15:22
所以我意見係只買部有質素的amp,將來有要求才再換喇叭。
聽都未聽就話換,係為買而買,唔好話中央,冇人 ...

多謝師兄指點,可以提供幾款師兄覺得好既又可以用得比較長遠小小既擴音機嗎

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

蛇丫蛇 發表於 2017-7-27 15:38
嘩 好多謝你呀,解答左我心中好多有無可能發生做到某種事既問題,既然LS50W不能做到5.1 我直接放棄可以選擇 ...

十仔加唔加好個人喜好, 如果玩 5.1....就一定要加啦 唔係就睇你自己喜歡
(第時有機會換對好D 既喇叭, 唔先加十仔都會有好好既低音)

AMP 我就冇咩推介, 得閒去友蛇行個圈, 同D SALES 講話想試下 D 2CH AMP, 聽下邊隻啱你 LOR (因個人口味唔同)