設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 蛇丫蛇

[請教] 新手入門

鑽石玩家

Raycheung 發表於 2017-7-28 07:54
蛇兄,我同你都有同一個問題,太座堅決反對拉線玩5.1,我比你大鑊少少,我本來諗住玩5.1.2!器材已買,最後 ...

我都有朋友用chameleon b,靈敏度標示不高,但其實唔算難推,朋友用50瓦膽後推得貼貼服服,聲音偏厚暖,幾千蚊算係超值,全新聲音較硬較緊,如唔係每日開住聽,要聽幾個月才會好轉(其實幾乎所有喇叭都係)。

其實玩音響真係唔使鬥貴,識揀的話幾千蚊一樣有好野,師兄的選擇不錯,劍橋入門機來說算熱門,質素有保證,將來升級放售亦唔算難甩手。

星級玩家

蛇兄,我同你都有同一個問題,太座堅決反對拉線玩5.1,我比你大鑊少少,我本來諗住玩5.1.2!器材已買,最後 ...

正呀 又可以參考,感激流淚

星級玩家

正在考慮師兄推介的劍橋西裝CXA80同CXN,好似唔錯,但喇叭唔夾牌子會否有問題呢,我見而家劍橋西裝仲送藍芽接收器,好正!!

還有一個問題想問一下,我梳化同電視櫃距離有12呎到13呎,係咪要D大喇叭多D?

鑽石玩家

蛇丫蛇 發表於 2017-7-29 17:05
正在考慮師兄推介的劍橋西裝CXA80同CXN,好似唔錯,但喇叭唔夾牌子會否有問題呢,我見而家劍橋西裝仲送藍芽接 ...

買左就聽下先啦,真係唔買唔心息,都聽返排睇下想改善乜野先再揀過,選器材係用耳聽唔係睇名既。

星級玩家

今日去聽過soulnote sa300同劍橋西裝cxa60 cxn,感覺上大家都好似差不多,想問下師兄意見性價比邊樣比較好呢

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

koalaau 發表於 2017-7-28 11:13
我都有朋友用chameleon b,靈敏度標示不高,但其實唔算難推,朋友用50瓦膽後推得貼貼服服,聲音偏厚暖, ...

謝謝{:9_430:}

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

蛇丫蛇 發表於 2017-7-29 17:05
正在考慮師兄推介的劍橋西裝CXA80同CXN,好似唔錯,但喇叭唔夾牌子會否有問題呢,我見而家劍橋西裝仲送藍芽接 ...

其實,你去音響試下就得,我買果陣去過十間八間聽過,當然係機一樣但唔同喇叭,最後比錢買果間就同一喇叭唔同機去聽一次,音響鋪大廳同房由百尺至幾百尺空間都有,段估「普通」家居個廳冇咁大掛,如果起果度聽落質感夠,返到屋企就一定夠
例如我之前未改2.0前就起尖沙咀k11果間AV乜試過套av組合p牌avm中價果款+kef 一套蛋及sub,空間二百尺左右,聽落就量唔夠,填唔滿個空間,聲音好空蕩,立即唔考慮
一定要聽過先知啱唔啱自己,十零尺距離咪仲好,可以有多d空間去設定喇叭位置!
我都新手玩家,但廳多幾間唔同大細嘅展示空間,有唔同體會,有歌帶歌去,有片帶片去
希望幫到你啦,唔知有冇形容錯,有錯請更正
{:9_434:}

銀級玩家

蛇丫蛇 發表於 2017-7-30 22:32
今日去聽過soulnote sa300同劍橋西裝cxa60 cxn,感覺上大家都好似差不多,想問下師兄意見性價比邊樣比較好呢 ...

對音質無咩特別感覺嘅話呢,就睇你需要咩功能去諗
例如sa300有BT,cxa系列要另外加先有BT,如果要用BT連電話嘅話就SA300行先。例如你會用airplay嘅話,就兩部都唔得,或者要另外加野去入airplay。
所以我覺得你應該先諗一下你平時會點用組雙聲道先。

例如我自己咁,我要方便,要有av bypass,airplay,bt同dlna,咁就由功能開始睇先,再去㨂amp。

銀級玩家

Raycheung 發表於 2017-8-3 08:53
其實,你去音響試下就得,我買果陣去過十間八間聽過,當然係機一樣但唔同喇叭,最後比錢買果間就同一喇叭 ...

個人心得係未買樓唔好整av

我租樓住所以買左set minx22黎做環繞,貪佢夠細方便擺同搬,前置就用R300。舊屋環境較四方,set好左都叫有環繞感,但係岩岩搬左去新居,廳細左,跟住前置好大音壓,再加上係鑽石型,點set包圍補償都係奇奇怪怪,勁無奈

銀級玩家

我反而係覺得雙聲道唔好加sub。多左隻低音好唔bal。單純係個人喜好,所以我買前置個陣係買R300唔係LS50,一來av amp易推啲(我用緊onkyo rz900),二來bass 量多啲,可以補償番雙聲道個bass