設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 蛇丫蛇

[請教] 新手入門

星級玩家

koalaau 發表於 2017-7-21 19:53
睇每人要求幾高喇,如喜愛av多點,5.1都起碼。

Av係咩 查實真係唔知...又變番5.1?師兄唔係推薦我二聲道嗎

星級玩家

mankit9998 發表於 2017-7-21 21:57
鐘意聽d咩類型爆棚定係斯斯文文輕音樂同女聲?
線嗰d擺最後先諗啦!平平地幾舊水可以全部買晒!
但想玩兩 ...

我比較喜歡爆型,類似果d串燒歌甘爆爆下

星級玩家

煤炭屎鬼 發表於 2017-7-22 00:32
C-Hing, 如著重玩av,5.1是基本入門,兩聲道絕對比吾到睇戲哥種環繞聲你,最重要係師兄決定玩唔玩! ...

做到環繞當然係最理想啦,但要同隻老虎死過先可能拉到下線去後置...經個師兄講二聲道可以聽歌睇戲都唔錯真係充滿希望,新屋快入伙都想快d攪店套野開開心心用,有無推薦啊各位師兄,金錢準備,只欠大師指點!!!!!

星級玩家

而家係心血來潮買左呢隻喇叭,但未知點配,聽售貨員講就一定要加teac解碼先好聽!!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

蛇丫蛇 發表於 2017-7-22 01:39
而家係心血來潮買左呢隻喇叭,但未知點配,聽售貨員講就一定要加teac解碼先好聽!! ...

樓上有師兄講咗好多人由五聲道轉玩兩聲道!
由兩聲道轉五聲道嘅人明顯較少原因好明顯啦!

不過如你係非常鐘意睇戲打機嘅就買av amp啦!
av amp  用安橋聽歌係比較接近兩聲道嘅聲音!
再買部ps4 可以睇戲又打埋機
仲有買隻10吋低音可以嘅話就買12吋
中罝後罝最好跟返你對喇叭用同一系列靚仔d同易set 好多
Amp  $9000 ~10000
Ps4    $2000
低音   $5000~6000
中後罝$3000~4000

西九龍對面睇下 睇啱就講下價

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

蛇丫蛇 發表於 2017-7-22 01:39
而家係心血來潮買左呢隻喇叭,但未知點配,聽售貨員講就一定要加teac解碼先好聽!! ...

唔好聽佢點,又加一筆買dac才好聲,咁不如加碼買對靚d。

師兄如果連av的5.1 / 7.1都唔太熟,聽歌亦只係爆下流行曲,我建議平平地買部二手兩聲道amp,已經好夠用。待聽落有更高要求再換不遲,二手amp賣返都唔使點蝕。

星級玩家

mankit9998 發表於 2017-7-22 04:02
樓上有師兄講咗好多人由五聲道轉玩兩聲道!
由兩聲道轉五聲道嘅人明顯較少原因好明顯啦!

有無型號介紹呢師兄,但玩二聲道都要後置??

星級玩家

koalaau 發表於 2017-7-22 14:16

師兄如果連av的5.1 / 7.1都唔太熟,聽歌亦只係 ...

多謝師兄指教,可以俾D型號我參考嗎,同埋我而家買果對喇叭可以點配呢,麻煩各位師兄,真係唔好意思,謝謝各位!!

星級玩家

koalaau 發表於 2017-7-22 14:16

師兄如果連av的5.1 / 7.1都唔太熟,聽歌亦只係 ...

原來DAC係可以唔需要架,佢話一定要先靚,我仲諗緊好鬼貴呀............

鑽石玩家

兩聲道當然一對喇叭啦,師兄係講緊如果玩環繞聲。

隔離台有部sansui d707f,千五,超抵!我用過d607f,即使我已有前後級,佢的聲音質素都唔輸蝕幾多,除非你好想使錢。
當然如買二手野要試過全正常。