設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 打死我都唔再借黑膠俾人聽!!!

專業玩家

tlsk 發表於 2018-7-27 11:27
我一定不會問朋友借任何影音軟件,免得有甚麽意外而hi花,傷及感情,想要聽的話我自已去買。 ...

朋友借咗架車比朋友,hi咗。入廠一個月,冇車用,㸃算,點計?{:9_406:}

專業玩家

old8woman 發表於 2018-7-26 07:48
"錢財身外物",如果你像我曾經經歷生死邊緣,更明白此話之意思
錢,珍藏黑膠唱片,絕版CD,絕版珍藏古董攝影鏡頭 ...

道理無懈可擊。

我對親友有感情,佢哋好重要。但不可以否定我對自己辛辛苦苦揾回家的錢有感情。每一個臭錢都有血汗!每一張Cd也是血汗錢換回來!

進階玩家

黑膠我都有類似經驗, 但仲無奈就係借完返黎隻碟跳線.
人地死口都話佢聽果陣無跳, 最後欲哭無淚.
之後的解決辦法係...碟就唔借, 你想聽就畀餅帶我錄落cassette 畀你.

1萬

白鑽玩家

老而不

hktmt 發表於 2018-9-26 11:41
黑膠我都有類似經驗, 但仲無奈就係借完返黎隻碟跳線.
人地死口都話佢聽果陣無跳, 最後欲哭無淚.
之後的解決 ...

搞到跳線的原凶可以是落針一刻, 如果用的是粗針, 沒有用升降機件落而就甘扔落去, 一定之後會跳.

我好介意別人用差的唱針去聽黑膠. 有些針粗, 有些是崩的, 傷碟. 佢地聽完覺無事, 唔代表佢地會聽第2次, 也唔代表下一次唔會有事.
借碟, 我家下都只借俾我知佢用乜針, 手腳好唔好的人了

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
old8woman + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-9-26 13:43
搞到跳線的原凶可以是落針一刻, 如果用的是粗針, 沒有用升降機件落而就甘扔落去, 一定之後會跳.

我好介 ...

不論用的是甚麽唱針(唱頭),用人手落針起針均是"高危險"動作,
見過一些人以為自己好醒,但一次意外就足以令唱片(甚至唱頭唱針)損毀,
導致的損失是可以很大很大,我絕對不會/也不建議這樣做...................

鑽石玩家

吓,我從來都係手落,冇聲,自動落反而會啪一聲喎。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2018-9-27 00:53
吓,我從來都係手落,冇聲,自動落反而會啪一聲喎。

我的唱盤上的唱臂是SME 3009 R(唱盤是Micro DDX-1500)沒有自動落唱臂功能
全手動操作

1萬

白鑽玩家

老而不

手動落, 係指用支manual 唱臂上的油壓升降裝置慢慢降落去.
針到碟面時輕輕的"卜"一聲係正常, 因為針碰上先碟面再落入未有聲音的音軌時而發出.
好手氣的話在落針時, 針直落音音軌裡, "卜"一聲會細少少.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-9-27 06:57
手動落, 係指用支manual 唱臂上的油壓升降裝置慢慢降落去.
針到碟面時輕輕的"卜"一聲係正常, 因為針碰上先 ...

100%同意!
"落針"一刻有聲屬正常

1萬

白鑽玩家

老而不

Micro DDX-1500 印象中有點重?我沒用過 Micro唱盤 , 未知感覺如何?

一生中最得最長時間是Thorens TD 150 MKII . 最初是一台手提philips 唱機, 之後才到Thorens , 中間穿插了一些Dual, Garrard, 樂聲牌SL 1200 ...好似仲有GE? 但TD -150 MKII 都是我覺最好聲老唱盤
現在起是Linn LP12. LP12 有點TD150 MKII的影子, 不過就更生動一些.
還是好音樂最好.