設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 打死我都唔再借黑膠俾人聽!!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

CD...黑碟都不能借.....冇人會知道你隻係01西徳銀圈.....只知是一隻舊鬼CD.......@@

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

"錢財身外物",如果你像我曾經經歷生死邊緣,更明白此話之意思
錢,珍藏黑膠唱片,絕版CD,絕版珍藏古董攝影鏡頭,金銀珠寶礸石古董字畫
當你兩腳一伸,甚麽也帶不走的,人永遠赤裸裸來亦赤裸裸地走
世界上最珍貴的不是你的財富和收藏品,是友情和親情............................

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦, yeah.

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

old8woman 發表於 2018-7-26 07:48
"錢財身外物",如果你像我曾經經歷生死邊緣,更明白此話之意思
錢,珍藏黑膠唱片,絕版CD,絕版珍藏古董攝影鏡頭 ...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
old8woman + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-7-25 22:01
我的看法,其實除左1(改為老公)不可借外
其他的其實也可以外借,但視乎問你借的人和你的交情去到甚麽地步?
如 ...

事實有一種老公可以借, 果種叫"豬公" , 在豬欄裡配種用.

但無論人生長短如何, 德行的底線是我一步都不可退讓的事. 物外物的東西是可以借, 但不表示容許對方粗魯對待.
比如一張齊白石的畫作, 你不會覺得只是紙一張, 然後給某個小孩在上面塗鴉, 某個傻瓜在上面倒翻茶吧?

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
Msuper + 15 + 15 哈哈,豬公有享受過吧,唔算齋借!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-7-26 17:53
事實有一種老公可以借, 果種叫"豬公" , 在豬欄裡配種用.

但無論人生長短如何, 德行的底線是我一步都不 ...

我早講左你和借物品的人交情去到甚麽地步???
叫得知己朋友,應該對他/她的性格行為相當清楚吧?
一個用野粗手粗腳兼粗心大意的人,如果咁都肯借黑膠唱片俾佢就是自己揾黎衰
對不對?
至於借錢,好朋友開到口問你,我"能力範圍"一定借(已經預左錢有可能收吾返
幸好未遇過)

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-7-26 21:41
我早講左你和借物品的人交情去到甚麽地步???
叫得知己朋友,應該對他/她的性格行為相當清楚吧?
一個用野粗 ...

回望一下, 都已成1年前的事了.

甘講了, 果次係朋友的朋友, 我係俾面俾我的老友才借.
講得出係老友, 又點會唔熟呢? 不過大家(我+老友)係估唔到會甘樣lo
還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

世事並無絕對的,問題是在甚麼情況下例外……

鑽石玩家

我一定不會問朋友借任何影音軟件,免得有甚麽意外而hi花,傷及感情,想要聽的話我自已去買。

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
Msuper + 15 + 15 除了錢可借,其它物品都不應該借出免傷感情.

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

tlsk 發表於 2018-7-27 11:27
我一定不會問朋友借任何影音軟件,免得有甚麽意外而hi花,傷及感情,想要聽的話我自已去買。 ...

想要聽的話---自已去圖書館外借。

可以外借 八項 ---限兩星期還,續借五次
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

專業玩家

kl122002 發表於 2018-7-26 23:10
回望一下, 都已成1年前的事了.

甘講了, 果次係朋友的朋友, 我係俾面俾我的老友才借.

LP 同老婆一樣,只是要比別人插過之後就不一樣了!