設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 打死我都唔再借黑膠俾人聽!!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

朋友的朋友即係唔係朋友囉, 你咁緊張隻黑膠你就應該一見唔對路就拎開, 唔好比
佢搞啦,不過條友真係又賤又CHEAP,好冇道德自己衰仲要話返你轉頭個種,黑膠梗
係會有少少花損了﹖咁係咪如果整返花佢D 黑膠都冇問題﹖,佢肯定死都唔制啦,
打爛野唔想賠錢個D人, 你又洗咩咁勞氣, 又冇損失, 最大損失最谷氣應
該係你朋友, 佢都好識做!
呢個世界咩賤人都有, 外面十個可能有兩三個遇到咁既情況都係咁賤.. 為件小事勞氣, 浪費時間

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

既然隻碟都預左報廢,我會一於同佢玉石俱焚,將佢支唱針起勢用手壓落隻碟度,拖壞支唱針,到時睇下邊個傷D。

1萬

白鑽玩家

老而不

熟我者都知我是一個會長借錄音俾人, 我覺是沒問題, 皆因這是一種分享 +  交流 的樂趣. 如是者, 你借我我借你, 一同share之下好多十年了.
老朋友, 包括我, 都是愛碟之士, 皆因大家都經歷過 "唱片 , CD, reel 好貴! 但都要入手!' 的時代,
所以我係好強調 "錫碟" 的.

一D人將唱片, CD, reel當廁紙甘粗用, 擦左patpat 仲話張廁紙磨屎忽, 自己搞壞仲推卻責任
呢D文字我在網上一D forum 見過, 沒想過今次真係遇到.
只可以話, 呢類人莫論問我借錄音, 佢更無資格去聽音樂.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 開心share碟 亦要緊甚select友

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

edward616 發表於 2017-6-4 14:35
黑膠本身就係藝術品
借畀人聽同借件藝術品畀人展覽就預左會有風險
但借人嘢嗰個應該要諗下件嘢嘅價值同儘可 ...

如果你話支針落的時候發生意外, 即是大家一D都無搞,
可能是一粒大塵令支針跳起而磨花.....甘樣呢D意外, 我無野講. 也唔覺什麼. 因為黑膠成日會遇到.

但自己做錯事唔認帳,  賴得就賴, 是不可原諒.

評分

dc903 + 50 + 50 係公德心,5係自己野就5理,佢出街吐痰掉垃圾.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

nirvana 發表於 2017-6-4 18:05
好多人都唔會錫住d碟,
我試過借cd比人,都花晒咁還比我。
有得還都叫好,有時一借無回頭,仲PK.

其實老朋友可以唔買, 我從沒要求過

買, 是因為佢唔知情之下介紹左呢件人辦, 如是說
今次真是意外地睇清楚, 所以是我的賠罪.

呢D, 咪叫做 "識做"lo .

評分

dc903 + 50 + 50 這位朋友做了朋友應做之事 抵讚^.^.

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

分享會本身意義係好,但都要分主客場,去客場一定係自己信得過的直接朋友,搭上搭連屋主都唔識嘅果d,可免則免

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

借碟多數冇回頭...., 冇做記號的就未試过有回頭.

試过有朋友搬屋先問我, 有幾隻CD/VCD/DVD/BD係咪借咗你......     嫌咗定廢事搬先去問係边個係物主.

又試过問隻碟未還喎, 点知佢話套戲我係戲院睇咗, 冇理由問你借喎.    冇計朋友冇借據....

而家D試音碟少借為妙....借都要做記號.

銀級玩家

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-6-4 21:53

師兄恭喜你。起碼證明你朋友識得過肯承擔!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

2萬

白鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-6-4 21:53

或者這樣說會好些嗎?
幸運的是,師兄今次試的黑膠不是天價絕版炒到上天花價的黑膠,否則,師兄一定心痛死了。(雖然現在都有心痛!)
幸好師兄還可以買返隻一模一樣的作補償!