設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[~ 原創影評 ~] 喜見 DC 回勇 !!! 《神奇女俠 Wonder Woman》觀後短評

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

onon4359 發表於 2017-5-30 22:25
係一戰!希特拉都唔知出世未

希特拉有參加一戰架!

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

電影中(Ares)採取的人類型態,是參考 New 52 時期(Ares)使用的老人造型,而非漫畫長期採用的年輕或者中年人造型。

==========================================================

(The New 52)是美國漫畫公司 DC 漫畫在 2011 年推出的新超級英雄漫畫出版企劃 !

將現有的超級英雄漫畫連載的編號全都清除,並在 2011 年 9 月陸續推出五十二套標記為#1的連載,[1] 包括《動作漫畫》及《偵探漫畫》這兩套自從 1930年代起就保留著原有編號的連載。

作為 2011 年推出的大事件閃點(Flash Point)的結尾劇情 !

這次的重啟企劃將同時改變現實漫畫的出版以及漫畫劇情中的世界觀。漫畫中的原有正史宇宙將被改變,並吸收了部分 DC 漫畫的子公司(Wildstorm 工作室)名下的超級英雄漫畫的世界觀。[2] 這次的變動主因是為了使各個人物能更貼近現代,雖然這會使各個人物在重啟後會有些不同

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10 多謝師兄報料Uncle設計源由,但始終覺得搵.
ykluk + 80 + 80 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我覺得ares係"阿叔"樣都好合理, 因為佢"sir patrick"本身係個大叔, 如果變了ares之後換了個後生樣(eg 另一個演員做), 我反而更難投入. 再講佢潛伏在人之中, 如果一睇就知佢好勁/太靚仔, 又隱藏唔到自己身份. 如果全CG又怕變得太假.

ps: 電影設定WW的"出生方式"都係跟NEW52, 而佢講"用泥做佢再由ZEUS給予生命"就係早期漫畫的設定.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

player 發表於 2017-6-6 06:32
電影中(Ares)採取的人類型態,是參考 New 52 時期(Ares)使用的老人造型,而非漫畫長期採用的年輕或者 ...

多謝師兄報料Uncle設計源由,但始終覺得搵個稍為有型同身形略帶健碩嘅甘草演員嚟演戰神會較易入口同令人信服!

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

關於戰神扮阿叔我又覺得冇問題, 表面上, 佢如果要做一個有權勢的人, 係當時的社會, 一個中年阿叔就最有說服力.
希臘神話中, D神落凡間溝女時, 往往乜都變, 唔好話人啦, 動物就有呀(熟悉宙斯的朋友應該明我講乜XD).
至於真身需唔需要變返, 我又認同樓上C兄講, 突然變第個人的話, 觀眾會難投入LOR.
等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實我自己幾喜歡漫畫中wonder woman同superman係情侶的設定 (按佢地說法係因為大家都係"神" 得佢地明白對方, 雖然batman極力反對佢地拍拖但superman無理佢~ XD) 但電影好明顯是superman同lois相愛所以唔會睇到呢個情節了.

同時某些漫畫/卡通版batman同WW感情幾好, 如果有少少"愛情伏線" 都唔錯呀~

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

gashapon 發表於 2017-6-7 09:36
其實我自己幾喜歡漫畫中wonder woman同superman係情侶的設定 (按佢地說法係因為大家都係"神" 得佢地明白對 ...

SUPER同WW係一對的設定, 好似係ALEX ROSS個D? 好耐以前睇過KINGDOM COME, 佢兩個係有D [景轟]
SUPER初初的形象相信係似美國的形象=世界警察, 但去到近期的電影, 明顯地耶穌化了.
不理邊個都好, 自幼就唔太喜歡的, 當然唔只佢, 我對美國英雄向來不太好.
等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2017-6-8 09:36
SUPER同WW係一對的設定, 好似係ALEX ROSS個D? 好耐以前睇過KINGDOM COME, 佢兩個係有D [景轟]
...

"Kingdom come"有, 比較新的New52都係 (無追開superman系列但new52好似無lois lane?) 但記得最後都分o左手的. 好多我覺得好睇的故事其實都係獨立一本, 同其他世界觀無關係的, 所以我先至講"某d version的 superman/ WW"咁啦. 新的rebirth系列幾好睇, 直頭講到bruce wayne開始想唔做batman (詳細可以睇返漫畫, 唔劇透了) 當然我相信最終無可能就咁就放棄唔做batman啦~

WW系列我無睇, 所以唔了解佢, 只係有時從justice league故事知道多d佢o既能力/故事咁.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2017-5-30 15:41
我都岩岩星影睇 11:10果場, 有D似美國隊長第一集, 又係二戰時期, 德軍就似九頭尾, 不過都算好睇, 起碼已經 ...

正義聯盟11月就嚟料了。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得套戲OK。

出碟都會買番作收藏。