設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

鑽石玩家

kkkiu 發表於 2017-5-4 08:46
加油,擺支咪在17米處錄20hz吧!地球需要你!

儀器測得到,和人耳聽不聽得到,是兩回事.
還有, 是20hz波長17m, 但不是說人要站在17米外聽.
其實有關文章在網上是多得可順手拈來, 有用心看應該會明白.

http://audio-club.blogspot.hk/p/guide-speaker-bass.html
http://marsaudio.com.tw/news_in.php?id=35
https://groups.google.com/forum/?hl=ln#!topic/glc_mixer/C2rsanduzFQ

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-4 02:01
波長=音速/頻率
條公式應該唔會有乜誤解。^_^

公式無錯但唔等如對sound wave嘅了解
20Hz嘅17米波長唔代表要喺17/34/51/68....米位置先至有20Hz存在
例如你站在海灘邊
面對一個接一個10米距離2米高巨浪
唔代表你要企喺10米嘅倍數距離先食到應
亦唔代表你企喺1-9米及11-19位置距離個浪冚你唔到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 Laugh die me!!!!!

查看全部評分

銀級玩家

波長是17M,但有半波,1/4波,1/8波。。。在斗室也能重放那低頻,就是會衰減吧
估晤到這話題會這么火

鑽石玩家

沒錯,那些低頻是存在的,不過我們在家聽到的低頻大都是半波,是被反射及抵消的波,還有駐波,不是全波。

鑽石玩家

另外這篇講得幾詳細,除了咪高風,還講了黑膠的記錄原理。
我們的人耳是收集波形,咪高風是用振膜將聲音轉換成電流訊號。不夠17m,20hz的振動仍是存在的,咪高風的振膜會依樣轉換成電流訊號,但人耳就收集不到全波。

https://m.douban.com/note/487725673/

鑽石玩家

pb2400c 發表於 2017-5-4 10:46
波長是17M,但有半波,1/4波,1/8波。。。在斗室也能重放那低頻,就是會衰減吧
估晤到這話題會這么火
...

沒有火^_^
學師兄講,大家都唔係專家,只係探討下。

鑽石玩家

其中一篇貼文,恰好都有指出20hz波長17米,在耳筒和咪高風上的盲點,可能大家先入為主,只用人耳收集聲音的模式去想當然,而排除了儀器是用另一種方式運作。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-4 10:57
沒錯,那些低頻是存在的,不過我們在家聽到的低頻大都是半波,是被反射及抵消的波,還有駐波,不是全波。 ...

其實大家講半波之際又明唔明longitudinal wave係點推進及存在呢?

如果我要在一個全開放環境感受20Hz時
係咪一定係17M位置先感受到全波呢?
係咪企喺8.5M時永遠都係半波呢?4.25M就1/4波?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-4 12:06
其實大家講半波之際又明唔明longitudinal wave係點推進及存在呢?

如果我要在一個全開放環境感受20Hz時

點解會理解成要「一定係17M位置先感受到全波呢」?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-4 12:19
點解會理解成要「一定係17M位置先感受到全波呢」?

根據#26所講: 話去到廿幾赫啫,屋企有冇十幾二十米長?出唔出到?