設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-13 22:35
如果師兄咁講,計算波長即係冇意義?

ps:

計算波長即係冇意義?

喇叭規格有公佈 ??Hz-??KHz
但有無見過用波長嚟公佈 ?
如果房間按照20/40/80/160Hz設計
30/60/120.....又相差半波做成重疊或抵銷
咁到底跟邊個呢?

如果有意義的話
去返上面師兄你所視而不見嘅問題
房間長度係前到牆後牆計?定震膜到後牆計?
後牆由後頂頃斜角到單元面定係水平計?定係一齊計?
房高房闊又計唔計?加張梳化加個櫃加張枱又點計?

回覆師兄你嘅PS
1. 我係講緊你話細房放唔落20Hz因為有反射和抵銷又有全波半波問題? 咁大房又有無反射和抵銷呢? 如果大房都有反射和抵銷,出唔到嘅低頻關唔關大房或細房事呢?
2. 撩完耳屎只改變個amplitude但同Freq / wavelength無關.
其實我唔明點解要一直回避個longitudinal wave問題?
師兄你完全唔知longitudinal係乜?定係唔同意soundwave係行longitudinal呢?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-13 23:51
近來就一串問題,看了很多資料,類似的分岐看法的討論,中外都有好多,這一篇也有提到這帖的話題,但稱兩派 ...

"在 60、70 年代 (還不流行 "半波長理論" 時),"
"音響界所謂的 "半波長理論","

物理祇有永恆唔會有流行
師兄你睇真啲筆者都寫得好有技巧
擺明係音響寫手術語........音響界所謂
千祈唔好攞嚟當學校功課交
真係同周星馳講"亨功水上飄"一樣
牛頓未發現萬有引力前乜都有可能

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 非常好的總結!

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠