設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 代運/集運黑膠?

進階玩家

我經lotpost寄黒膠返來超過廿次, 未試過隻碟搞到變哂形, 連個紙盒packing都係keep得好直無彎曲, 開箱見隻碟彎都唔關托運事, 唔知英國郵遞系統係唔係冇設立tracking no., 唔似美國upus提供tracking no.可睇status. 事實d外國賣家好識pack黒膠, 我餐餐都係收pizza外賣box咁款嘅盒, 裡面加bubble紙、報紙同硬紙板

進階玩家

"轉了另一家LP代運去試UK 的運送,
收到後有知會, 並且已報上資料. 不過卻是在倉中至今還是沒有任何動作.

另一家 SB 也有用他們的英國倉, 似乎明顯的比較慢. 好似沒動過的一樣. "

之前已經提過

"樂郵美國倉從收貨寄返香港到通知取貨約3星期, 但英國倉寄返香港超慢,  兩個幾月都試過"

1萬

白鑽玩家

老而不

dvdfan2016 發表於 2017-5-12 14:42
我經lotpost寄黒膠返來超過廿次, 未試過隻碟搞到變哂形, 連個紙盒packing都係keep得好直無彎曲, 開箱見隻碟 ...

我收過4張, 4張的盒都無事, 但入面變形.
都是同一家代運 (唔開名了) 身上發生, 猶其是英國來的, 美國的沒事
一次是意外, 第2次是巧合, 第3次就是未免有點問題了吧?

暫時還在看LP 的是如何, 至今未到步. 如是C兄的說法, 加上網上的文字, 是在自己先行大集合再運.
反而是SB 的原來也剛巧今日到步了. 不過有兩張是同時前後ship 過去, 唔知會點呢?

還是好音樂最好.

進階玩家

既然個盒冇事, 會否係隻碟本身係彎嘅, 黒膠有彎曲係常見事, 當然我唔知你嘅碟係彎成點樣, 我經樂郵運嘅碟, 如有彎曲都係可接受程度, 跟有時買新碟見到嘅情形差唔多

1萬

白鑽玩家

老而不

dvdfan2016 發表於 2017-5-13 09:12
既然個盒冇事, 會否係隻碟本身係彎嘅, 黒膠有彎曲係常見事, 當然我唔知你嘅碟係彎成點樣, 我經樂郵運嘅碟,  ...

我中招的一家不是樂運.
而今日收到由UK直接寄過來的黑膠, 5張全部安然無異. packing 也是一般的紙盒.

所以我幾肯定是代運送中出事,
有白紋, 又是波浪的 (大約1/4 碟size 吧), 一定是高熱引起.
其中一張原碟寄回賣方, 連賣方都覺這種的變形不可思議.
還是好音樂最好.

進階玩家

英國直接寄返香港較經托運貴好多喎!

1萬

白鑽玩家

老而不

dvdfan2016 發表於 2017-5-13 23:38
英國直接寄返香港較經托運貴好多喎!

又唔係出入好大wor,
我一次過5張黑膠來自同一位UK seller, 對方 收我17.5英磅 (當是HK$180左右),
連packing 在家中磅過一次, 果到同樣重量是大約近4.8磅重,
如果是用LP的話要用5磅計, 收費是 $24/磅計 = HK$120
甘樣的話, 出入只是HK$60, 又快又唔使煩.  

不過如果是單張由購自不同seller, 用集運會比較好.
還是好音樂最好.

進階玩家

"又唔係出入好大wor
我一次過5張黑膠來自同一位UK seller..."

我ebay買黑膠9成9係單張購自不同seller, 餐餐直接寄返香港破產了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

又update  一下,
我覺UK的seller...真是至少要問佢地取PRN / post reference number  去reg.
真是至今, SB 只主動推送左一張黑膠. 我仲有2張未有下文.
而LP 還是在運送中,  剛巧同別人提起, 找到這個15, 16年的post :
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=16758657
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=18517628

陣間去cammel paint building 時望望.
事實是cammelpaint building 成3座, 公司地址都唔太清楚...
就只去自取點睇下先.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

LP 終於update左 status , 處理訂單中....
真是嘩.....

上左去cammel paint BLDG, 第3座6樓H室是一家叫多寶的取貨站
至於同座11/F H 室是一家閉門的商店, 不明.
都係有少少可疑
還是好音樂最好.