設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 代運/集運黑膠?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
近年也想入黑膠了, 不過上ebay 的運費好貴, 幾乎張張二百起.

我知市面上有不少代運/集運服務, 唔知大家有無用過來買黑膠? 穩唔穩陣?

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我同你 (基本上所有碟迷) 都係同樣面對呢個問題. 就係.....運費貴.
真係無辨法架啦有時. 你知啦. 香港買外國版既碟. 有時真係好貴.
只係~上綱訂. 單一購買一隻兩隻碟. 運費真係好貴. 例如呢度啦. SOUNDSTAGE
專係訂美版碟. 我成日都晌呢度訂度. 不過~佢唔會同你寄郵局. 佢只係會同你寄UPS,
UPS~你知幾貴架啦. 隻碟US$15蚊. 運費重貴過隻碟. 所以真係唔化算.  

http://www.soundstagedirect.com/

至於集運. 要睇你邊間集運啦. 有D真係信唔過. 例如淘寶. 之前好多人試過收唔到貨.
日本方面呢. 旺角信和都好幾間幫人攪集運黎香港. E-BAY呢. 我唔知有邊間啦. 你可能清楚過我.
運費的確係平好多. 不過真係要揀一間信得過既集運公司. 例如. 大陸既. 唔駛講啦. 順豐啦.

如果唔想搵集運既. 其實你可以GROVE埋一次過訂碟. 一次過訂十張廿張. 咁條數就化算好多.
又或者搵埋D朋友夾埋一次過先訂返黎囉. 我都成日咁樣做.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2017-3-23 09:52
我同你 (基本上所有碟迷) 都係同樣面對呢個問題. 就係.....運費貴.
真係無辨法架啦有時. 你知 ...

多譏介紹

問題是我網購的是舊碟, 有些是陳年mono東西
每張都是USD20 真是不平, 而香港又對mono 碟的價時高時低, 真是好頭痛.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

update一下,
找了很久, 發覺幾乎每家都被人丙過. 而且又summerise 中看到, 不少人是在大節日如聖誕 Black Friday 中出最多事.
反而平時好似無乜?

所以無理太多, 抽了當中兩家看看.
一家是Shipbao (平), 另一家是BNS (網站好似光鮮D?)
慢慢同大家包膠經歷

還是好音樂最好.

進階玩家

近半年用樂郵 Lotpost 從美國ebay bid嘅LP寄返香港超過10次, no problem so far

評分

kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dvdfan2016 發表於 2017-3-29 11:41
近半年用樂郵 Lotpost 從美國ebay bid嘅LP寄返香港超過10次, no problem so far

好, 下之試呢個

我有時發覺D倉位好似同時幾家代運公司share , 或者是左右鄰舍
真是感覺怪怪...
還是好音樂最好.

進階玩家

自取點網絡似乎係幾家代運公司聯合組成

進階玩家

樂郵美國倉從收貨寄返香港到通知取貨約3星期, 但英國倉寄返香港超慢,  兩個幾月都試過

1萬

白鑽玩家

老而不

dvdfan2016 發表於 2017-3-29 14:49
樂郵美國倉從收貨寄返香港到通知取貨約3星期, 但英國倉寄返香港超慢,  兩個幾月都試過 ...

甘樣講好似太慢了?
我check 過, 平的仲有shipbao, 我睇下佢地會點樣先.
另一家BNS 暫時快過佢.
還是好音樂最好.

進階玩家

"甘樣講好似太慢了? "

3個星期我ok, 反正唔係急用, 兩個幾月就接受唔到

評分

kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分