設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 代運/集運黑膠?

1萬

白鑽玩家

老而不

tlsk 發表於 2017-4-28 20:30
我意思是用來粗用嘅針...

我仲以為你指用留聲機果種...
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

不過又話時話, 幾多溫度先可以搞到只黑膠變成甘的樣?
同行運的仲有一張, 得呢張有事
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-4-28 21:06
不過又話時話, 幾多溫度先可以搞到只黑膠變成甘的樣?
同行運的仲有一張, 得呢張有事  ...

似是曾被太陽直接照射..

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 20 + 20 一定要加分
Msuper + 10 + 10 估錯唔使打
窮小子 + 20 + 20 tlsk ching ~ 心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

tlsk 發表於 2017-4-28 21:28
似是曾被太陽直接照射..

上面的紋是原網內套的紋.
我覺被太陽直照唔係甘樣, 似是被D好熱的野(車尾箱?) 焗過

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 20 + 20 精彩報告
窮小子 + 20 + 20 Ching ~心得。。。

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

嘩, 呢回真係又要彈
其中一家公司, 我幾肯定係佢地了. 有乜理由今次5份黑膠中有2張變形? 而且又係有少少袋紋 . 不過今次情況無上次甘恐怖.
我諗緊, 同樣都只是在英國的黑膠出事.
甘的話...
1.大量郵包成lot壓成, 但甘樣應無紋
2.另外就是外/本地來貨之後, 在倉溫過高, 無乜理由..甘樣人地其他野都中招.
3.運送上在本地的貨車上 + 大量貨物壓力而焗成 <---呢個假設似乎合理D ?
至今已有4張中伏.

甘計算, 我就唔再用呢家集運了 .

---
家下改試緊Lot post,
都一樣學BNS, 幾好, 無tracking /tracing 的都入帳兼inform 叫人去填資料.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 20 + 20 咁慘!

查看全部評分

還是好音樂最好.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

集運膠膠會唔會好驚???

1萬

白鑽玩家

老而不

小瑟 發表於 2017-5-6 12:54
集運膠膠會唔會好驚???

驚ka, 講笑咩?
家下我試緊3家
呢一家家下我手上是 2/5 機會wor  前前後後已有4張變左形. 托人去找人做壓片還原 (除左MK德記, 仲有無其他?)
另一家集運公司的, 我暫時一張都無事.
仲有一家初試中, 等緊返.

英國的代運有D麻煩, 因為seller好多時唔用有track/trace的shipping,
好多代運公司唔受.
大家有無可信的代運介紹?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

頭先又計了一計shipping,
發覺如果是在同一位買家入手數張黑膠 (因為黑膠本身都重), 如4張, 連packing 可以達3.5-4磅重
如果是一張張入手, 甘樣的話用代運是OK,
反而如果是好幾張, 好似一次過ship去HK平D?  

評分

dc903 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

轉了另一家LP代運去試UK 的運送,
收到後有知會, 並且已報上資料. 不過卻是在倉中至今還是沒有任何動作.

另一家 SB 也有用他們的英國倉, 似乎明顯的比較慢. 好似沒動過的一樣.
而有入reg.左的件仲未收到
沒reg過的還是什麼都沒有. 說是會優先送回香港處理, 未知是何時?

真是苦惱該怎樣應對沒track/trace 的英國賣家

評分

dc903 + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

再update一下最新的發展, 主打英國果D無track/trace, 甚至連post ref# (PRN) 都無的...

LP 那家已轉了status, 指在運送回港中, 未到香港....
回望, 原來佢地會拆郵包方便repacking , 甘樣我有少少擔心

SB 就自動轉送節包, 我諗應好早到左, 只是等人入information,
不過就應前前後後等左一D時間. 家下又是回港途中

唔知兩個郵包會唔會有事....

之前已被壓壞的唱片試過交給人平整, 平是平到, 不過就水平面上變成curve 向內....
還是救唔到
還是好音樂最好.