設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 今日打破昨日?

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-3-10 13:22
我試用過at唱片鎮,聲音係穩定,乾淨,靜一點,但有少少拘謹。
不過太重,唔啱thorens td 321哩種軟盤用, ...

真係唔須要隻隻用..我只係覺得某些碟比較颷先用..好似倫佰隻愛在深秋咁,唔用d聲會高左刺耳..用個鎮就會實同沉番晒..

鑽石玩家

benwongkk 發表於 2017-3-10 16:19
呢隻好似有埋水平睇?

audio technica at 618就係600克,軟盤用太重喇。
淘寶果隻三百幾克,較普遍適用,係有埋水平及轉速刻度。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-3-10 16:28
audio technica at 618就係600克,軟盤用太重喇。
淘寶果隻三百幾克,較普遍適用,係有埋水平及轉速刻度 ...

我識果d全部用600克重鎮...

鑽石玩家

順帶一提,皮帶如果鬆左係救得返,只要放入滾水浸一陣(30-60秒就得),攞返出來等佢自然冷卻(別沖凍水!),就可回復緊致。

我試過係得的,度過縮返成一兩cm,整完轉速正常,一直相安無事。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-10 13:22
我試用過at唱片鎮,聲音係穩定,乾淨,靜一點,但有少少拘謹。
不過太重,唔啱thorens td 321哩種軟盤用, ...

我是沒用過片壓 (正確說, 我以為是今日才有的東西)

甘講即是其實買定一個平平地, 唔太重的就ok ?
Thorens 的帶又唔需要太擔心, 因為ebay 有原廠的賣.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

話時話, 又無人留意過台phono 和唱針的spec? 睇外國網話, 原來如果唔match, 可以將支好針唱衰聲.

講真, 以前真係連我都唔多留意. 見台amp 有得tune下就去扭粒鈕lo.
但今時今日不少amp 都無左phono, 再找一個外置phono pre-amp時才發覺,

嘩, 原本甘多數字係有關的 !?   
還是好音樂最好.

銀級玩家

如果是MM頭,大部份負載都是47K,輸出2~5MV,問題不會大
如果是低輸出的MC頭,負載差異便有較大影響

1萬

白鑽玩家

老而不

忽然發覺, 原來唱盤不用phono amp 都可以直出av amp  
只是聲好細, 扭大到去 + db的位置就可以了
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-3-12 12:00
忽然發覺, 原來唱盤不用phono amp 都可以直出av amp  
只是聲好細, 扭大到去 + db的位置就可以了  ...

一定有聲,但沒有RIAA等化器修正重放頻譜,除了聲細,有高音,沒低音

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

其實如果只用mm,可買部有質素舊amp / pre amp玩,以前黑膠部分先係主打,一般平價唱放係贏唔到。