設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 今日打破昨日?

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-16 17:59
好多平價直驅,都係technics代工。
朋友買了部akai(係akai!竟然出部
新盤!)新盤二千幾,同款teac賣四千 ...

其實家下有幾多家廠真係自已出盤?
我只知有project, clearaudio , technics
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今早和朋友搞左一陣, 特別是最關鍵的VTA 發覺可以說是一片謊唐,
手上的黑膠有舊又有再版,  而舊的又有厚又有薄, set 好左俾薄的用時, 厚的又似乎不對路

到底點樣先可以減少支針是唔發出聲 (即是 stylus chatter /needle chatter )?
原本跟機我shure m75 可以, 但換左m97就有...
真是又一個奇怪的地方.

----------
朋友問我有無後悔再入返呢台機而唔入新機, 講真, 已放下甘多年, 再取起再搞, 係有少少借方便.
不過沒料到原來一唔用開, 係會失憶的說 .  

還是好音樂最好.

鑽石玩家

唱片厚薄會差好遠?
唱頭有冇磨碟,是否唱臂仍未夠高?
唱臂唔一定要水平,高少少唔怕的。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-17 17:12
唱片厚薄會差好遠?
唱頭有冇磨碟,是否唱臂仍未夠高?
唱臂唔一定要水平,高少少唔怕的。 ...

厚薄會有少少出入, 如果留心的話是聽得出.  所以唔少地劾叫人set VTA都避用180g

昨晚最終以最求並的方式去Set, 乜都無用, 只係用支批, 眼覺 "差唔多"
始果支針會再出chatter noise , 無磨碟, KO左了

或者找翻個新盤用返D新技術會好DD ?   
還是好音樂最好.

鑽石玩家

恭喜師兄攪掂,結果都係用最精密儀器:眼耳手,哈哈。
雖然要較的野係一樣,但每個盤每支臂每個頭的組合都有差異,師兄仲冇掂咁耐,set到就ok喇。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-18 10:11
恭喜師兄攪掂,結果都係用最精密儀器:眼耳手,哈哈。
雖然要較的野係一樣,但每個盤每支臂每個頭的組合都 ...

或者真係用返D簡單野比較好.

都係換過個新的唱盤了....
Lin太貴, 我心諗緊Project 的 The Classic
還是好音樂最好.

鑽石玩家

吓,啱啱set好就想換??而且新盤想贏舊thorens,唔平喎。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-18 21:22
吓,啱啱set好就想換??而且新盤想贏舊thorens,唔平喎。

我打聽到,
新的thorens 又要3點浮, 至少是TD309, 要似我的最愛TD150 MKII 的話, 就是TD-350 , 至少20-30K
Project The classic 是模彷品.

其實諗來諗去, 家中的豆丁講得好,
都只係想要個會"浮"的盤.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

軟盤聲,係唔同d,thorens確係有一手,我個321都係軟盤。

不過硬盤或直驅又另一個世界,唔係土地問題的話,我都想玩多個直驅。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-18 22:38
軟盤聲,係唔同d,thorens確係有一手,我個321都係軟盤。

不過硬盤或直驅又另一個世界,唔係土地問題的話 ...

我對直驅係
還是好音樂最好.