設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 今日打破昨日?

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-3-8 14:15
我都冇用過mc,其實好多人都話,如果聽流行搖滾爵士,mm仲好。

我自己冇用MC,但係朋友度試都只覺得...除非自己好喜歡交響樂,否則都係MM好..

鉑金玩家

adktk 發表於 2017-3-8 00:14
我 set 盤只會用 protractor!又快又準,重唔洗估估下。

師兄可以介紹下邊隻嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2017-3-8 17:29
廿幾年前EMPIRE頭都紅極一時,聲好又耐用...
師兄我都冇用過MC...一直都係MM...支2K III 係堅好聲既東西黎 ...

以我知去秋姐都無配針了, 反而上網有代用品.

我以前是用shure v15 II, 比起MC 真是平, 斷針唔怕, 反正有得換, 可以粗用 .
其實以新mm頭而言, 還有什麼牌子, model 好介紹?

還有mi 頭呢? 有沒有用過? 市面好似好少見了
還是好音樂最好.

鑽石玩家

我只係用最平的ortofon 2m red,shure v15聽過,個人覺得硬朗了點,sumiko pearl冇聽過,所以同級中冇選m97ex和pearl,買左2m red,表現中規中矩啦,再貴唔太捨得,玩mm就係想平嘛。

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-3-8 19:30
以我知去秋姐都無配針了, 反而上網有代用品.

我以前是用shure v15 II, 比起MC 真是平, 斷針唔怕, 反正 ...

係朋友度聽過既新MM平靚正首選..ORTOFON 2M RED & SUMIKO PEARL
千鬆我既我會推介..GOLDRING 2100..

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-3-8 23:32
我只係用最平的ortofon 2m red,shure v15聽過,個人覺得硬朗了點,sumiko pearl冇聽過,所以同級中冇選m97 ...

師兄既智識同了解..真係要受小弟

鑽石玩家

benwongkk 發表於 2017-3-9 09:58
師兄既智識同了解..真係要受小弟

cheap都係勁既一種?:p

其實我對sumiko pearl幾有好感,因為樣靚!(我揀2m red除ortofon大名外,紅寶石外型都係主因^_^)(外貌協會)

goldring唔多見,請問師兄邊度會有,聲音係咩走向?

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-9 13:01

其實我對sumiko pearl幾有好感,因為樣靚!(我揀2m red除ortofon大名外,紅寶 ...

如果說聲音取向, shure 是你說的硬朗的話 (我覺節拍明顯)
那goldring是...以我很久以前用過的一個而言, 是有少少絲幼, 暖, 而清的感覺吧? 比較上有種英國聲 ??
還是好音樂最好.

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-3-9 13:01

其實我對sumiko pearl幾有好感,因為樣靚!(我揀2m red除ortofon大名外,紅寶 ...

係平價之道找出好聲音絕對唔係一件易事. 聽音樂要有熱誠,時間去找尋自己方向.
好多人有錢大量投放係HI END器材上,但得出黎未必係好效果,好聲音...舉例說: 聽FILE極其量只可以說係方便但一樣係可以用好多錢去買器材. 如果識玩唔怕煩,一萬幾千套器材去玩ANALOG已經好好聲...2RED真係平民首選

GOLDRAING我都唔知邊度買,朋友都係上EBAY買返黎...呢個頭聲識偏向高中帶軟既感覺,聽人聲,樂器,JAZZ有唔錯既表現. ROCK BASS就差D..

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-3-9 13:46
如果說聲音取向, shure 是你說的硬朗的話 (我覺節拍明顯)
那goldring是...以我很久以前用過的一個而言,  ...

以前係GOLDRING 1000系列,好似最近幾年都有番出,所以都唔知算係新頭定舊頭...
GOLDRING 2100/2200就係新頭系列...