設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pierokwong

[討論] 內容相片更新 - 老麥 McIntosh 前級 C50 後級 MC252 Focal Micro Utopia

白鑽玩家

pierokwong 發表於 2016-11-23 12:10
好慘㗎,我哋有慘為人知嘅一面。夜晚做陪酒小鮮肉,有時唔好彩,一晚四場搵老細傾生意。做完嘢可能係凌晨 ...

冇錯,幾倦都好,做完坐低聽下野,鬆哂。

白鑽玩家

pierokwong 發表於 2016-11-23 09:45
多謝師兄建議。

其實275一直都係我考慮緊嘅後級。可以之後搵機會試一下。

三款jm竟然唔同性格?真係ab比過先知。
mc 275有好多期,不過樓主如新派石機啱聽,舊膽機音色取向及唔夠寧靜,都幾大分別。

專業玩家

koalaau 發表於 2016-11-23 13:37
三款jm竟然唔同性格?真係ab比過先知。
mc 275有好多期,不過樓主如新派石機啱聽,舊膽機音色取向及唔夠 ...

係呀,1007 & 1008 分別比較輕微。

但係以上兩款同Micro Utopia比較,完全係兩個唔同境界嘅喇叭,直接比較其實非常唔公平 ,係極大分別。完全非常滿意Micro Utopia,表現遠超於最新嘅805D同埋Olympica 1。

MC275最新六代同五代好似暫時比較好。再向古董機進發,就開始需要考慮長遠保養維修問題。

其實器材配搭真係一門學問。有少少慶幸我係逐步更新,而唔係一次性全套買齊。所以每樣配搭之間都係息息相關。

先撇除之前嘅器材,啱啱呢一套係首先喇叭開始,跟住發現之前用嘅膽後級唔夠力度,(講緊係四支金獅KT88)。之後更換咗MC252,力度返晒嚟。但係就發現前級控制力唔夠,最後更換埋C50。

每樣配件都有實際價值同埋選擇原因。
Speakers:  Focal JM Lab Micro Utopia
PreAMP:    McIntosh C50
AMP:        McIntosh MC252

鉑金玩家

pierokwong 發表於 2016-11-23 12:10
好慘㗎,我哋有慘為人知嘅一面。夜晚做陪酒小鮮肉,有時唔好彩,一晚四場搵老細傾生意。做完嘢可能係凌晨 ...

想信樓主為左減壓好快又會UPGRADE..,到時有易手記得通知小弟呢位老麥粉絲呀  

專業玩家

benwongkk 發表於 2016-11-23 15:23
想信樓主為左減壓好快又會UPGRADE..,到時有易手記得通知小弟呢位老麥粉絲 ...

哈哈哈哈,咁快已經排定隊?

暫時呢一套,非常滿意。甚至比外面某啲毒氣房更加靚聲。
Speakers:  Focal JM Lab Micro Utopia

鉑金玩家

pierokwong 發表於 2016-11-23 15:41
哈哈哈哈,咁快已經排定隊?

暫時呢一套,非常滿意。甚至比外面某啲毒氣房更加靚聲。{:6_157: ...

更係...小弟用緊MA6600合併又點會咁易滿足.....遲早會會再添置前+後..
膽前石後係我既目標

專業玩家

benwongkk 發表於 2016-11-23 15:45
更係...小弟用緊MA6600合併又點會咁易滿足.....遲早會會再添置前+後..
膽前石後係我既目標{:6_ ...

前膽後石,冇錯係好多人提議嘅選擇。

但一定要先考慮自己終極會配合乜嘢喇叭。

我都有測試過旗艦級嘅膽同石,但最後都係選擇C50。係認真測試前,千祈唔好落任何定論,最緊要信自己嘅耳仔。

有興趣,可以搵我,可以聽吓我呢對組合。

鉑金玩家

pierokwong 發表於 2016-11-23 17:16
前膽後石,冇錯係好多人提議嘅選擇。

但一定要先考慮自己終極會配合乜嘢喇叭。

先謝過樓主....
小弟只得一對SPEAKER...PMC PB1i...

專業玩家

benwongkk 發表於 2016-11-23 17:43
先謝過樓主....
小弟只得一對SPEAKER...PMC PB1i...

PB1i 都好正啊。

師兄若果真係想轉前後級。可能要諗吓,首先滿意而家喇叭基本音色嗎?

如果滿意,只想提升。咁就可以睇吓,喇叭屬於快定係慢。同埋最理想音色係乜。

跟住先至選擇膽或者石。

因為音色真係非常不同。需要配合最終使用喇叭,配合去營造師兄心目中既音色。

鉑金玩家

pierokwong 發表於 2016-11-23 19:32
PB1i 都好正啊。

師兄若果真係想轉前後級。可能要諗吓,首先滿意而家喇叭基本音色嗎?

謝樓主分拆, 因應呢個物理定律,小弟都係覺膽機出既HARMONIC比較合我口味 所以膽前石後會係我最終選擇.