設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: TokyoFans0617

[教學] 完全新手

高級玩家

先放錢落音樂檔上,賣CD,HIFITRACK,MQS,確保音源素質
之後是購買器材心態,不要以價論聲,用耳去聽就對了

科林玩家

vicentk 發表於 2016-9-28 22:47
音響依家野,唔好玩啦,用iPhone聽歌算吧

想入毒海,你來對了地方,依到最公平,沒打手。

放假去左旅行 依家先睇返大家教我既野,

咁我講返先, 我上次聽張敬軒, 覺得佢好似係我側邊講野咁。
但係平時我聽既有:
- Arashi
- Misia
- 兒童合唱團 (法國聖馬克兒童合唱團)
- 純鋼琴

我知我好似聽得好雜, 但係因為唔同心情同時候我就會聽唔同既碟, 所以先會咁....

我係買CD 既, 因為一向支持正版(由於亦係電影迷,所以我係入場買飛同買正版碟既人<<無聊講下XD!!)  .... 咁見到有人教要知歌既format, 點睇呢啲嗰啲 , 咁我朋友就話過可以將CD 用iTunes 有個位整過個格式....

咁呢,問題就嚟啦, 咁篨一步係咪咁樣開始? 咁係咪轉完之後我就可以放落iPhone 到, 學下原本嗰個同埋新嗰個既分別係咩?   我呢個方向有無咩位係做錯左?

感謝!!

黃金玩家

TokyoFans0617 發表於 2016-10-3 22:27

咁我講返先, 我上次聽張敬軒, 覺得佢好似係我側邊 ...

iTunes 入面轉歌最好用 WAV 格式,其他沒乜用,不過 WAV 格式 SIZE 一首歌平均比 MP3 或 AAC 多上一至二倍,小心沒位用。
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

itunes alac & aiff都得
加tag方便過wav少少

銀級玩家

vicentk 發表於 2016-10-3 22:32
iTunes 入面轉歌最好用 WAV 格式,其他沒乜用,不過 WAV 格式 SIZE 一首歌平均比 MP3 或 AAC 多上一至二 ...

iTunes轉歌轉做aiff喇,同WAV一樣,不過多左metadata,可以改tag落album cover。

當然,CD轉檔最好係用EAC行Secure Mode;
我自己就用開dBpowerAMP CD Ripper,準、快、易用,不過套軟件要比錢買,幾百蚊就有,有EAC功能既9成。

EAC, foobar, mediago, itunes我都用過,foobar最好係可以配合Wasapi plug-in軟件跳過PC個EQ/內置soundcard DSP,行較乾淨既digital out⋯好似離左題。

鑽石玩家

TokyoFans0617 發表於 2016-10-3 22:27

都係果句.....唔定預算好易死....定咗預算慢少少死.....

最恐佈就係依家D舖俾你任試任玩....帶張MicroSD (4GB) 好喇...唔好咁大(有D機有排Load)....如果未有心水嘅...先同店員講自己聽開乜, 同用緊咩耳機, 幾多預算.....通常佢地會就住你預算嚟俾你試.......但人是有好奇心的......你一句...."再上去啲聲係點呀?"......咁出咗事就自食其果哪!!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

鑽石玩家

另外上面有啲"毒販"提議玩枱擴加耳牛....咩窮燒呀......他們的窮是對比玩HiFi的窮, 而不是6-7K 預算的窮呢!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

專業玩家

神舟~五號 發表於 2016-9-29 01:21
當然先定自身"口袋深度"....  +1

當然先定自身"口袋深度"....  +2

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

首先確定自己係米鍾意聽歌? 音樂興趣吾得深入好難玩落去

iPhone + fitear f111起步好似吾錯, 鬆動的可以iphone + mojo + foster te100

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2016-10-4 00:48
iTunes轉歌轉做aiff喇,同WAV一樣,不過多左metadata,可以改tag落album cover。

當然,CD轉檔最好係用E ...

請問師兄dBpowerAMP CD Ripper軟件有冇連封面一同擷取.唔該可否PM地點在那裹買及軟件名.多謝.