設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 完全新手

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好,自從有朋友開始成日都話要聽靚聲,又話啲歌會好聽啲,之後有次無啦啦佢夾硬俾左一隻佢聽緊既shure.... 唔記得咩=_= 既機我,之後我又覺得真係好似ok woo... 想開始接觸呢啲野,但係又完全唔識... 其實一路都只係用開iPhone 聽歌,都唔知由邊到開始好,朋友又話咩player ar,耳機呀,啲歌又要點點點=_= 完全外星語咁,好想請教大家,如果以初初開始嚟講,最最最最最基本應該係咩先同有咩可以指教一下

鑽石玩家

當然先定自身"口袋深度"....

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +10 收起 理由
fish_ballhk + 10 絕對認同
mister_k + 10 絕對認同
vicentk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

高級玩家

Welcome to the Hell!

唔使擔心,呢度好多國際大毒梟

首先,最基本要有高質音源,例:flac,wav先

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10 Hell同Heaven都係一線之隔(笑

查看全部評分

科林玩家

咁最初階其實預幾錢開頭先.....咁我估唔會一兩個月就巳經要大出血掛

科林玩家

Doefting104 發表於 2016-9-28 00:23
Welcome to the Hell!

唔使擔心,呢度好多國際大毒梟

呢兩樣野係可以直接買到?定係好似我朋友話咁整嗰樣整呢樣? 係咪都可以直接用iTunes 係iPhone 聽?

銀級玩家

初燒第一步就係要改變聽歌習慣,有無損聽無損,學習分辨音色、音場、三頻,盡量試聽多唔同款既耳機同音樂種類,優化自己對音質既鑑賞能力及深化經驗世界,了解自己既喜好。

第二步,就係學下少少音響既基礎概念,例知:認下D檔案格式、簡單了解下Digital同Analogue既分別、動圈動鐵既物理性質、學下睇SPEC(靈敏度、輸入/輸出阻抗、訊噪比)。

第三步,準備定一張MicroSD Card,入好哂歌,帶定係身,準備去試機,買你第一套既入門機。

建議唔好大量投資係Portable,近幾年便攜市場漲價好幾倍;
與其係度兜圈,我寧願你單刀直入玩枱機大耳牛;
講真,同價錢買家用機,包你聽完感動十倍;出街聽歌無須過份認真。

量力而為,睇荷包做人,唔一定要有貴買貴,可以平有平玩。
但唔會有「一步到位」依樣野,耳機沒有最毒、只有更毒,想慳錢既話,第一套機唔好買太雞,變左升級都隔耐些少先升嘛。

利申:玩左4年隨身,發覺哂_氣,準備退出。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +40 收起 理由
fish_ballhk + 10 + 10 絕對認同
kelvinhin + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 10 + 10 用家心得
wan1984 + 10 + 10 用家心得
ttf97 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

5年耳牛窮燒分享一下

音響係一個系統,買耳機只係因,買到成枱都係嘢就係果.萬事起頭難,首先的確係買耳機先.

買d咩呢?
咁就先分享下自己有幾多畢直,想係邊度聽,聽開咩歌,之前比咩毒,有咩令你中毒.例如鼓聲又爆又彈?小提琴聽到上腦又唔刺耳?人聲又甜又潤?聽多左好多野,面場又大左?講完會更容易得到推薦list.

係邊度買?
灣電,旺角星際,旺角某d樓上舖等等(仲有好多唔講)當然有d品牌要海外訂購.到舖唔好急買,試晒d目標先,佢地唔會走架,只會等你慢慢試到岩再磅水.

最後小弟推薦用player/cas/cd機等毒物聽歌,某d手機(或可接駁手機的裝置)壇內亦有聽感分享,看樓主取向如何.而各種線材,電路零件等個人唔建議新手咁快試.....除非樓主想破產(大誤)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回头是岸

黃金玩家

音響依家野,唔好玩啦,用iPhone聽歌算吧

想入毒海,你來對了地方,依到最公平,沒打手。

正給之前的師兄講,你個 friend 比在件咩毒品你玩先,當時你聽緊咩歌?

第一步找一或幾只你最熟悉的歌(以後試機最好用返同一或幾首歌去試),用同一配件去聽 MP3 320K,WAV,AAC等等,先測試一下自己分別唔分別到,慢慢地去記得依幾首歌的旋律。

第二步可以先入手1000樓下耳機,當你用返果幾首去聽,你會分別到差別及你喜歡什麼要什麼。

第三步可以睇下你想去第幾層 hell 了,再決定點玩。
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

高級玩家

當然先定自身"口袋深度"....  +1