設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] Sony自己再走極端.....末路的開始.......??

星級玩家

nanaholic 發表於 2016-9-1 22:55
可以120%肯定未來全部日本牌子嘅機都會用4.4mm - 因爲班友擺明係組團同AK死過。

嚟緊Onkyo同Pioneer都有 ...

好呀,等睇野,我都係安心玩部cowon ps 好了。
話實我都好憎ak,  導到d人聽歌冇低音冇真實感都話正。

銀級玩家

老實講,Walkman到今時今日都仲用WM Port真係非常落後,換個Micro-USB/USB-C有幾難?
唔玩Digital Transport也好,叉電都叫方便D。

不過4.4 TRRRS的確會比2.5 TRRS更好,始終2.5個接觸面太細,用多一排,磨蝕左,就好易接觸不良。
Portable黎講,出現過既平衡頭已經有:4Pin XLR, RSA Mini-XLR, 3.5 TRRS, 2.5 TRRS, Dual 3.5 TRS;
搞多個4.4 TRRRS好聽就叫出多個好Spec取代舊頭,事實上又有幾多間廠會轉哂2.5 TRRS做4.4 TRRRS?
能否普及是一大問題,否則硬推新規格,只會混淆視聽,愚弄消費者。

黃金玩家

日本人平時冇咩動作又極度保守,但當意見一致團結起嚟嘅時候個勢真係會好Q勁。何況依家搞嘅係成個日本業界嘅公認規格重有野心推成世界規格,未來1年用4.4mm嘅嘢無論係耳機player, amp, 線,插頭等一定排山倒海咁係咁出做起個市場等其他地方都要跟佢哋。

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2016-9-1 23:16
老實講,Walkman到今時今日都仲用WM Port真係非常落後,換個Micro-USB/USB-C有幾難?
唔玩Digital Transpor ...

WM Port有佢好處, 佢係USB配線+line out配線 - 即係好似以前Apple果隻30pin咁可以拉到bypass amp嘅訊號. 有一派人係覺得要用line out駁amp先好唔會double amp,並唔係落唔落後嘅問題。

portable嘅2.5mm balance完全係因爲AK主導, 要轉返個潮流並唔係難事。特別重有當你有成個日本音響業界做後台嘅時候,起碼我唔會睇少佢哋嘅決意先。

鑽石玩家

nanaholic 發表於 2016-9-1 22:51
4.4mm 5極唔係Sony獨家嘢而係JEITA標準嚟, 純音響用,有明確嘅配線規格可以而且因爲加入咗地線針可以一個頭 ...

Sony 出過的Betamax同Memory Stick都好過VHS同SD..........最後...........

表面上5極4.4mm...提升了使用上的便利(一條線就得!!!)....但配搭上它給第三方帶來更多不便...

1) 說專業嗎!...專業上沒人會用接觸面這麼小和容易相互干擾的插頭!!

2) 說民用嗎!!....現時的手提裝置越出越薄...3.5mm巳開始被棄用.....你還來個4.4mm

3) 另外4極己出現TRRS, TRSR, TSRR的變種, 那5極.....TRRRS, TRSRR,TSRRR,TRRSR.....

4) 直頭5極比3.5長,尾巴(接線位更長)

5) 其實要實行5、6極接頭, 一早就有

6) 玩得手提平衡加接地的朋友也會玩綫.................那...........

7) 耳機可換線的還可以.......要加轉插就2.5吋長的插.............

8) 現在電腦,手提裝置都開始统一接口用USB C/TB 3...........
毒海無涯....回頭又不見岸!!

鑽石玩家

nanaholic 發表於 2016-9-1 23:27
WM Port有佢好處, 佢係USB配線+line out配線 - 即係好似以前Apple果隻30pin咁可以拉到bypass amp嘅訊號.  ...

要揾真银就要問強國人......."4點死"一定唔得!!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

鉑金玩家

nanaholic 發表於 2016-9-1 23:27
WM Port有佢好處, 佢係USB配線+line out配線 - 即係好似以前Apple果隻30pin咁可以拉到bypass amp嘅訊號.  ...

但有部份DAP都為左比用家有LO用,特登造多個LO輸出
咁樣唔係仲好咩???話晒3.5MM要換線都容易好多

我都有用部SONY既DAP,亦都好討厭呢個自家頭

鉑金玩家

其實個定價會唔會太痴線呢......

銀級玩家

nikfung 發表於 2016-9-1 23:31
Sony 出過的Betamax同Memory Stick都好過VHS同SD..........最後...........

表面上5極4.4mm...提升了使 ...

2) 說民用嗎!!....現時的手提裝置越出越薄...3.5mm巳開始被棄用.....你還來個4.4mm

反智的潮流不用提吧,相信Apple出完新iPhone,其他廠也會照板煮碗。
況且DAP一向不是追求輕薄,DAP又不是手機,屬小眾玩意,手機要平衡耳機輸出幹麼?
未來要令4.4mm TRRRS普及應該不是問題,問題在於面前市場流動的平衡頭已經不少,要令消費者重新適應不是一朝一夕的事。
更過十年,可能已經是Wireless的天下了。

其他論點大致上同意。

星級玩家

USA2010 發表於 2016-9-1 23:43
其實個定價會唔會太痴線呢......

唔係好貴啫。以冇少少金色果部來講。
但佢成日宣傳佢個獨有咩s master,
講到尾即係調音任佢調,但就好似佢個調音味唔係太合各大中西forum,
唔似ak一擊即中左好多人死穴,chord又係自己零件任佢調,但就好成功囉。
日本本地人口味就唔知啦,覺唔覺呀?