設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] Sony自己再走極端.....末路的開始.......??

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dio 發表於 2016-9-25 08:11
如覺得2.5mm唔夠實淨,咁實淨D如cowon 用3.5mm平衡都已經夠,
反正3.5大家用咁多年,夠唔夠硬淨心埋有數 ...

唔係為咗要實淨架大哥
聲音傳輸上係失真更小

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jeffyw 發表於 2016-11-20 21:56
其實都想了解多d,本身玩開既2.5平衡線,是否能夠直接轉4.4平衡頭使用?因為sony既平衡本身多左個地,即 ...

呢樣我真係唔識 !

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jeffyw 發表於 2016-11-20 21:56
其實都想了解多d,本身玩開既2.5平衡線,是否能夠直接轉4.4平衡頭使用?因為sony既平衡本身多左個地,即 ...

呢樣我真係唔識 !

高級玩家

CyberBB 發表於 2016-11-21 00:32
唔係為咗要實淨架大哥
聲音傳輸上係失真更小

最主要個barrier係connector電阻

耳牛點解唔用2.5貪輕便?一定要行6.3/XLR

一方面略水,學apple咁轉lightning⋯⋯變左兩極化,因為啲廠又未必跟

第二,4.4可以single end/balance都得⋯⋯ 都想統一6.3/3.5既耳機耳牛

耳牛可以因為多條pin行balance. 耳機可以減低電阻

另一樣野係,2.5個頭太細,抆抆插插刮花/甩coating就影響音質

加上,個對地位主要係for interconnection (dap->amp), 改善ground loop問題
耳機根本無用

黃金玩家

WillsonLaw@FB 發表於 2016-11-21 01:48
最主要個barrier係connector電阻

耳牛點解唔用2.5貪輕便?一定要行6.3/XLR

其實略水呢個唔成立,佢個插頭連CAD圖嘅呎吋都公開埋,只要有廠想開金模做就可以做。而且Apple個比喻都唔正確 - 因為Apple嘅lighting係要比錢Apple先可以獲得認証,而且因為lighting係有d少少聰明嘅數碼插,你唔俾錢Apple隨時可以係OS level block咗你舊嘢(甚至條線)。4.4mm係行完全無保護嘅模擬訊號,JEITA同做部機嘅廠係冇得玩嘢唔比你用。

另外圓柱型頭比XLR有優勢係使用上方便,XLR插要對番正確嘅針位,圓柱型插無呢個問題。對用戶上有多少少嘅方便性。

其他重有2.5mm太幼負重力低會彎曲等. 客觀上嚟睇除咗2.5mm balance接法早咗成為主流之外根本唔係一個好嘅規格嚟. 更何況4極2.5mm最早開發用途係d N年前d非常細隻嘅智障手機用嚟做inline mic用嘅嘢嚟.本來就唔係比發燒音樂機用亦都無考慮到呢個用法. 個人覺得早d DQ咗佢重好.

鉑金玩家

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sw69 發表於 2016-11-21 13:25
http://briseaudio.jp/portable/product/conv/upg001convto544.html

有冇師兄會訂?一齊團購?