設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] Sony自己再走極端.....末路的開始.......??

黑鑽玩家

nightscrawler 發表於 2016-9-5 10:37
今次定價都唔平, 希望SONY 今次做場好戲啦, 產品質素做到目前頂班水平.

同意, 尤其耳牛, 唔通真係比唔夠上歐洲品牌?
https://www.instagram.com/chsw2019/

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

平衡頭越嚟越多,以後嘅耳機線可能要用咁樣嘅頭:

黃金玩家

都未出,又未用過就末路,先知?
朋友比咗澳洲 SONY link,黑色架1a $8K 唔到,枱機 $17k,耳牛$14k

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

76Post 已出資訊: -

"讓世界重新認識其"標誌的聲音" – Sony Signature 發燒級旗艦系列"

https://www.post76.com/wordpress/?p=112383

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2016-9-5 17:06
都未出,又未用過就末路,先知?
朋友比咗澳洲 SONY link,黑色架1a $8K 唔到,枱機 $17k,耳牛$14k ...

1a香港10k走唔甩

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dio 發表於 2016-9-1 22:48
但冇人用尼個標準。何况仲要portable.

硬係要在無聊事情上難為班客人。想幫襯佢冇啦啦冇意思地要換線, ...

人地比新野你又屌

繼續比舊野你又肯定屌炒冷飯.......

earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

星級玩家

wkk0504 發表於 2016-9-5 19:13
人地比新野你又屌

繼續比舊野你又肯定屌炒冷飯.......

我識你呀? 肯定! 低能。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

googleli 發表於 2016-9-3 15:48
SONY話晒當年部PCM M10(好似係)都做左一哥多年
之前MD又係佢玩晒
後黎先有人分DAP塊餅

SONY當年部PCM 應該是 D1, M10 EVEN KENWOOD A7 也打不過, 不過至出名多人用的是D50, 有分日本同中國版, 分別至大是日版有 DC IN.

我反而感做到好就要服, 不只韓國, 其實大陸也可好, 比如 HIFIMAN HE6. AK 在香港大吧有得聽, DEMO 比如多牌子也多, 咁貴大家也買, 不是 耳聽為實 唔通和自己銀紙過唔去?

至於 NOTE7, 也是一句, 等 IPHONE 7 啦.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我想 SONY 今次主要也是SELL 平的話1A, 如果1A 真是 10K 內, 其實也只是ZX2 那當次, 市場應該OK 的, 問題是, SONY 的確睇到 AK 的方法 WORK 了, 因此也想入到這個貴價市場, 問題是, 如何可以有限 BUDGET 下入到, 至平的方法其實就是用1A 改好D 啦, 其實一見1A 同 1Z 一對, 大家也明白是 SHARE 開發成本, 同 AK 先有TOP LEVEL, 之後減功能減聲音 (3XX), 或是完全不同中同高階(240代) 不同.

當然, 不是就 1A 1Z 分別會唔大, 但SONY 自己不是太有信心就應該是的. 至少 1A 和 1Z 而言是咁. SONY 還真是沒有當年 R 系咁神氣呢.

星級玩家

t1174 發表於 2016-9-5 19:41
SONY當年部PCM 應該是 D1, M10 EVEN KENWOOD A7 也打不過, 不過至出名多人用的是D50, 有分日本同 ...

Ak 的marketing的確係有好成功,唔再講了。但sony好似唔係學ak,
係學果類八婆雜廠將 iphone 鍍金加水晶的marketing.
Ak的特別版都係貴幾成,藍色部連音樂的唔計。
Sony特別版貴普通版2.5倍,仲要連"限量"兩字都好似竟然慳返,
相差咁大的特別版你在音響界常見嗎? Marketing個經理抵讚有創意。