設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

終於都係屋企試左 SAMSUNG 部 4K UHD 機勒......

鉑金玩家

jasonfussy 發表於 2016-7-19 15:40
如果部電視無hdr,係咪睇唔到hdr碟?定都可以正常播放??
(Post76 Android 手機版送出) ...

會照出SDR
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

老五 發表於 2016-7-18 22:28
要睇套戲是否用4K機拍攝,相信4k機拍攝畫質會比藍光靚得多,但只用2K機拍攝既電影,畫質應該同你睇藍光用 ...

4K拍但唔係用4K做後製都有分別

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

wai_1431 發表於 2016-7-19 16:53
有冇人知香港邊樹可買到呢部機既水貨?

師兄,早幾日喺中環ifc間disc+見過,但冇問價錢

科林玩家

剛發現原來 sony 有部 bdp s7200, 想問這部是否真 4K player?

星級玩家

wai_1431 發表於 2016-7-19 21:40
剛發現原來 sony 有部 bdp s7200, 想問這部是否真 4K player?

No, it's not
SONY 65 903D
OPPO 95
Yamaha 3040
naim with Proac

星級玩家

bellyjerry 發表於 2016-7-19 18:28
師兄,早幾日喺中環ifc間disc+見過,但冇問價錢

我系澳洲 eBay 買, 頭尾四日到, 唔晒五百幾澳幣
SONY 65 903D
OPPO 95
Yamaha 3040
naim with Proac

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我都遇到電視機無HDCP 2.2 (sharp LC-70UD1H, 問過sharp無得更新,略一萬字粗口),  最後買了個hdcp 2.2 轉1.4 4k轉換器先出到4K

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

PP-HK 發表於 2016-7-18 17:19
"1) 4KTV冇 HDR的, 千萬唔好睇4KUHD碟, 因為效果唔太好."

小瑟兄, 請問你講嘅效果唔太好係邊方面呢? ...

我部機只試左一日左右,但效來效去D色都係怪怪的。高光位太光,黑位又過黑咁。尋日睇返 Sony夾Panasonic 4K機出的150" HDR效果,真係二回事,但因為尋日睇完BATMAN VS SUPERMAN既4K之後,我想再用呢隻碟用Samsung係屋企試多一次。
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

wai_1431 發表於 2016-7-18 17:21
我都想知, 畫面是否仲衰過睇普通 1080p blu ray?

如果屋企既情況,以上次效果來講就係,不過我想試多一次,因為有可能係部Samsung衰都唔定。
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

jchcheng 發表於 2016-7-18 17:28
我用咗 Sony 65 9300D (行) 同三星澳洲 (水) 都 2 個月, 4K Blu ray 真係無得輸, 不過 HDR 就唔係隻隻得, ...

正Review,  Thx呀

Post76玩樂網.