設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

終於都係屋企試左 SAMSUNG 部 4K UHD 機勒......

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

jchcheng 發表於 2016-7-18 17:28
我用咗 Sony 65 9300D (行) 同三星澳洲 (水) 都 2 個月, 4K Blu ray 真係無得輸, 不過 HDR 就唔係隻隻得, ...

HDR呢家嘢我相信好睇原碟做成點, 好似我玩相機嘅HDR咁, 如果係高反差嘅情況, 加咗HDR好容易令到D顏色唔自然。

星級玩家

PP-HK 發表於 2016-7-18 17:39
HDR呢家嘢我相信好睇原碟做成點, 好似我玩相機嘅HDR咁, 如果係高反差嘅情況, 加咗HDR好容易令到D顏色唔自 ...

C' hing 講得啱, 好考 director 同 camera man 功力,  發行商 simply 加大 D contrast 就 label 有 HDR 可能破壞咗D氣分

佢地 都唔有無比 director review 過
SONY 65 903D
OPPO 95
Yamaha 3040
naim with Proac

科林玩家

咁講法如我部 65" 4K 電視 冇HDR, 睇 UHD bluray 是否都會有明顯的畫質提升?

星級玩家

wai_1431 發表於 2016-7-18 18:18
咁講法如我部 65" 4K 電視 冇HDR, 睇 UHD bluray 是否都會有明顯的畫質提升?

要睇個 source 得唔得
SONY 65 903D
OPPO 95
Yamaha 3040
naim with Proac

科林玩家

冇人知係香港有何方法買到呢部機?

鑽石玩家

wai_1431 發表於 2016-7-18 18:18

要睇套戲是否用4K機拍攝,相信4k機拍攝畫質會比藍光靚得多,但只用2K機拍攝既電影,畫質應該同你睇藍光用BD機增線上4K差不多。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果部電視無hdr,係咪睇唔到hdr碟?定都可以正常播放??
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

jasonfussy 發表於 2016-7-19 15:40
如果部電視無hdr,係咪睇唔到hdr碟?定都可以正常播放??
(Post76 Android 手機版送出) ...

正路應該可以正常播放
CDP: Marantz SA-7S1 + Antelope OCX
AMP: Marantz SC-7S2
        Marantz MA-9S2 Mono Block
SPK: B&W 803S

科林玩家

有冇人知香港邊樹可買到呢部機既水貨?

黑鑽玩家

大王一定知