設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

終於都係屋企試左 SAMSUNG 部 4K UHD 機勒......

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
部機借來的, 因為下星期有個活動係要玩4K, 所以我偷步囉返屋企試試. 我用左DEADPOOL來試一下4KUHD究竟係我部SONY 4KTV既效果, 反覆玩左一晚, 我既結論係幾下幾點!!

1) 4KTV冇 HDR的, 千萬唔好睇4KUHD碟, 因為效果唔太好.
2) 如果 49" TV睇4K同1080的畫面, 只會在背景位有小小分別, 4K果個會清小小ONLY, 但唔會有嘩一聲的效果. 相信60"以上睇4K的誘因會大好多呢!!!
3) SAMSUNG vs PIONEER, 雖然 S記原生4K, 但畫面唔會WIN LX88 好多, 最多10-20%小小. 而去到大頭FOCUS位就分別更加小!

總結 : 就係電視係一定要換了, 而且我諗我會等多陣先入手4KUHD機, 一來唔想咁快又換TV, 二來我相信其他牌子會出機時先係一個最好既時機呢. 不過買碟的話, 就一定係有4K買4K版本, 因為 FOR將來就始終係會睇 4K行先架勒, 尤其係4K同BR只差幾十蚊咁小!!!

完!!!!

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +90 收起 理由
睡佛爺爺 + 10 認同到一個"點"呀!
Diazico + 10 + 10
MDLP + 10 + 10
alexlyf + 10 + 10 一定要加分
TYLEEDON + 10 + 10 多謝大王
xianglan + 10 + 10 精彩報告
edlsang + 10 + 10
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

samsung 唔掂,UB900先會有好大分別,我部tv無HDR,但就兩部都用過,ub900 upscale好好多
JVC N5, Samsung 65Q95T, Denon 8500H, Classe Amp 5, Burmester 099 & 956mkII, Magico A3, ACC, Focal SR 1000BE, KEF Ci160TR, Denon DCD s1, Esoteric X03, UB9000, UB820

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

始終samsung呢部算係試金石加上係平價機種, 又唔好要求太高

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

angusluk 發表於 2016-7-13 16:57
samsung 唔掂,UB900先會有好大分別,我部tv無HDR,但就兩部都用過,ub900 upscale好好多 ...

始終要配合HDR先係皇道, upscale幾靚都只係用黎過渡

黑鑽玩家

SonSon 發表於 2016-7-13 17:02
始終要配合HDR先係皇道, upscale幾靚都只係用黎過渡

你又理解錯,我意思係upscale都完勝Lx88
JVC N5, Samsung 65Q95T, Denon 8500H, Classe Amp 5, Burmester 099 & 956mkII, Magico A3, ACC, Focal SR 1000BE, KEF Ci160TR, Denon DCD s1, Esoteric X03, UB9000, UB820

1萬

行動組版主

半專業貓奴

angusluk 發表於 2016-7-13 17:15

Oh........sorry, 你完全冇提過LX88真係唔知你講緊原來同88比較添 , 不過依家得兩款, 一平一貴, 比我都會話P記好啦

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

angusluk 發表於 2016-7-13 16:57
samsung 唔掂,UB900先會有好大分別,我部tv無HDR,但就兩部都用過,ub900 upscale好好多 ...

UB900如果睇 4K的話會正好多嗎???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

angusluk 發表於 2016-7-13 17:15

咁高興??? 咁又好想試下喎~~~

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

小瑟 發表於 2016-7-13 17:31
UB900如果睇 4K的話會正好多嗎???

正好多架!而家英鎊跌,6k就買到

黑鑽玩家

小瑟 發表於 2016-7-13 17:31
咁高興??? 咁又好想試下喎~~~

我用sony x9000B,UB900有個function 可以模坊HDR,效果都好正,當然,我下年搬屋會換OLED