設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 熱狗仔

[請教] 新手屎忽痕想學人玩喇叭

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

熱狗仔 發表於 2016-6-23 02:01
果個伯伯肯肯定60歲以上
搵日又去試下先,但黎緊又有幾日唔係香港
師兄你上次介紹果隻Martin l ...

我又未見過個over 60, 通常係搵高佬。 唔緊要啦, 如果佢咁衰就唔好再上去喇。
Martin logan 我買個時既代理已冇做呢個牌子。 前排我見添置Av hospital 同土瓜灣V8 hifi 有。 你check 下先好啲
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

RE:Angusn同Leo師兄
可能個伯伯就係個老闆,錢多到要揀合眼緣既客啦
BTW 頭先打電話問GURU係唔係有SHOWROOM,想上去試聽下
點知佢同我講是日FULL BOOKING,明天請早,
但我聽日就唔係香港,唯有去完旅行返黎再睇下幾時抽到時間上去啦

進階玩家

ilyubb51 發表於 2016-6-23 17:04
我都係細房玩左冇耐咩都唔識 新手後生仔係容易俾人白眼 不過冇所謂 揀啱最多唔幫襯去第到買 無謂勞氣{:6_ ...

咁睇黎我呢個新手後生仔仲有排要碰壁了

進階玩家

到了最後,暫定會買artist 5,因為水貨價吸引,亦因為有好多簡單既玩法,但我仲未入手之際就已經諗到好多問題!
1. Source
暫時諗左幾個方案,因為cd player果堆野實在有點貴,而如果買得平又可能無用所以應該唔考慮了!
第一係買過部電腦加張靚sound card,再3.5轉RCA
第二係用現有既電腦駁Chromecast audio,再3.5轉RCA
第三係買部dp-x1,再平衡轉RCA
2. 電
首先我房得2隻牆腳,然後電係好重要的話,係咪即係我唔可以用D平價拖板?上網見到幾千蚊既拖板我就一定唔會考慮了,妹仔大過主人婆
3.線
Artist 5條原裝power cable真係唔好聲?見到有ching話換左條電源線既效果仲大過另外加amp/dac比佢!線材方面應該買咩牌子好?如果要買RCA線都要諗……
暫時問住呢幾樣先,音響真係太過高深…………

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

bachmann影音拖板 2xx

鴨記
(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

熱狗仔 發表於 2016-7-3 05:11
到了最後,暫定會買artist 5,因為水貨價吸引,亦因為有好多簡單既玩法,但我仲未入手之際就已經諗到好多問 ...

有源喇叭係唔錯選擇 , 另外你以一萬左右預算 , 其實可考慮二手

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

熱狗仔 發表於 2016-7-3 05:11
到了最後,暫定會買artist 5,因為水貨價吸引,亦因為有好多簡單既玩法,但我仲未入手之際就已經諗到好多問 ...

一步步來, 線其實當你煲好晒喇叭, 器材先諗都未遲.

買線難度仲高過器材, 除非你無限彈藥, 樣樣都想試, 就無所謂.

進階玩家

HD_2 發表於 2016-7-3 08:31
bachmann影音拖板 2xx

鴨記

師兄呢D拖板有咩特別?我見有師兄話濾波拖板會CUT高音,防雷拖板又有無用?

進階玩家

timmy 發表於 2016-7-3 10:13
有源喇叭係唔錯選擇 , 另外你以一萬左右預算 , 其實可考慮二手

我見網上水貨價比行貨平接近4千,所以就唔考慮ADAM既2手了,定係師兄覺得ADAM唔好有更好既選擇?

進階玩家

radhk 發表於 2016-7-3 14:12
一步步來, 線其實當你煲好晒喇叭, 器材先諗都未遲.

買線難度仲高過器材, 除非你無限彈藥, 樣樣都想試,  ...

但如果要用RCA線的話就要買左先了,完全唔知有咩好選擇
最後要用咩線睇黎都係要決定左用邊個方法既Source先,有無師兄試過邊種得邊種唔得呀?