設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 熱狗仔

[請教] 新手屎忽痕想學人玩喇叭

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

熱狗仔 發表於 2016-6-20 20:55
行開左一陣,要做返好多research先 XD,感謝咁多c hing既推介,其實有無邊到有多d喇叭可以試又實惠既? ...

友誠輝煌態度唔錯的, 亦有D平價喇叭試下

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

買DAC+有源喇叭

星級玩家

以上咁多部DAC,平玩UD301作前級解碼,冇得輸
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

仲有無邊有多D款可以試? 等我唔洗周圍試完都唔買住白撞
上面咁多位C HING既意見都會好好考慮

星級玩家

玩dynaudio 有源喇叭

進階玩家

岩岩出左去友誠11/F,有個阿伯走埋黎問我想搵乜,我講完我既要求,佢就話我地呢到無你要既source,我就話咁speaker我都想睇既,因為我眼前就正正有套adam artist 3,我就比我budget佢,問佢除左artist 3仲有無係around呢個budget既specker,佢首先好大聲地重複左我個問題兩次,然後我都好好禮貌咁同佢講“係”,我見佢無反應我再問佢咁adam 既a5x同artist 3差d乜野!?佢又再好大聲地問:a5x? 咩a5x呀? 我話adam隻a5x呀! 佢繼續好大聲講:邊到有a5x呀,a7x呀嘛! 我就問adam無a5x架咩!?佢問返我:係咪舊款黎架!?我心諗唔係你都唔知我會知呀嘛......個阿伯既態度一直都好差,我完全感覺到佢睇我唔起,乜廿幾歲仔唔可以有錢買喇叭架咩……

然後我落左去8樓,係右邊有一間貴價喇叭房,入面除左fostex我無個牌子係見過既,所以出返去,去到另一邊有個位放平價喇叭,我見到有樓上師兄們提過既cocktail audio x12同 blue aura v40,好啦今次唔係阿伯係個叔叔,我又好有禮貌地問可唔可以試下呢兩部機,佢x12係跟隻focal唔知咩喇叭,淨喇叭3千幾蚊,中高音無特別,但佢係0 bass,但唔知點解我覺得係喇叭問題,然後試v40覺得都ok wor,雖然完全無得同樓上對artist 3比,但價錢已經反映一切!佢用部ipod touch播緊蔡琴,咁我就問佢我想駁我部電話試下,我電話較到最大聲都唔係好夠聲,咁我就扭下佢粒volume knob,扭左扭右既結果都係更細聲,其實我頭先佢插ipod試果陣都知粒knob有問題,因佢扭極都唔得,最後佢用ipod較大聲,咁好啦我咪扮唔知同佢講可唔可以幫我較,然後佢都係較極都較唔大聲,再然後就經典喇,佢問我:你係咪播mp3檔呀?mp3因為壓縮過係細聲架,我血都嘔埋 ,繼11樓再一次比人當我弱智,即刻咩心情都無晒,返歸~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

熱狗仔 發表於 2016-6-22 19:44
岩岩出左去友誠11/F,有個阿伯走埋黎問我想搵乜,我講完我既要求,佢就話我地呢到無你要既source,我就話咁sp ...

11樓我有時都上去 態度我覺得冇咩問題 試幾耐有咩要求都會盡量做冇黑面 不過我第一次上去都係覺得態度麻麻 上多幾次熟小小都吹到2嘴
利申:廿歲仔

進階玩家

ilyubb51 發表於 2016-6-22 20:21
11樓我有時都上去 態度我覺得冇咩問題 試幾耐有咩要求都會盡量做冇黑面 不過我第一次上去都係覺得態度麻 ...

定係佢覺得我唔識野,上黎白撞?唔知喇真係,不過我問佢之前已經同佢講我之前未玩過,依家想買返套音響擺房!

黃金玩家

熱狗仔 發表於 2016-6-22 19:44
岩岩出左去友誠11/F,有個阿伯走埋黎問我想搵乜,我講完我既要求,佢就話我地呢到無你要既source,我就話咁sp ...

師兄,佢部display係咁,不過用緊好大聲喎

專業玩家

同樓主一樣
一路只玩HEADPHONE
同埋屋企太細,好似好難玩喇叭咁

但係都學下野先