設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: yukiseto

[發燒碟] 環球又有新攪作

星級玩家

laiwingnang 發表於 2016-6-18 20:36
巴打, SHMSACD係塊膠片黎咋, 裡面既數據讀出黎先成為音樂, 個位巴打談論FILE SIZE,
數據一樣, ETC...有 ...

CAS 和 SACD 機係兩種玩法,喜歡rip SACD 去 ISO 也絕不容易, 環X用呢種限量抬高價錢方法賣碟當然可賺盡。
(Post76 Android 手機版送出)
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

laiwingnang 發表於 2016-6-18 20:36
巴打, SHMSACD係塊膠片黎咋, 裡面既數據讀出黎先成為音樂, 個位巴打談論FILE SIZE,
數據一樣, ETC...有 ...

以你呢種認知, 買隻 CD 番屋企之後 copy 一隻 CDR 係同原本果隻完全冇分別既

咁 HQCD = HQCDII = UHQCD ....... 仲有一大埋吾同物料既 CD 你以後都可以吾駛理.
就算用相同物料相同 size, 咁點解 D Denon 版, 三洋版, T113 版又隻隻吾同聲呢?

同一隻碟相同編碼 Size 一樣有咩咁出奇呢? 你硬係要佢個個版本吾同 Size 先至奇怪?
我都有玩 CAS File, 以廣東話 DSD file 我估未必少過你, 亦有吾少相同 size 但吾同聲既 file, 吾同方法 rip CD, 就算 Size 一樣都可以吾同聲啦.....

P.S.: 用部 PS3 播 CD 同 SACD 我對木耳都分別吾到, 你既然冇買 SHM-SACD, 又可以比較到, 奇怪.....
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2016-6-19 11:49
以你呢種認知, 買隻 CD 番屋企之後 copy 一隻 CDR 係同原本果隻完全冇分別既

咁 HQCD = HQCDI ...

算罷啦, 三洋, T113, DENON, ETC, 人地MASTERING唔同架, 呢
隻SHMSACD同SACD係一樣MASTER, 唔係物料既關係, 你到底明唔明個分別?

我而家當你講笑, 如果唔同MASTER, SIZE就係冇可能一樣,  你RIP SACD會成日
COMPARE FILESIZE, 經常發覺兩隻唔同MASTERING既碟係一樣FILESIZE??你唔好
吹大D .........

咩木耳用PS3聽CD/SACD一樣?, 你知唔知部PS3 既用途? 亂吹就不如唔好討論啦, 其實你係咪
炒緊隻SHMSACD?見你對個位會員咁大反應!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

laiwingnang 發表於 2016-6-19 21:01
算罷啦, 三洋, T113, DENON, ETC, 人地MASTERING唔同架, 呢
隻SHMSACD同SACD係一樣MASTER, 唔係物料既關 ...

算把啦, 我同你講緊碟, 你就不停講 file, 宜家大把碟都係 CD / HQCD/ HQCDII 同步出版.

我開頭第一句已經講得好清楚, 你如果吾認同 CD 物料對音質有影響根本吾需要理會 SHM-SACD, 完.

你買吾買其實 who care? 只係覺得你個理由幾得意而已....

我由頭到尾都只係提出物料對音質有影響, 從來冇話過 SHM-SACD 好聲, 咁又叫炒家....又一笑點
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2016-6-19 21:51
算把啦, 我同你講緊碟, 你就不停講 file, 宜家大把碟都係 CD / HQCD/ HQCDII 同步出版.

我開頭第一句已 ...

你仲問點解討論FILE SIZE明顯你根本對CD技術既基本原理唔明白, 唔知道我地講緊
乜, 你知唔知而家D 碟同步出CD/SA/HQCD 等等雖然係用同一錄音室母帶, 但因為FORMAT唔
同, 做既MASTERING 唔同, 所以就算同步出, STUDIO錄音都係經過MASTERING ENGINEER唔
同既調教同壓縮方式, 所以出黎既音色先會有分別,  因為調教後既錄音唔同左, 最
後壓制落CD既數據有分別, 所以個FILESIZE一定唔同, 如今umg SHMSACD 同SACD個FILESIZE一
樣就證明umg SACD 同 SHMSACD 冇經過唔同既調教程序, MASTERING 調教後轉為sacd 製
式既完成品, 同時拎左去做SACD同SHMSACD, 所以你隻SHMSACD 同隻普通Sacd上面刻
錄既數據係一模一樣, 如過你認為因為SHM既物料同技術上優勝所以少錯漏, 出黎既
音比較好, 如果唔係心理作用, 就係你部機本身對SA同SHM處理上做成既差別,
物料差別唔會大到隻SACD由頭到尾音色唔同晒, ,  同你繼續辯論落
去都冇意思, 根本你唔明個原理

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Cheong448 + 20 + 20

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

laiwingnang 發表於 2016-6-20 01:03
你仲問點解討論FILE SIZE明顯你根本對CD技術既基本原理唔明白, 唔知道我地講緊
乜, 你知唔知而家D 碟同步 ...

你既理解能力真係好有問題, 睇清楚我寫咩先:

"宜家大把碟都係 CD / HQCD/ HQCDII 同步出版"<--呢D全部都係 CD format, 何來FORMAT唔
同???

另外以你既相同 file 論, 你未回答我 copy CDR 係咪會同原版碟一樣聲.
千其吾好迷信..
75-X9500G

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2016-6-20 01:16
你既理解能力真係好有問題, 睇清楚我寫咩先:

"宜家大把碟都係 CD / HQCD/ HQCDII 同步出版" ...

HQCD 都係redbook cd FORMAT, 但如果再MASTER過, 音色會唔同, 如果HQCD好似UMG SHMSACD咁, HQCD就咁照抄普通版CD既數據過去, 只係用料唔同, 音色係完全一樣, 明未?

拎隻Cd用電腦直接COPY過CD-r 音色係冇分別..., 如果唔係直接轉, 轉左做MP3, 然後再轉翻CD-R 先會有分別

如果係普通CD同SACD既物料會產生咁多錯誤, 點會好順暢好一貫咁令隻碟由頭到尾一
致變音色, 應該變化會好RANDOM先係,或跳線..基本上如果咁多錯漏, 呢個世界咁多唱片公
司仲會用呢D 物料? 人地全球CD 生產商冇規格?

唔搞咁多野,  唱片公司點袋到你幾十個版本愛的根源既錢

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Cheong448 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

星級玩家

請問内頁有冇中文翻譯講解shm sacd規格?
(Post76 Android 手機版送出)
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2016-6-18 19:54
如果你吾認同吾同物料既 CD 對於播放出黎既聲音係所改變,根本吾需要理會 SHM-SACD,而家係講緊成隻成品  ...

數碼檔只係0或1所以只有得或者唔得,冇質嘅差異比好多人認作金科玉律,其實呢個富爭議性話題,外國討論經年冇定案。兩個file互相cancel唔等於用CD機播音質會—様。點知?小弟有唔少相同master但唔同產地或者物料製成嘅碟,佢地音質肯定有可聞嘅分別。此外亦有mastering engineer持有相同觀點,唔係乜吸水駶局。我都冇入環記呢批SHM SACD更唔會去炒所以可以話冇任何利益關係只係純經驗分享。再者樓上Yuppi c Hing 係Playback Design用家,應該都係有耳之人

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

twinggy 發表於 2016-6-20 19:05
數碼檔只係0或1所以只有得或者唔得,冇質嘅差異比好多人認作金科玉律,其實呢個富爭議性話題,外國討論經 ...

BLER 同Jitter 係其中兩個可能導致差異的原因 but God knows。大部份人認為CD機愈少啟動糾錯功能愈好,所以物料影響讀碟準確性進而影響音質係好有可能嘅事。科學嘅存在就係為左被挑戰甚至取締,個人認為如果`完全相信今天嘅科學其實亦係同迷信冇分別