設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: carsonkwong

[請教] 喇叭線位駁有源喇叭

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carsonkwong 發表於 2016-6-4 09:55
line out冇得較音量 耳擴有甘岩又有個 所以先諗下work唔work

係喎,忘記為了可以控制音量才搞咁多野,
仲有方法去滿足你要求的,

要電腦喇叭係有線控volume的,用3.5插缐,改做一下由line out接volume再接有源喇叭,咁就正確又好聲。
當然如果要HiFi級數就要DIY了。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

有聲出
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

YYSKY 發表於 2016-6-4 08:05
呢個做法只可以話係古怪,但絕對HiFi靚聲的,不要亂吹。

你呢種係無源被動式前級設計簡化版,但用水泥電阻嚟做都仲話好聲嘅我無話可說,只能祝賀你有對百毒不侵嘅耳朵。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

銀級玩家

YYSKY 發表於 2016-6-4 08:19
無源喇叭要用喇叭線接,質素較差或單元本身差都會影響低頻無力,而有源喇叭在買之前可以試啱有力才買,少 ...

哎,有源喇叭確係比較容易做到唔差嘅聲,主要係少左匹配問題。不過唔知你有冇留意大功論嘅靚後級係非常巨大的呢,由其class A果種;要設計有源喇叭,將呢啲巨大靚後級放入音箱中,唔影響散熱,又唔影響聲音擴散吸收及諧震等是巨大挑戰,難以做到靚聲。我即係話你見過靚聲嘅有源喇叭亦適合自己,唔等於呢種係最靚聲嘅方法;話係最方便容易比較合適啲!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2016-6-4 13:01
哎,有源喇叭確係比較容易做到唔差嘅聲,主要係少左匹配問題。不過唔知你有冇留意大功論嘅靚後級係非常巨 ...

我無話過最靚聲喎,係你將自己思想加到我身上咋,
依你標準所謂靚聲HiFi後級連屋都不能入。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2016-6-4 12:41
你呢種係無源被動式前級設計簡化版,但用水泥電阻嚟做都仲話好聲嘅我無話可說,只能祝賀你有對百毒不侵嘅 ...

你無試過不要齋吹,亦不能單靠直覺否定唔好聲。

任何系統都可以話衰聲,收音機仔也可以是最好聲,大家需要不同,投資也不一樣。

睇野要客觀D,靚聲定義係建基於很多元素之上,只有最低標準,沒有最高準則。

假負載只是旁路大電流不令input承受大電流而燒壞,當中要考慮元素不在這裡詳解了。

亦有廠機內有這樣裝置的。

銀級玩家

YYSKY 發表於 2016-6-4 13:41
你無試過不要齋吹,亦不能單靠直覺否定唔好聲。

任何系統都可以話衰聲,收音機仔也可以是最好聲,大家需 ...

說出重㸃了,似乎大家需求真係好唔同吓!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

carsonkwong 發表於 2016-6-4 05:32
1.其實我未買
2.我用MAC做source,電腦教大細聲好煩
3.我用緊個LINE output去第個AMP ...

樓主, 我覺得你未必係想過渡性, 講真我估你係....

1. ONKYO A-9030 買咗唔想唔用, 賣又無謂, 諗住駁住呢舊野會好聲D.
2. 你一直冇講用咩speaker, 你應該係用A9030做headphone amp, 用黎駁大耳牛之類, 而家有少少錢想加對speaker希望喺自己間房聽歌會炸機會high D.
3. 你好想買KRK Rokit4 G3係因為只係放書台上聽, 如果KRK Rokit4 G3 一樣size 和外觀出無源version, 你唔會有問題即刻買, 所以唔關對speaker係唔係active.
4.可能你係做電子音樂用, 或多數出去聽live, 見所有DJ 都係用 Active speaker, 所以一直唔相信無源speaker 會做到你的power, 只係因為你知道如果想出到你所謂既power,其實已經out-budget.

right?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

還有...
你用Mac, 即係只用內置soundcard緊係比A9030廢啦.

如果我係你, 我會賣咗部A9030, 入部靚的Audio interface, 再買KRK Rokit4 G3,
問題全部解決曬

利申: Macbookpro > Armarra itune > uaudio Apollo > K812/Genelec

見習玩家

pak327 發表於 2016-6-14 11:16
還有...
你用Mac, 即係只用內置soundcard緊係比A9030廢啦.

部A9030我會睇片用 KRK就炸EDM用
最後我KRK買左Rokit 5 G3 但問題又黎啦 10仔唔得 要換
同埋諗緊買soundcard好定mixer好 因為我要有一部野控制哂所有野