設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: carsonkwong

[請教] 喇叭線位駁有源喇叭

銀級玩家

carsonkwong 發表於 2016-6-4 05:13
因為關我聽電子音樂同金錢問題!我有諗過買無源喇叭 無無源喇叭比我覺得低頻冇力水 聽電子音樂低頻冇力不 ...

師兄,玩HiFi係要用心咁去硏究㗎。我真係唔知你憑什麼得到無源喇叭低頻冇力水呢個錯誤結論;當然無論有冇源,都會有好多出唔到靚低頻嘅喇叭。哎,我覺得如堅持玩有源,你不如入隻前級啦,日後再升級喇叭都仲可以用。

加多句,就係而家有DAC附帶埋前級,係可以較音量,咁入呢啲DAC都得。我自己就係DAC直入後級的,通透度係前級沒法比的。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

銀級玩家

carsonkwong 發表於 2016-6-4 05:33
我唔係但求有聲出 有時都會聽張學友

師兄,早晨!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

見習玩家

samuelt 發表於 2016-6-4 05:41
師兄,玩HiFi係要用心咁去硏究㗎。我真係唔知你憑什麼得到無源喇叭低頻冇力水呢個錯誤結論;當然無論有冇 ...

甘由AMP LINE OUT出耳擴再出有源喇叭點睇?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2016-6-4 05:29
但求有聲出,就唔好嘥錢玩HiFi啦!

呢個做法只可以話係古怪,但絕對HiFi靚聲的,不要亂吹。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carsonkwong 發表於 2016-6-4 07:04
甘由AMP LINE OUT出耳擴再出有源喇叭點睇?

有Line out就直接駁有源喇叭啦,正常過正常,不需使搞咁多野咩。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,玩HiFi係要用心咁去硏究㗎。我真係唔知你憑什麼得到無源喇叭低頻冇力水呢個錯誤結論;當然無論有冇 ...

無源喇叭要用喇叭線接,質素較差或單元本身差都會影響低頻無力,而有源喇叭在買之前可以試啱有力才買,少了變數,等同十仔一樣,低頻不夠只需拎大volume就有了,矇唔矇又另一回事。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carsonkwong 發表於 2016-6-4 05:05
如何用假負載方式?

上文已經提及,有D情況確實需要假負載。
可能師兄想知道 ohm 數如何定,其實 8 至 30 ohm都得,還有其他問題考慮的。

見習玩家

YYSKY 發表於 2016-6-4 08:19
無源喇叭要用喇叭線接,質素較差或單元本身差都會影響低頻無力,而有源喇叭在買之前可以試啱有力才買,少 ...

原全正確!所以我轉用有源喇叭就係甘解 有源喇叭低頻夠力既有時連十仔都唔洗開(個人覺得)
我做個度正正有對KRK VXT6 唔洗開10仔 D低頻下下有力水(用D垃圾線)

見習玩家

YYSKY 發表於 2016-6-4 08:08
有Line out就直接駁有源喇叭啦,正常過正常,不需使搞咁多野咩。

line out冇得較音量 耳擴有甘岩又有個 所以先諗下work唔work

黃金玩家

系呀!駁少部機就少左失真,駁機愈少失真愈少,如果有主動喇叭,直入唔洗再駁後級,失真就最少啦
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3