設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: carsonkwong

[請教] 喇叭線位駁有源喇叭

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

...  睇到 E 個咁奇怪嘅 post ; 忍唔住要搭下咀...如果寫錯, 歡迎指教...

"喇叭線位駁有源喇叭"??? 都唔好講咩音色質素, 咁玩法已經係唔正路兼危險嘅駁法...
*** 新手最緊要留意 *** 唔係個個好似 YYSKY 師兄咁有電子工程知識...

奇怪一: 樓主對 KRK Rokit4 G3 好似新入手; 點解睇完 9030 說明書, 明知駁唔到仲要買?

奇怪二: 樓主用咩做 source 呢? 如果用電腦... 點解唔直接有源喇叭駁電腦, 用電腦校大細聲? 而要咁轉接插部 9030 呢?

奇怪三: 安橋嘅設計又係無法理解... 係一部合併 amp 有個 Line Out output 但係唔會經份前級 "輸出的信號不具備音量調整"?? 試問佢又唔係 source 咁個 Line Out output 用嚟做咩嘅呢??
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小寶老豆 發表於 2016-6-3 13:11
...  睇到 E 個咁奇怪嘅 post ; 忍唔住要搭下咀...如果寫錯, 歡迎指教...

"喇叭線位駁有源喇叭" ...

Line out 比錄音機用的,以前機器流行有這個output,現在都沒乜人玩錄音。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

這個玩法確實奇怪又危險,除了估計一歩一步升級兼容問題,無法理解。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實都幾難明,有源喇叭都已經做到amp 既野,又點解要用返部onkyo?
如果係因為要用onkyo,又點解唔駁對無源呢.............

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

見習玩家

YYSKY 發表於 2016-6-3 07:28
解決方案,經濟又不損害音質的話,
可以用假負載方式達到效果。

如何用假負載方式?

見習玩家

YYSKY 發表於 2016-6-3 08:06
樓主係續歩升級轉換器材,才出此問,過度性做法未常不可,升級過程出現兼容性時時有,我係過來人,即使有資 ...

冇錯!哩位Ching明白我

見習玩家

Szelong 發表於 2016-6-3 13:45
其實都幾難明,有源喇叭都已經做到amp 既野,又點解要用返部onkyo?
如果係因為要用onkyo,又點解唔駁對無 ...

因為關我聽電子音樂同金錢問題!我有諗過買無源喇叭 無源喇叭比我覺得低頻冇力水 聽電子音樂低頻冇力不如唔好聽,你話岩唔岩?
如果喇叭線位行唔通 甘line output駁耳擴再出KRK甘樣得唔得?我有個Fiio E18耳擴

銀級玩家

YYSKY 發表於 2016-6-3 07:56
買2支15 ohm 20w水泥電阻,每聲道只用一粒可以了。
2支腳接入AV Amp喇叭端正負端,(如此等同接了一個喇叭) ...

但求有聲出,就唔好嘥錢玩HiFi啦!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

見習玩家

小寶老豆 發表於 2016-6-3 13:11

"喇叭線位駁有源喇叭" ...

1.其實我未買
2.我用MAC做source,電腦教大細聲好煩
3.我用緊個LINE output去第個AMP

見習玩家

samuelt 發表於 2016-6-4 05:29
但求有聲出,就唔好嘥錢玩HiFi啦!

我唔係但求有聲出 有時都會聽張學友