設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

窮小子 發表於 2016-9-15 18:08
今朝 開工 Look

無肚腩【自己已有個羊腩煲在肚上】,就估你30后,是30歲之後, right?

評分

參與人數 4威望 +46 金錢 +46 收起 理由
ernietse + 20 + 20 我鍾意抱狗仔,亦唔介意抱抱肥羊仔!.
tlsk + 10 + 10 一定要加分
窮小子 + 10 + 10 羊羊C兄 晩上好。。。係呀^_^
Msuper + 6 + 6 羊咩兄,我隱約見到有少許肚腩凸起呢!.

查看全部評分

銀級玩家

喺莎莉初期歌曲中,有一首好想同大家分享下:
<阿信的故事>

大家都一定聽過嘅翁倩玉版本,但其實莎莉都有唱過架,收錄喺我要活下去大碟!

雖然翁倩玉版本唱到街知巷聞,但小弟覺得莎莉版本比較好聽!可能翁倩玉唱得温柔啲,但莎莉嘅唱法流露一種自信同執著,好配合佢嘅性格!

評分

參與人數 4威望 +36 金錢 +36 收起 理由
Msuper + 6 + 6 都係既
dc903 + 10 + 10 用家心得
tlsk + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 10 + 10 絕對 ^_^ 認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Haru000 發表於 2016-9-15 23:08
喺莎莉初期歌曲中,有一首好想同大家分享下:

其實我都想知道

點解用 " 翁倩玉 " 版本 ,

5 用 " 蒨文 " 版本 ,

5 係話 翁小姐 唱得 5 好 ,

但真心喜歡 " 蒨文 " 版本多D 。。。Y(^_^)Y

是否另有 古仔 呢 ?

@ 收錄 1986年 cha  cha  cha 大碟內

評分

參與人數 7威望 +146 金錢 +146 收起 理由
ericeric + 10 + 10
sunboy + 50 + 50
lamwaikit007 + 50 + 50
tlsk + 10 + 10 用家心得
Haru000 + 10 + 10 絕對認同
Msuper + 6 + 6 下面的回覆應該叫做解答了你吧.

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

窮小子 發表於 2016-9-16 00:10
其實我都想知道

點解用 " 翁倩玉 " 版本 ,

哈哈,等我又 Google 下_嘗試解開富兄的疑問 !
看看下面兩張照片,阿信的故事係 1984 於香港三色台首播, Sally 的大碟 Cha Cha Cha 於 1986年發行,說明了時間的先後次序,那 Sally 的版本就應該是翻唱了!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 10 + 10 其實你可以去做個業餘私家偵探喎 X 3^_^..
tlsk + 10 + 10 精彩報告
Haru000 + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 其實你可以去做個業餘私家偵探喎 X 2^_^.
ernietse + 20 + 20 其實你可以去做個業餘私家偵探喎.

查看全部評分

銀級玩家

趁中秋佳節假期,不如一齊分享下莎莉嘅第二 階段顛峰期嘅音樂啦!
祝福嘅空前成功,令莎莉正式成爲一八十年代中期一線女歌手,風頭真係一時無兩架!

之後推出嘅幾張大碟,(除了面對面)就順理成章大賣特賣,一連串嘅經典金曲就係呢個時候産生了,祝福之後嘅珍重,他,焚心以火,秋來秋去,信自己,情人知己,紅塵,女人的弱點........當然唔少得令佢錦上添花嘅瀟灑走一回,由香港本土歌手一變成為華語樂壇天后!

呢啲經典歌,當年喺電視同電台真係日播夜播架!而家我反而鍾情當年冇plug 過嘅冷門歌!

小弟推介:回歸自然,一雙一對, 遺忘了,只因有愛,一辈子温柔,淺醉一生,隨緣......

評分

參與人數 5威望 +47 金錢 +47 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 精心挑選
Msuper + 7 + 7 師兄好有心得
dc903 + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Haru000 發表於 2016-9-16 11:54
趁中秋佳節假期,不如一齊分享下莎莉嘅第二 階段顛峰期嘅音樂啦!
祝福嘅空前成功,令莎莉正式成爲一八十年 ...

C兄 中午好

果然係 “ 蒨文 ” 金曲專家。。。犀利 丶 犀利 !

評分

參與人數 6威望 +137 金錢 +137 收起 理由
tlsk + 10 + 10 絕對認同
Msuper + 7 + 7 富兄,你再努力鑽研下你會係下一位專家.
dc903 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

窮小子 發表於 2016-9-15 18:08
今朝 開工 Look

觀人於外貌,你都影咗相出來,可以讓我們大家分享和估計吓幾多歲數啦!

從相片中︰
1. 頸紋唔多和無咁現型;
2. 個肚有小小腩,係開始發福,因坐咗係到,睇得唔清楚,開始減……
3. 手帶水晶鏈,有一定的年齡;
4. 腳毛好旺盛,性能力很強喎 (哈哈)

從上面的特徵,已經踏入四十歲多啲啲

這是遊戲,估錯不要見怪

中秋節 快快樂樂

評分

參與人數 3威望 +67 金錢 +67 收起 理由
Msuper + 7 + 7 郎兄,你的睇法好有見解,我都覺唔止30頭!.
窮小子 + 10 + 10 C兄 晚上好, 中秋快樂。。。.

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鑽石玩家

Haru000 發表於 2016-9-16 11:54
祝福嘅空前成功,令莎莉正式成爲一八十年 ...

我的冷門歌是︰

衝動、紅玫瑰、往昔夢境、他、尋覓。

評分

參與人數 3威望 +67 金錢 +67 收起 理由
Msuper + 7 + 7
窮小子 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

文次郎 發表於 2016-9-16 19:14
我的冷門歌是︰

衝動、紅玫瑰、往昔夢境、他、尋覓。

我又簡 2首心水先

為何 , 海旁獨唱

評分

參與人數 7威望 +147 金錢 +147 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 曾經HIT過,在當年,可能忘記了。.
Msuper + 7 + 7 果然有心得

查看全部評分

銀級玩家

師兄,呢兩首係好歌,但唔算冷門喎!哈哈哈!

評分

參與人數 2威望 +17 金錢 +17 收起 理由
Msuper + 7 + 7 無所謂啦,都係好歌姐
窮小子 + 10 + 10 哦^_^只係覺好聽,5係話冷門( 表達得5好 .

查看全部評分