設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2016-9-12 13:28
富兄,按照 DSH 所教導,第二及第三只唔係第一版而係再版,CD底無奶油_紙,CD合面金色圓形圖無 24k Gold  ...

其實 呢幾隻 ( 精選碟 ) ,

係隨意 入的,

無太大深究,

選曲 O.K.  咪入齊 3隻囉...

☆★ 呢套 ( 精選 ) 我儲得 1 set 咋

評分

參與人數 7威望 +150 金錢 +150 收起 理由
HD_2 + 10 + 10
ericeric + 10 + 10
sunboy + 50 + 50
lamwaikit007 + 50 + 50
dc903 + 10 + 10 一定要加分
tlsk + 10 + 10 一定要加分
Msuper + 10 + 10 哈哈, 你呢個鐵粉未夠100分專業喎.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

葉蒨文: 女人的弱點

Who is the male model in MTV? is he famous before?

樓主: 窮小子! Collect this 1994 Japan edition containing 3 bonus tracks too

[youtube]MeMaPN3woG8[/youtube]

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
HD_2 + 10 + 10
窮小子 + 10 + 10 精彩報告 ^_^ C兄晚上好
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

ernietse 發表於 2016-9-12 22:34
葉蒨文: 女人的弱點  

報告 DSH, 你竟然無睇 MV 下面的字 ,他是盧惠光 !

盧惠光,暱稱光叔,香港武打演員,出生於寮國。 盧惠光原是成家班的成員,在1980年代加入成家班,此期間參與演出動作片不計其數,但2009年9月卻爆出被無預警資遣,之後盧惠光繼續從事演員的工作。盧惠光育有二子,其妻是黎淑賢,於2006年離婚後,至今是處於單身

x

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 精彩報告 ^_^ 加超級細心
ernietse + 20 + 20 thank you! i just want those faces

查看全部評分

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

窮小子 發表於 2016-9-12 13:39
其實 呢幾隻 ( 精選碟 ) ,

係隨意 入的,

呢期忙死我啦老細,未得閒搵你傾生意

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
tlsk + 10 + 10
Msuper + 10 + 10 咩大生意呢,唔通販賣人口!
窮小子 + 10 + 10 超正 ^_^ 哈哈。。。

查看全部評分

Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

鑽石玩家

葉蒨文在八十年代,很受歡迎,是我頭號女歌手,可惜越唱越令自己失望,為了迎合市場無法啦……

x

評分

參與人數 5威望 +96 金錢 +96 收起 理由
ernietse + 20 + 20 DIY edition!
tlsk + 10 + 10 用家心得
Msuper + 6 + 6 其中2款底紙好特別,有別於傳統極品系列.
窮小子 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

文次郎 發表於 2016-9-14 14:16
葉蒨文在八十年代,很受歡迎,是我頭號女歌手,可惜越唱越令自己失望,為了迎合市場無法啦…… ...

勁喎。。。盒盒 都有底紙 ( 大開眼界 )

原來底紙 係黑白色

評分

參與人數 7威望 +156 金錢 +156 收起 理由
ernietse + 20 + 20 當年90年代仲未係高清年代嗎
tlsk + 10 + 10 絕對認同
Msuper + 6 + 6 富兄,張白底黑字底紙幾型,集郵集埋佢啦.

查看全部評分

銀級玩家

文次郎 發表於 2016-9-14 14:16
葉蒨文在八十年代,很受歡迎,是我頭號女歌手,可惜越唱越令自己失望,為了迎合市場無法啦…… ...

失望原因係乜呢?太多翻唱歌?

其實後期莎莉都有好多正歌吖,雖然都係改編,好似女人我弱點,別人的情歌,深呼吸,談情説愛。。。。。

有時歌手都係身不由己,當年嘅祝福同珍重嘅空前成功,令華納不得不行同一方程式,以確保銷量!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 用家心得
窮小子 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Haru000 發表於 2016-9-14 15:58
失望原因係乜呢?太多翻唱歌?

其實後期莎莉都有好多正歌吖,雖然都係改編,好似女人我弱點,別人的情歌 ...

仲有首 “ 傷逝 ”   蒨文 真係唱得好好...

☆★ 多謝 C兄 好介紹

評分

參與人數 6威望 +138 金錢 +138 收起 理由
Msuper + 8 + 8 係月頭比過萬家用,月尾問是頭婆攞番8仟.
dc903 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

窮小子 發表於 2016-9-14 16:15
仲有首 “ 傷逝 ”   蒨文 真係唱得好好...

☆★ 多謝 C兄 好介紹 ...

唔好客氣!但當年呢首係大熱,令好多後生一輩嘅樂迷認識佢,我估你一定係年紀好細喇!哈哈!

評分

參與人數 3威望 +26 金錢 +26 收起 理由
dc903 + 10 + 10 估60s後期
窮小子 + 10 + 10 C兄 ^_^ 真係心水清
Msuper + 6 + 6 富兄應該介乎於 60-70後呀!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Haru000 發表於 2016-9-14 17:03
唔好客氣!但當年呢首係大熱,令好多後生一輩嘅樂迷認識佢,我估你一定係年紀好細喇!哈哈! ...

先同 C兄講句 ^_^ 中秋節快樂

想請教 C兄, 應該點講好呢,

點樣聽 " 蒨文 " D歌最好 ?

又想了解多D,

我係呢幾年先 開始儲 " 蒨文 " CD

最初係覺得幾好聽 ^_^ 就慢慢開始儲

儲到今時今日,

首首都覺得好好聽, 但就認知不足 ( 有D亂 )

還望C兄 多多指教

謝謝

評分

參與人數 6威望 +136 金錢 +136 收起 理由
tlsk + 10 + 10 用家心得
dc903 + 10 + 10 80中至90初是我喜歡的。
Msuper + 6 + 6 唔通你係80後, 唔似喎!

查看全部評分