設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2017-3-22 23:20
路過一問,
點鮮 葉蒨文  post變左食物照片區

Kl兄, 其實呢個唱片論壇之前都有師兄開吹水帖(樹皮會吹水果個) 所以呢個 Sally 帖都唔係第一個閒聊唱片以外的帖呢。

有時無心插 food, food成帖囉;順奇自然變了今日狀況,反而你太刻意經營未必成事。同埋仲有其它因素既,富面兄人緣好及呢度好多師兄都為食囉。其實當大家認識了一段日子,希望交流的話題就不會止於唱片呢,你會想交流吃喝玩樂無所不談吧,講唱片真係有禁多話題_日日十幾個帖 ?  反正有興趣的師兄先會入來聊,無興趣入黎一次就走啦。唔知我禁樣又算唔算解開Kl兄的疑問呢?

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 nice explanation and analysis
kl122002 + 10 + 10 原來如此!
dc903 + 20 + 20 like 就呢多d啦。
tlsk + 20 + 20 用家心得
窮小子 + 20 + 20 M仔中午好〜未收工過喎,蛇王上post...hehe.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

Msuper 發表於 2017-3-22 17:47
喜愛懷舊的各位_粥粉面飯薯條青菜餃子……等等師兄:
比 d 野你地睇,自家醃制_咸運吉,左邊大約5~6年吉齡 ...

咸運吉答案 :
當年有個茂里唔係玩整餅走去玩運吉,本來問題唔大但呢件茂里玩破格要反傳統,傳統係用比較黃既幾蚊一大包粗鹽,禁茂里就用好雪白來自清澈海水兼咸度偏低既靚靚貴海鹽,最後靚靚雪白海鹽又唔夠用喎,於是乎又溝了黃禁禁粗鹽;結果係唔夠咸溶唔到屍囉。但我唔係巧記得上下層邊層黃禁禁邊層白雪雪既鹽,阿茂里依家等睇戲,等多10年睇下下層係咪都唔會溶屍呢!
人估中,蜂咸運吉自己飲!

富面兄/富仔,HK有7-8成上班一族返工時間不務工作,你我也是其中一份子呢!

評分

文次郎 + 10 + 10 做這些,要講經驗,唔係話做就成功…….
dc903 + 20 + 20 如果有得選會用9成9時間去玩樂啦。.
ernietse + 50 + 50 maybe that is fake salt so cannot melt
tlsk + 20 + 20 精彩混桔報告
窮小子 + 20 + 20 絕對認同最勤力嗰日得4至5成生產力hehe.

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2017-3-23 15:38
Kl兄, 其實呢個唱片論壇之前都有師兄開吹水帖(樹皮會吹水果個) 所以呢個 Sally 帖都唔係第一個閒聊唱片以 ...

即刻睇一睇沙梨玉照先....

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 張封面被你開爛晒,可想而言,係不停聽,好.
dc903 + 20 + 20 咁羊粉夠無這卡帶但都呢,M兄有人陪.
窮小子 + 20 + 20 的確另類 ~ 13 首 ( 6 音帶 ) 版。。。正!.
ernietse + 50 + 50 nice red cassette label
Msuper + 10 + 10 講個秘密禾一只沙梨碟都茂但竟然成日黎呢帖.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

fried fish rice noodle lunch

x

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 20 + 20 不like糼粉
窮小子 + 20 + 20 好好味道咁喎 ~ 料多過粉。。。.
tlsk + 20 + 20 好多舊斑腩
Msuper + 10 + 10 感覺襯飯勝過襯河粉

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wanton noodle dinner

x

評分

參與人數 5威望 +80 金錢 +80 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 平平凡凡容易過,特殊份子無你份,好平凡的.
dc903 + 20 + 20 加chilly la.
tlsk + 20 + 20 個湯好正
Msuper + 10 + 10 其實一直都唔明點解細湧d雲吞一定要放面底.
窮小子 + 20 + 20 癲娜 反而咁清減。~

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

早前參加了自願性 "洗底" 計劃,真係洗得巧乾淨_蒸發咗,之前搵唔番其中一只底,早兩晚又出巡仲搵埋搜索犬幫手但都係本來無一物!
點算好呢,唔通要攞剩番果一張底紙去彩色影印?
呢只碟都算中度難搵,唔知係咪因為東芝 1A1, 比人收埋咗!   

回富面 : 無錯,暫時歸_失蹤人口!

x

評分

參與人數 5威望 +115 金錢 +115 收起 理由
ernietse + 50 + 50 我寧願買隻靚嘅cdr用佢個cd盒好過呢啲膠盒.
dc903 + 20 + 20 無咗底極失落
文次郎 + 5 + 5 太極啲歌好嘈……
tlsk + 20 + 20 精彩失落報告
窮小子 + 20 + 20 係5係解讀為~未尋回丶人間蒸發呢?.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

文次郎        + 5        + 5        太極啲歌好嘈……

哈哈,郎兄,我就係鍾意太極d歌夠嘈_Rock 麻 !
禁他們都有好多慢歌幾正既,點下面呢首比你聽下 :
[youtube]AFGorsNlSi4 [/youtube]

唔知有茂師兄會飲夜荼 ?

上面_鯪魚球跟青介辣醬(應該算青介辣沙律醬)
下面_奶黃煎堆仔  

x

評分

文次郎 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 20 + 20 D嘢好啱食呀!
ernietse + 50 + 50 此呼應該好好味, 好味到爆漿仲要漏嘢喎.
窮小子 + 20 + 20 最緊要自己喜歡~其他人講乜,根本不需在乎.
dc903 + 20 + 20 以前去大圍讀船時 飲夜街茶吃點心 緣.正!.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

Friday lunch

x

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 20 + 20 落粟米,幾特別
dc903 + 20 + 20 好大量葱,如加豉油便似客家蒸鷄.
Msuper + 10 + 10 富面,仲有種叫霸王雞_有薑蔥撈呀.
窮小子 + 20 + 20 估下先~又似海南雞丶又似白切雞。。。.

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

义燒 要食肥 {:9_424:}  星米 要食辣。。。 hehe

x

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
sunboy + 50 + 50
Msuper + 10 + 10 紅卜卜差簫幾靚,呢餐明顯係孖人餐啦.
tlsk + 20 + 20 D蝦好大隻
ernietse + 50 + 50 半肥瘦叉燒應該好好味,但星炒米唔夠黃色喎.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

today milk oatmeal breakfast

x

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Msuper + 10 + 10 我自己又唔抗拒麥皮但極少食
tlsk + 20 + 20 我都好怕食呢D滑潺潺嘅嘢
窮小子 + 20 + 20 最最最 怕 ~ 食呢D嘢。。。 夠命.

查看全部評分