設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

dc903 發表於 2017-3-16 00:10
ps: 按錯制,覆你才對,
Msuper兄,
謝謝你的熱心,

羊兄粉粉,關於儲碟夢自己都有些迷惘,點先叫儲齊儲完呢?到底有無漏網之碟呢?
如果儲齊所有歌者的專輯 CD, 禁 LP 及卡式帶呢?又如果真係三種格式都儲齊,係咪叫齊全呢?仲有零碎一些特別碟中收錄歌者一首特別歌呢,如向邊個歌手致敬特別錄制的歌呢_但此歌並沒有收錄於該歌者專輯裡面的!
還有那些白版碟呢?一張專輯出過不同的版本,禁又係咪要集齊所有版本呢?
關於呢個話題我都有興趣開個新帖討論,但依家未係時候,希望不久將來我開到啦!

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
tlsk + 20 + 20 一定期待,要加分!
dc903 + 20 + 20 先由定義定好,正。羊粉粉nice 名.
窮小子 + 20 + 20 量力而為 ~ 知足常樂。。。
km3232 + 10 + 10 用家心得
ernietse + 50 + 50 prefer buy good music than just blind bu

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2017-3-16 00:44
羊兄粉粉,關於儲碟夢自己都有些迷惘,點先叫儲齊儲完呢?到底有無漏網之碟呢?
如果儲齊所有歌者的專輯 C ...

大概 某歌手 ~ 所有大碟 掛

## 版本方面   算把啦

而家唱片公司 , 1 年 ( 同款大碟 ) 翻出

分分鐘 幾個版本

儲碟   係同自己交代姐

霖清楚自己需要   5好 盲目呀 ~ hehe

評分

參與人數 5威望 +150 金錢 +150 收起 理由
sunboy + 50 + 50
ernietse + 50 + 50 真係好厭倦啲碟重複不斷咁重新番出絕無新意.
tlsk + 20 + 20 用家心得
Msuper + 10 + 10 富面兄,我最鍾意呢句_係同自己交代姐.
dc903 + 20 + 20 唉!有時都會為買而買!

查看全部評分

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Msuper 發表於 2017-3-16 00:44
如果儲齊所有歌者的專輯 C ...

謝謝你的分析。
想作定義”全部“人人不同,
自己會有幾個層次(像打機)
基本: 所有出過的大碟(只限單一媒體,如cd)
進階: +所有ep 細碟 新曲和精選
大愛: +國語日語等等海外版
視聽: +vcd dvd ld bluray vhs …
瘋狂: +不同年份本地海外版本
死硬: +白版,非個人名義唱片出過的歌, 有佢唱過的包括和音,電影電視配音
極獨樂: +全套卡帶, 膠膠,cd, …
以上只羊弟意見,歡迎師兄姐隨個人喜好+/-

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
ernietse + 50 + 50 有冇辦法可以數下有幾多隻cd同黑膠呢.
tlsk + 20 + 20 呀羊咩兄心得,我買碟就好睇心情.
Msuper + 10 + 10 羊兄粉,真係好有啟發呀!掂!
窮小子 + 20 + 20 講起 白版 ~ 近年真係 貴咗好多呀 !.

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

窮小子 發表於 2017-3-16 09:24
大概 某歌手 ~ 所有大碟 掛

叫師兄勿沉迷,弊在有錢真喺盲目

PS.=[窮小子的你]
儲哂多碟一版本 乜都被你坑哂 呢筆債點計先

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 昌哥都有唔少珍藏, 你有冇估計自己有幾多隻.
dc903 + 20 + 20 一定要加分
tlsk + 20 + 20 絕對認同
Msuper + 10 + 10 師兄依家梗係黎追債勒
窮小子 + 20 + 20 448 C兄早〜老人家咪、記性差咪.

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

dc903 發表於 2017-3-16 10:05
謝謝你的分析。
想作定義”全部“人人不同,
自己會有幾個層次(像打機)

Re : ernietse        2017-3-16 01:16        prefer buy good music than just blind bu

DSH,我自己認為對於一般歌手用上面睇法絕對恰當,但如果講梗某一個自己喜愛的歌者應該又有些不相同,接受度/容忍度大好多,同埋會希望擁有的碟係_全部/齊全/愈多愈好吧!

羊兄粉,睇完你的見解,我真係認同儲碟等如打機,有不同的 level,當你儲完 level 1, 可能會升呢跳去 level 2,跟住中毒再深d既, 就一直追,好彩既追到 game over,否則茫茫大海撈針,唔知幾時完結!我講梗係白版碟,如果唔係在唱片公司撈,點可能知道由始至終出過多少款白版碟呢!
自己都諗過點樣儲法,完整又醒目,又不是盲目地去儲,哈哈,我絕對須要些時間過濾下方向呢!

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
ernietse + 50 + 50 但係我都係以聽歌為主, 儲碟 其次.
tlsk + 20 + 20 真係精彩報告
dc903 + 20 + 20 唉 又一毒海苦難碟人,hehe.
窮小子 + 20 + 20 認同慢慢霖 ~ 碟海茫茫, 大海撈針.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今天午餐係mx鴛鴦海南雞

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Msuper + 10 + 10 以前它係三間中最好,早幾年覺退步現不知.
dc903 + 20 + 20 超正貴氣餐!
Cheong448 + 20 + 20 成皮嘢晚餐.....
窮小子 + 20 + 20 MX-D嘢咁靚仔~家家樂丶大快6...有壓力啦.
tlsk + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

tonight DIY dinner

x

評分

參與人數 5威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Msuper + 10 + 10 估坑紋午餐肉不是一餐食晒,不然個胃好彈性.
文次郎 + 10 + 10 縲絲粉,好多年都無食過,令晚食食…….
dc903 + 20 + 20 喜歡有花紋的肉 若引若現
Cheong448 + 20 + 20 咩咩牌即興午餐''慾''......小心腸胃生息肉.
窮小子 + 20 + 20 卜卜脆 ~ 大大塊 丶大啖肉 ... 正呀!.

查看全部評分

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

早上公事到元朗大橋
ok後去對面考察,

發現隻kelly live,

bring her home

跟住去醫羊肚

不算美味 但性在即炒

x

評分

參與人數 6威望 +130 金錢 +130 收起 理由
tlsk + 20 + 20 一定要加分
CDROMRW + 10 + 10 嘩!正粉腸。市區都好難食得到,及第粥除外.
ernietse + 50 + 50 啲豬粉腸都好真實一碌碌,睇到我都眼碌碌.
Msuper + 10 + 10 呢份工正呀出街順便辦私務,炒面夠晒粉腸喎.
Cheong448 + 20 + 20 超正!冬菇亭大排檔''瘋''味
窮小子 + 20 + 20 開工時間 〜 有食 丶 有玩... 爽呀 !.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

Friday lunch

x

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 20 + 20 又係食雞
Msuper + 10 + 10 點睇都係呢碟大快樂牌走地禽_賣相靚d.
窮小子 + 20 + 20 又係燒味 ~ 呢份有D 5湯5水感覺 hehe.
dc903 + 20 + 20 又係燒味 都食得幾密 注意多d湯水.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

Friday fried pork dinner

x

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 20 + 20 呢餐好熱氣
Msuper + 10 + 10 呢餐真係好炸,如果我有孫_一定係_酸死啦.
窮小子 + 20 + 20 全日都出街食飯醫肚喎 ~ hehe
dc903 + 20 + 20 炸得不錯;昨晚難上76 是否76server被炸。.

查看全部評分