設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

dc903 發表於 2018-5-23 14:11
謝謝M兄介紹,
E兄如post今天吃乜前
看看今午羊在路德圍

dc903~點解唔寫made in, 寫manufacturing,唉…….

按照下面呢三張圖解釋其實兩個字也是生產,只是生產量大小規模、生產上方式不同及原材料的分別,禁我 推敲_綠茶粉及北海道牛乳也是從蘿蔔國入口,即不是香港自家生產主要原材料,但雪糕仍是香港制造生產,禁所以歸 manufactured in HK;但都是香港生產禁樣有問題?還是羊老爹認為 manufactured in HK 意思是其它地方生產但在香港包裝?請指點一下!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +210 金錢 +210 收起 理由
ernietse + 50 + 50 振英最叻嘅語言藝術, 呢啲亦都係文字藝術.
文次郎 + 10 + 10
dc903 + 50 + 50 正正文字分析師
窮小子 + 50 + 50 而家好多無寫明made in乜乜產品都係咁.
tlsk + 50 + 50 M兄,吉摩靈。

查看全部評分

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Msuper 發表於 2018-6-3 08:53
按照下面呢三張圖解釋其實兩個字也是生產,只是生產量大小規模、生產上方式不同及原材料的分別,禁我 ...

Msuper兄真好學
咁羊開估啦
初時叫pie
production n industrial engg
之後變咗manufacturing
隨著工廠北移
又叫作什麼
automation,system, quality of/in等等名稱

評分

參與人數 4威望 +165 金錢 +165 收起 理由
tlsk + 50 + 50
ernietse + 50 + 50 香港賣嘅sacd聲稱日本做, 膠盒同書仔大陸做.
Msuper + 15 + 15 哈,4_我蠢睇完里寫的仲更加唔明意思!.
窮小子 + 50 + 50 近排日日講貿易戰,其實地球村邊可能1個獨大.

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

按照下面呢三張圖解釋其實兩個字也是生產,只是生產量大小規模、生產上方式不同及原材料的分別,禁我 ...

M仔早晨 ~   ~ 情況就好似呢隻咁

## 無印明係 made in Japan ( 由於係中下價產品 )

錶身 Seiko 009 ~ made in China

錶帶 Seiko SARB 059 ~ made in Japan

錶扣 Seiko SBDC 001 ~ made in Japan

x

評分

tlsk + 50 + 50 中日合作
ernietse + 50 + 50 many CITIZEN watch china made too
dc903 + 50 + 50 正正解說
Msuper + 15 + 15 90年代興Assembly inJP大陸制造日本組裝.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

窮小子 發表於 2018-6-3 10:35
M仔早晨 ~   ~ 情況就好似呢隻咁

## 無印明係 made in Japan ( 由於係中下價產品 )

e+興咁講
engineered in us/jap/England …
designed in us/jap/England …
xxx in us/jap/England …

評分

tlsk + 50 + 50 聯合國製造
Msuper + 15 + 15 蝦蝦唔明典解唔直接寫Manufa與Made的分別.
ernietse + 50 + 50 唔知羊女係咪旅行時外地製造香港出產.
窮小子 + 50 + 50 羊爸好,大同世界,已無邊國好壞,只信好QC.

查看全部評分

白鑽玩家

Msuper 發表於 2018-6-3 00:09
道道地公司出了新口味,日式焙茶雪糕,鍾意吔勁茶味一定要試,便利店出售!

Msuper兄
其實問題不是兩字分別
有否留意羊用……唉
自己對manufacturing
這個字感性啫
(羊又經常非理性)
羊讀poly時選pie嘛

評分

參與人數 4威望 +195 金錢 +195 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 所以都有少少麻目~5係10分太在意啦!.
ernietse + 50 + 50 Made指100%,manufacture 是指某部分製造.
Msuper + 15 + 15 明天大家又做只出色的馬仔,唔係馬場跑果 d.
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

dc903 發表於 2018-6-3 20:49
Msuper兄
其實問題不是兩字分別
有否留意羊用……唉

娥娥娥,總之禾對錯號,用了 "賽馬飛" 對 "六合彩",簡稱奶野!
羊老爹的 "那些年"、 "情懷" 、"情義結" 包含晒,想當年自己有諗過讀書做工程師,話明 "諗" 梗係齋諗無做到啦!依家咪日日渾渾噩噩做傻瓜!
如果現在羊老爹還是個工程師,唔知什麼境況, 命運無得預先改運,順其自然見步行步!
今晚又齊齊歡樂今宵;揀呢首歌點比大家聽,
當年卡拉 OK 成日播,歌詞幾有意思!

[youtube]WFiTsyYB2Xo[/youtube]

小雨點   風裏吹  
無意夜店看過去   傘子裏那一對
衫濕了仍癡癡醉   時間彷忽消失去
而我身邊有的   只得雨水
孤身風裏吹   何以在這世界裏 
似一切也不對   心中有嚕囌百句 
愁緒絲絲揮不去   唯有舉杯痛飲  獨尋醉
獨自在街裏徘徊   不肯歸去
為著是相信世事無絕對
無論錯或對 我始終都記取
人生旅途 難免崎嶇
今天或有驟雨 明日會天清風也吹
人生旅途 全靠爭取   唏噓盡已別去
前路有新的一天要面對

ernietse~我都有幫你手睇下你啲恩物㗎
呢隻我喺香港都好似唔覺眼見過喎
多謝 DSH 幫眼,但嚴格來講唔算罕有啦!

評分

參與人數 4威望 +230 金錢 +230 收起 理由
tlsk + 50 + 50 記住快樂時要快樂
窮小子 + 80 + 80 又學多樣嘢~人生又多樣經驗
ernietse + 50 + 50 羊老爺做咗工程師 可能大大同 bb都唔同咗.
dc903 + 50 + 50 好野 又過週日 明天開工 跟住打風 haha.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

嗱唔好炸我型呀!

我都有幫你手睇下你啲恩物㗎

呢隻我喺香港都好似唔覺眼見過喎

x

評分

參與人數 4威望 +245 金錢 +245 收起 理由
tlsk + 50 + 50 正呀,即刻今晚交收宵夜直落!
窮小子 + 80 + 80 辛苦晒 ernie ching ~
dc903 + 100 + 100 咁仲唔快d約定係地鉄交收
Msuper + 15 + 15 哈哈哈,蘿蔔國梗係搵_4人骨頭_出名啦!.

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Saturday dinner

x

評分

tlsk + 50 + 50 今次收鑊豐富啦!
窮小子 + 80 + 80 休息下啦 ~
dc903 + 50 + 50 mango濕熱 可否叫空姐 要夠1對木瓜呢.
Msuper + 15 + 15 禁又風流快活左9日,真係好頭好尾飛機果餐.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

Sunday breakfast

x

評分

Msuper + 15 + 15 哈,其實禾異種~唔多鍾意簽名劃花封面紙!.
tlsk + 50 + 50 超正!
窮小子 + 80 + 80 ernie ching 早晨
dc903 + 50 + 50 補充精……力啊

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

我都有幫羊老爺個囡囡睇佢嘅恩物麵包超人眼藥水同埋 沖涼海綿

x

評分

參與人數 5威望 +245 金錢 +245 收起 理由
Cheong448 + 50 + 50 避孕.........套
Msuper + 15 + 15 皇帝女太細個可能將眼藥水幫羊老爹洗鼻窿!.
tlsk + 50 + 50 俾個Like你啦
dc903 + 50 + 50 冇理3721 多謝晒
窮小子 + 80 + 80 洗5洗咁得意 ~ 洗5洗咁可愛啊…hehe.

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im