設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cschinhk

[請教] 如何在Yamaha A1050 人工調教音壓

鉑金玩家

cschinhk 發表於 2016-4-8 14:07
我又無試過用direct 聽,今晚又要再試下,睇下是否環繞無須改距離

除左十仔之外,YAMAHA個AUTO CHECK 距離都幾準下,
我試過拉尺做對比,發覺就算唔係完全同一數字,但都好近似,而且比例上都係合理。

所以試下唔用DSP聱一次先決定距離都好架。

鉑金玩家

cschinhk 發表於 2016-4-8 14:14
但每條聲道都是一樣比例調教?

唔係,
中置
前置
SURROUND
SUBWOOFER
都唔同。
篇文有講,
不過你都係試左距離先,EQ同大細聲係最後SET架。

銀級玩家

norip999 發表於 2016-4-8 14:16
除左十仔之外,YAMAHA個AUTO CHECK 距離都幾準下,
我試過拉尺做對比,發覺就算唔係完全同一數字,但都好 ...

我也認同Yamaha 自動計算的距離真係好準下,只是我的surround 掛在牆上離我耳邊約有差不多四呎距離,
致理解是這情況影響,經師兄提醒回家再試你的方法!

白鑽玩家

norip999 發表於 2016-4-8 14:16
我試過拉尺做對比,發覺就算唔係完全同一數字,但都好 ...

其實subwoofer都準
不過AVamp到subwoofer內
經過多組filter(Xover,phase....)
訊號有輕微delay
所以距離會遠咗少少
千萬唔好以為錯咗
強行自己改返做實際距離
因為支咪個工作原理唔係測距
實際是計訊號發出及回收時間
為咗方便用家了解先轉化為距離
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

如果依家新嘅AVamp重要用音壓計去度準過autocal嘅話,部AVamp可以掉左佢啦。
我個人覺得最重主喇叭要擺到兩聲道啱聽位置先,而中置一定要放置在主喇叭正中位,,然後再去autocal,cal完各喇叭距離同各聲道音壓去慢慢調整其他喇叭擺位之後再重新cal過,cal得幾次擺得幾次位之後咩包圍感,空間感就會出晒嚟。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HenryYuan + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

師兄們會否有Yamaha EQ 的調教心得可以指導下

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

喇叭唔同,後級唔同,最重要環境唔同。
阿甲君同乙君個EQ可以差好遠。

EQ要set 得有效果(講明先,我絕對無資格談論咩叫好同唔好)一係就聽得出高中低頻邊到有相對應既不足或太大;一係就要不斷撞彩。

如未清楚本身有咩問題,不太建議藥石亂投。

禁止訪問

銀級玩家

luck 發表於 2016-4-10 12:23
可能有D過時,但不失為一個好的參考 http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=19256&highli ...

多謝師兄,等我研究一下

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Rakehell 發表於 2016-4-10 12:21
喇叭唔同,後級唔同,最重要環境唔同。
阿甲君同乙君個EQ可以差好遠。

心得之談
(Post76 Android 手機版送出)