設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cschinhk

[請教] 如何在Yamaha A1050 人工調教音壓

鉑金玩家

cschinhk 發表於 2016-4-5 17:58
你意思是不論人工或自動都須將master volume 開至 0db,我之前不知道須這樣,
調校不知會否效果相差好遠! ...

我無記錯既話auto無得較大細聲,
手動好似有得較。
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=199957&highlight=%E9%9F%B3%E5%A3%93%E8%A8%88

呢度有得睇晒兩個方法

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

cschinhk 發表於 2016-4-5 17:58
你意思是不論人工或自動都須將master volume 開至 0db,我之前不知道須這樣,
調校不知會否效果相差好遠! ...

autocal時你插支咪入去按enter佢就會自己做, 唔使set做0db, 記得做既時候將所有窗/門/窗簾等等閂晒, 最好連自己都走埋費時影響到, 支咪要放返喺皇帝耳仔位~~!! {:9_423:}

自己調教時將volume set做0db, 出test tone, 拎音壓計喺皇帝耳仔位, 將全部聲道調教大約至70db, 做之前最好將所有dialogue shift/level全部set返做0先~~

搞掂好晒就用返自己熟既碟去試, 聽吓邊個位要加減再做, 搵啲對白人聲位, 試吓郁dialogue shift/level聽吓邊個啱自己~~ 搞好晒就到最後試十仔, set前後距離去試邊個距離最"中"皇帝位, 然後再教返適合自己既十仔大細聲~~ 基本上就係咁~~ {:9_423:}

銀級玩家

ykluk 發表於 2016-4-5 18:20
autocal時你插支咪入去按enter佢就會自己做, 唔使set做0db, 記得做既時候將所有窗/門/窗簾等等閂晒, 最好 ...

好的!多謝各位俾意見!會用這些方法調教一下!

銀級玩家

norip999 發表於 2016-4-5 15:39
其實唔緊要既,
AUTO完一次係EQ度會SAVE左3個唔同風格既YPAO EQ FOLDER,
而係三個YPAO FOLDER上面有個手 ...

我的1050是可以,但人手EQ好似太復雜,唔識校只用該3款的模式,說明書又無解釋一下,一直無用人手試校,
是否真的人手調教會比自動的好得多?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

cschinhk 發表於 2016-4-5 20:21
我的1050是可以,但人手EQ好似太復雜,唔識校只用該3款的模式,說明書又無解釋一下,一直無用人手試校,
...

最大問題係你本身知唔知嗰條curve係咩先~~?? {:9_419:}

唔知就搞咗, 雖然正如之前師兄講可以用返其他profile, 但個人覺得調教EQ唔係try & error, 而係你聽到某一隻喇叭某一條頻寬有問題作加減, 例如人耳正常係聽到20Hz - 20kHz, 咁你唔通每隻都try & error咩, 動一髮搞一生呀~~

銀級玩家

ykluk 發表於 2016-4-6 09:54
最大問題係你本身知唔知嗰條curve係咩先~~??  

唔知就搞咗, 雖然正如之前師兄講可以用返其他pr ...

你意思是感覺那條聲道才調教對嗎?

3萬

白鑽玩家

cschinhk 發表於 2016-4-6 18:47
你意思是感覺那條聲道才調教對嗎?

睇嚟樓主你好似唔係好明小弟意思, 咁我直接講~~ 如果你唔係好明或者唔知邊個Hz係代表咩聲, 你根本唔會知點樣用EQ去教聲, 所以就唔好搞EQ, 做完YAPO再用音壓計調大細聲已經得喇~~!! {:9_423:}

白鑽玩家

cschinhk 發表於 2016-4-4 11:42
我再試試,之前好似唔得,因為佢是每個喇叭輪著發聲,不能逐個調教
用了一段時間都未找到怎樣可在每聲道經音壓計來調教,用了自動校音好似唔太理想,
感覺前後的連貫性有問題,例如前面對著自己開槍,後置喇叭的爆炸聲感覺慢了一下才
發出,睇下有無Ching 可指教下!

師兄你講嘅係前後發聲時間先後或唔一致問題
應該係時間(距離)問題可能唔關EQ同音壓事

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

銀級玩家

MDLP 發表於 2016-4-6 20:49
師兄你講嘅係前後發聲時間先後或唔一致問題
應該係時間(距離)問題可能唔關EQ同音壓事 ...

咁我再試試調整後置距離睇下效果會點!,

白鑽玩家

cschinhk 發表於 2016-4-7 10:59
咁我再試試調整後置距離睇下效果會點!,

如果師兄你無另加後級的話
你可以自己用尺度吓
前中後喇叭距離有無大出入

定係你用咗Y記DSP加大咗room size同reverb之類
今到所以喇叭到皇帝位時間唔一致
或者你用返direct/pure mode試吓
就欠一點點 但這一點點 卻很遠