設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cschinhk

[請教] 如何在Yamaha A1050 人工調教音壓

銀級玩家

MDLP 發表於 2016-4-7 11:07
如果師兄你無另加後級的話
你可以自己用尺度吓
前中後喇叭距離有無大出入

相信有可能用咗DSP 調個room size ,因為用了Auto Cal 出來的距離感覺幾準,等今晚試試direct 或還原DSP 至
原廠設定

銀級玩家

ykluk 發表於 2016-4-6 09:54
最大問題係你本身知唔知嗰條curve係咩先~~??  

唔知就搞咗, 雖然正如之前師兄講可以用返其他pr ...

小弟真係唔識個curve什麼意思,所以買番來都沒調校過,真的要慢慢了解多啲學下
有師兄講話人手set YPAO 效果比現正自動的好得多!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

cschinhk 發表於 2016-4-7 17:51
小弟真係唔識個curve什麼意思,所以買番來都沒調校過,真的要慢慢了解多啲學下
有師兄講話人手set YPAO  ...

做完YAPO再人手調整距離大細聲, 同埋十仔既位, 其實通常都已經好好, 除非你真係好想學同好清楚, 小弟覺得較EQ牽一髮動全身, 你又要mark咗自己郁咗邊個位(因為試其他段數都有可能要還原)......我自己好懶, 睇戲都只係娛樂, 如果無時間仲要搞埋呢啲嘢, 玩樂得咁辛苦真係咪搞....

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-4-8 10:03
做完YAPO再人手調整距離大細聲, 同埋十仔既位, 其實通常都已經好好, 除非你真係好想學同好清楚, 小弟覺得 ...

eq都話有save,一開返個folder就還原,
唔明你驚d咩野

銀級玩家

昨晚將用過的DSP 重置一次及把後環繞距離延長2呎之後,前面開槍後面中彈已經沒有不連貫問題!

銀級玩家

ykluk 發表於 2016-4-8 10:03
做完YAPO再人手調整距離大細聲, 同埋十仔既位, 其實通常都已經好好, 除非你真係好想學同好清楚, 小弟覺得 ...

我也明白這道理,只是有得調教,心思思想試下但唔識用也沒辦法,唯有慢慢摸索下先啦!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

norip999 發表於 2016-4-8 12:48
eq都話有save,一開返個folder就還原,
唔明你驚d咩野

呢個唔係可唔可以還原問題, 而係究竟知唔知自己做緊啲乜~~ 各人有各人做法, CHING你鍾意try & error用時間用心機搞一大輪, 然後最後唔知點算搞唔掂又還原好似好開心咁~~ {:9_422:}

小弟唔建議未學行先學走啫, 當然各人鍾意走小弟又唔會去阻止, enjoy~~!! {:9_407:}

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-4-8 13:04
呢個唔係可唔可以還原問題, 而係究竟知唔知自己做緊啲乜~~ 各人有各人做法, CHING你鍾意try & error用時 ...

篇教學有解釋點解要咁set,
之後都有好多人有唔同心得,
以前去過yamaha毒氣房毒到出汁,
包圍感超正,十仔又掃晒腳毛,
見到樓主話係毒氣房setting,
當年老虎蟹都跟住玩返次。

到而家照set返一樣氣氛同音壓大增
(但可能有人唔like既)

白鑽玩家

cschinhk 發表於 2016-4-8 12:51
昨晚將用過的DSP 重置一次及把後環繞距離延長2呎之後,前面開槍後面中彈已經沒有不連貫問題! ...

我意思係先唔好用DSP mode
行返正常direct聽吓有無時間唔準
Y記有啲surr mode本身原裝已加大
或甚至誇張個room size同reverb
你改距離祗是抵消返個DSP誇大值
咁不如改细個DSP殘響同room size算數
免得行diect時個距離又錯返

白鑽玩家

norip999 發表於 2016-4-8 13:09
篇教學有解釋點解要咁set,
之後都有好多人有唔同心得,
以前去過yamaha毒氣房毒到出汁,