設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 香港好少地方有Cyrus 機賣?

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-12-13 21:51
嚿電都叫用左一個月, 嘩, 原來都係要煲.  
正確地說, 呢個遲來嚿電將我台原本已run 得唔錯的8(2)D ...

Ching 換左 DAC signature Xp + Stereo 200 末?

1萬

白鑽玩家

老而不

singgo 發表於 2017-9-8 11:29
Ching 換左 DAC signature Xp + Stereo 200 末?

未, 因為遇上了少少阻礙.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-9-8 13:44
未, 因為遇上了少少阻礙.

why?

1萬

白鑽玩家

老而不

1. 我正在搞起左黑膠, 衰多手
2. 換了新手提電腦
3.插頭位唔夠
4. 呢一點才是真的, 因為DAC Sign. 是有內置 DAC . 另外我有打算upgrade 一下自己手上Arcam CD37.
甘樣問題來了, 如果我入一台很好的CDP, 比如North Star 的CDP, 甘樣North Star 的CDP 同DAC Sign 的一樣好, 變相重覆左
又如果入手平過現在的CDP / SACDP 又令成件事好尷尬, 唔通入台SR6006 做 CDT+兼職SACDP 甘搞笑...
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-9-8 21:18
1. 我正在搞起左黑膠, 衰多手
2. 換了新手提電腦
3.插頭位唔夠

咁又真係幾頭痕!

1萬

白鑽玩家

老而不

singgo 發表於 2017-9-8 23:26
咁又真係幾頭痕!

地方細, 我又真係唔太覺需要用大W數的後級 , 直至現在, 8(2)DAC + 舊電都給我滿意的表現.
何況, 用DAC Sign + stereo 200 的價 = 一台 JR S2 + 125 的價.

太多可選的地方了
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-9-9 00:26
地方細, 我又真係唔太覺需要用大W數的後級 , 直至現在, 8(2)DAC + 舊電都給我滿意的表現.
何況, 用DAC Si ...

咁一定揀JR S2 + 125

1萬

白鑽玩家

老而不

singgo 發表於 2017-9-9 00:49
咁一定揀JR S2 + 125

也未必. 因為JR 後面的喇叭線要用叉插,  而我手上的Frey 2 是無插.
變相, 換機時又要換線.   真是頭痕.

如果是找一台 CDP 當CDT 用, 那麼就是一台平少少的我己OK. 心想的是Moon , 這樣或者合DAC Sign.  Cyrus DAC的聲底我是ok的. 
我曾有想過不如用Pre(2) DAC + stereo 200 , 只是甘樣等於去迫自己分體用stereo 200.  

至於CDP
North Star CDP 其實都不錯,  只是當中的DAC 元件只是同牌中較低model, 是有少少覺定價太高了 .
Arcam CDS 27 就因為轉了廠, 又加入了大量元件, 我不太喜歡.
Naim CD5xs 就唔太想加外置supply 去供電, 而且真是覺少少落伍, 仲有HDCD!?  性價比不合?
我不會用馬仔 / Denon / 金/ 三葉 . Luxman 我是聽過, D05u 聲底唔同而且覺貴了少少, D380 似現在的聲卻太大台了.
Pro-ject CD box , 不過甘樣 就令CDT 一定要上置, 而且用佢自己的DAC 就最好, 仲要加舊電.  
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2017-9-9 06:59
也未必. 因為JR 後面的喇叭線要用叉插,  而我手上的Frey 2 是無插.
變相, 換機時又要換線.    ...

馬仔 我都覺得貴了少少

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-9-9 06:59
變相, 換機時又要換線.    ...

唔怪得你要頭痕,你考慮得咁清楚都知自己要咩就最好