設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 香港好少地方有Cyrus 機賣?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-11-1 20:25
如果我再升, 應會跳去upgrade 7 的setting, DAC XP signature  + stereo 200 吧?

聽耐了, 會覺聲音在變 ...

部PSX-R2 run-in 好未呢  相對小品, 當然播古典大鵬野, 對器材會有要求.
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

1萬

白鑽玩家

老而不

ANWKLO 發表於 2016-11-2 19:03
部PSX-R2 run-in 好未呢  相對小品, 當然播古典大鵬野, 對器材會有要求. ...

我都有呢個疑惑,
一聽又一邊打下包膠, 今日唔用RCA 入, 改用同軸由CDP入8(2)DAC
覺得現在的DAC 最有好明顯的變化, 唔止老套果句 detail 多, 而是當中的轉變令人驚訝, 我覺少了一點點noise , 步向了數位的那種清感, 有點似是換了另一台機.
或者甘樣玩才發揮出PSX-R2 ?

我再聽聽看, 遲D打打感覺
還是好音樂最好.

星級玩家

講起cyrus就真陰功,數十年前是金絃洋行做代理,机壳是全鋳合金做成craftmanship是無得頂,小弟数十年前從hifi德兄(他還在雲絲頓主理音響部)以平於代理價買得cyrus one,(约二干三四元)滿意到不得了,當年聽黑膠,聲音極度英國聲,配canton平價三路喇叭,聽絃樂一流.而家做hifi真係好難做,所以現時的代理x昌連自己showroom都無,靠dealer幫你推,而x昌做汔車建材凍肉都做到做唔切,又点恨做的HiFi生意,現時新一代的消费模式己大不同,我地呢的老野enthusiate就買少見少.試問做生意的老細有鬼引做多的HiFi咩?
Han

1萬

白鑽玩家

老而不

han 發表於 2016-11-2 23:05
講起cyrus就真陰功,數十年前是金絃洋行做代理,机壳是全鋳合金做成craftmanship是無得頂,小弟数十年前從hi ...

X昌之前在中環有show room, 不過都無左了. 變成mega box 入面的小角落. 我覺現在的代理主力在最平的TEAC, 最貴的金仔, E嫂, Cyrus走中間派變左反而不太重視.
在外國反而一直Cyrus 都無乜特別事發生過, 係正常, 未至於熱賣, 但聞說會久不久會賣到暫時缺貨.

還是好音樂最好.

銀級玩家

X昌你睇D推廣十年如一就知啦! 死蛇一樣的管理層好似唔駛做唔駛唸咁轉變下D推廣都唔會!永遠夏日大推廣套餐就死得!大佬呀變下啦,話我地後生仔唔買貴野?係出左出面買先真!幫X昌買永遠貴過街價呀!咪又係利益之過!大家明白果種,自己好油水就將公司攪成咁 Cyrus 幾好都冇用啦!原因冇水位佢入袋嗎、咪唔想推唔想做.識都去晒原X買,個價好個代理先!cyrus就真陰功?唔陰功自己揾個新代理咪似番個樣囉

銀級玩家

han 發表於 2016-11-2 23:05
講起cyrus就真陰功,數十年前是金絃洋行做代理,机壳是全鋳合金做成craftmanship是無得頂,小弟数十年前從hi ...

ching講得出這番話合理不過!

銀級玩家

我本來都對cyrus D機好有興趣都唔敢入手!聽大家講再自己去睇下又真係覺得代理都做得幾差!

1萬

白鑽玩家

老而不

singgo 發表於 2016-11-3 10:58
X昌你睇D推廣十年如一就知啦! 死蛇一樣的管理層好似唔駛做唔駛唸咁轉變下D推廣都唔會!永遠夏日大推廣套餐就 ...

其實 原X都是向X昌取貨.
還是好音樂最好.

銀級玩家

要買都冇法啦!ching大家明白!

1萬

白鑽玩家

老而不

今早打掃, 發覺原來舊電如果去stand-by (著紅燈) 會有少少暖, 在上面中間的位左右, 唔知大家有無覺?
還是好音樂最好.