設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 香港好少地方有Cyrus 機賣?

1萬

白鑽玩家

老而不

-上接-
昨晚搞左一陣, 終於接上了舊電. 因為是開機搞錯次序, 台8 (2)DAC 閃紅燈
以為台死得, 於是拔電源再搞, 中間又忘了開著舊電, 唱左10數秒又8 (2)DAC 閃紅燈
(原來舊PSX-R2有電之後熄機都要等一陣先會熄燈..)
總之, 好似用盡1小時將全部可以error 的 情況全都發生過.

終於明白就是一定要8 (2)DAC 是off的時候接上PSX-R2, 再switch on PSX-R2,  再switch on 8(2) DAC , 甘樣兩台機先會著.
有乜感覺? 頭半小時真係唔太覺好大分別. 係一路聽落去, 發覺低音比以前detail , 有layer ,
如果是比較簡單的曲目, 如流行曲會覺動感多左, 整體表現是豐富左.

於是用返古典去試, 覺得少左以前的含蓄感. 未有舊電時聽古典其實很不錯, 對我而言是一重內斂的感覺, 聲音都是控制在可以的能力之內,
用左PSX-R2 之後, 覺得最大的變化是細聲都可以keep 到個音像 (以前唔得) , 分析力是提高了,  明顯聽得出power是足左, 只是我略嫌有種不太穩定的感覺. 或者用久了之後會變好吧?

Cyrus 出名的地方係呢舊電....我想還是如給多一些時間去看看吧?  
值不值得用? 如果8(2)dac的聲音已很滿足, 其實唔用舊電也沒什麼不好的事.
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

raysir 發表於 2016-11-1 01:13
因加PSX-R2可將前級電源部份作完全分離只供前級用,而原本合併供電亦只全作後級輸出使用!如有錯誤敬希各位ch ...

應該是這樣

"PSX-R₂ driving the pre amp section of the integrated amplifier",  是隻300VA 環牛

Upgrade 2
http://www.cyrusaudio.com/system-guide/building-a-cyrus-system

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-11-1 13:47
-上接-
昨晚搞左一陣, 終於接上了舊電. 因為是開機搞錯次序, 台8 (2)DAC 閃紅燈
以為台死得, 於 ...

"只是我略嫌有種不太穩定的感覺" 是怎樣

Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

1萬

白鑽玩家

老而不

ANWKLO 發表於 2016-11-1 19:07
"只是我略嫌有種不太穩定的感覺" 是怎樣

如果我再升, 應會跳去upgrade 7 的setting, DAC XP signature  + stereo 200 吧?

聽耐了, 會覺聲音在變. 不過暫時真是沒什麼好感.

不太穩定的感覺

到底是怎樣說呢...?  如前文提及, 小作品或者OST上是沒什麼問題. 有舊電是真的明顯地優化.
但一到了古典大作, 比如是Stokowski 指揮的 Tchaikovsky Synphomy 5 尾章, 當各種音器一同發出接近音量的時候, 是有種像百花爭鳴, 精彩, 卻有有點亂.
未有PSX-R2 時的可以聽出平衡的音律, 不會亂, 而是大小樂器的次序井然.

我不知是我的喇叭(Autograph mini), 還是8(2)DAC 入面70W 輸出不足以應對.
沒有PSX-R2 時我覺聽起來是文雅, 加了之後好似變左少少做Rock 友?

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-11-1 20:25
如果我再升, 應會跳去upgrade 7 的setting, DAC XP signature  + stereo 200 吧?

聽耐了, 會覺聲音在變 ...

變Rock都唔其怪,加左psx-r2  對喇叭應該動態加强了咪有這感覺!可能ching習慣了聽小品感覺會唔會呢!

黃金玩家

我開頭加都已覺有很大分別了!

黃金玩家

Autograph mini 又的確比較文雅的一類,再煲一排應有更好感受

1萬

白鑽玩家

老而不

raysir 發表於 2016-11-1 21:06
變Rock都唔其怪,加左psx-r2  對喇叭應該動態加强了咪有這感覺!可能ching習慣了聽小品感覺會唔會呢!{:6_16 ...

又唔係, 可能是我習慣了那種現在說起來是 "暗色" 的聲音吧?

不過我覺最明顯的時候是
1.有比較
2.用久了

之前唔用, 對喇叭仲要toe-in少少, 家下用左, 反而要toe-out 返DD
始終是初入手, 再用一週再包膠.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

raysir 發表於 2016-11-1 21:11
Autograph mini 又的確比較文雅的一類,再煲一排應有更好感受

對mini 我覺是Tannoy Prestige 中比較另類了,
用左快一年, 沒有什麼令我覺要挑剔的地方.

唯一問題是同軸喇叭在擺位上真係好考功夫, 連對聽者的坐姿都是.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-11-1 21:17
對mini 我覺是Tannoy Prestige 中比較另類了,
用左快一年, 沒有什麼令我覺要挑剔的地方.

絕對係!