設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2020-8-3 00:17
大師兄  你換左膽機未阿?  換左記得出個貼喎~

請問你有冇聽過Unison Research 膽機同膽前石後機? 有咩 ...

房間, 個人嚟講唔多建議玩膽機

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-8-3 00:17
大師兄  你換左膽機未阿?  換左記得出個貼喎~

請問你有冇聽過Unison Research 膽機同膽前石後機? 有咩 ...

暫時還未買, 聽了很多卻是有點迷網的位置中. 加上時局有點亂, 或者再遲一些才看看好了.
https://post76.hk/thread-316861-5-1.html

UR 這牌子當然有聽過, 只是我認為在入門至中階好了, 高階的話可以找其他牌子如MasterSound 或者AudioResearch
感覺上現在的膽機是造出來當成工藝品沒錯,  除了以音色作為賣點外, 有些還是在走多功能的玩味向, 如Primaluna.

也是在只是工藝品的觀感角度而言有些機沒了保護網, 又或者只是一個很疏的大網,  感覺不太安全.
昔日的舊機中都一定是有密網, 又或者是把膽管在機內後而不是機前, 這種做法是除了防止人在使用時意外觸碰外, 也是對用家有另一種的防爆保護.

膽管係有機會爆的, 這是很罕有的事, 但還是過去數十年前遇過一次.
那是一對俄仔管, 當時感覺是好似比平時見的輕了, 大家沒太為意. 插上去, 機械運作時會把管加熱,   那個時候正常會聽到少少 "叮叮" 聲 由管子發出,是冷縮熱脹而發生.
其中一支在加熱後聽了一支小曲後忽然爆左,  那麼大家立即關機了; 另一支就在待機冷卻時 "叮" 一聲後自己裂了.
機內玻璃四散, 還真是驚人. 反而用其他產地和牌子的就沒有事.

Leben 和Airtight 一樣, 就是由 Luxman 走出來的膽機前輩作品, 只是我覺好似沒了以前Luxman 的牌子聲音, 同時又加入了不少設計者的個人喜好.
在2手市場上換機多過真的留機 (如果是真的好機, 應有不常有人放, 或者賣得很快才是) ....對此我覺失了興趣.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

ACCUPHASE@E270 發表於 2020-8-3 07:03
房間, 個人嚟講唔多建議玩膽機

點解呢?因為空間唔夠?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-8-3 07:30
暫時還未買, 聽了很多卻是有點迷網的位置中. 加上時局有點亂, 或者再遲一些才看看好了.
https://post76. ...

原來個網咁有用架? 我以為個網都係驚整爛支膽用黎保護~

咁你有冇d心水  邊幾部會比較想買呢?   Unison Research  我睇評測同聽  感覺膽前石後機都唔錯喎~

遲下有機會都想親身去試聽下!!近期迷上左聽jazz  好舒服柔和~  其實部raga  可唔可以當後級呢? 比部膽前黎玩下呢?

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2020-8-3 08:10
點解呢?因為空間唔夠?

除非成日有冷氣 唔係有一定熱量

評分

查看全部評分

鑽石玩家

ACCUPHASE@E270 發表於 2020-8-3 09:22
除非成日有冷氣 唔係有一定熱量

夏天我真係長開....... 反正我係房就開~

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-8-3 11:56
夏天我真係長開....... 反正我係房就開~

膽機係有一定的熱量, 視乎你用的是什麼膽 , 如果是小巧功率管如EL84 , ECL86 的就不太怕.
EL34 還算可以,  反而是, 300B, KT88 (或更高的) 就真是要些地方和通風.  過熱是會令電子零件加快老化.
現代的零件就是可以耐熱一些, 但我不知它們是不是真的如此耐用.

以前放膽機就大多都是枱面, 也因此控制版和木殼是一定要做得精美一些.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-8-3 08:22
原來個網咁有用架? 我以為個網都係驚整爛支膽用黎保護~

咁你有冇d心水  邊幾部會比較想買呢?   Uniso ...

我自己看上眼的是一家意大利的Synthesis ,  聽感不差.  小巧的 Roma 96DC 可以滿足了.
只是那個remote 真是好似cheap 了少少...
你可以去 MK 的代理 八一下這個Synthesis, 還有它們代理的mastersound, 應可以給你一些意外感.
http://www.soundofstrings.com.hk/sites/dealer

我原本是在等hifi 展, 再一窺有什麼膽機牌子再決定. 看來真是又要再花些時間去等.

rega機不宜做後分體.
試驗的感覺麻麻地. 沒了rega本身前級的部分時聲音有點生硬.  

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

一向都係玩平民 level, 我應該合資格呱

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分