設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2020-8-7 03:30
一套嘛, rega saturn r ,  有時聽下 file ...

咁就一定夾聲啦!!
[/quote]

係咪你D source 輸出太大?

鑽石玩家

mild7 發表於 2020-8-7 03:33
咁就一定夾聲啦!!

係咪你D source 輸出太大?[/quote]

我都係用DMS 500聽 TIDAL  應該冇問題吧~  我一般都係調到10點方向左右聽歌  ~  用電腦聽就仲可以較細聲D  因為電腦聲音設定,已經調到最大

鉑金玩家

一斤花生@G 發表於 2020-8-7 03:54
係咪你D source 輸出太大?

我都係用DMS 500聽 TIDAL  應該冇問題吧~  我一般都係調到10點方向 ...
[/quote]

經驗話我知 source output 太大可能粗聲, 太細又可能無尼神氣, 參考返同廠 saturn r  spec:

Maximum Analogue Output Level 2.18V (minimum load impedance 10kΩ)

我覺得 elicit r 最好聲volume level 係12 點位置, 當然仲有好多變數!

鑽石玩家

mild7 發表於 2020-8-7 04:17
我都係用DMS 500聽 TIDAL  應該冇問題吧~  我一般都係調到10點方向 ...

經驗話我知 source out ...[/quote]

幾大聲  其實都要視呼 你聽GE距離~ 我算近距離 所以好小會較到12點咁大聲

徐非有某部分歌係 比較細聲

鉑金玩家

一斤花生@G 發表於 2020-8-7 04:25
經驗話我知 source out ...

幾大聲  其實都要視呼 你聽GE距離~ 我算近距離 所以好小會較到12點 ...
[/quote]

這個當然啦, 我記得我以前問過某一隻牌子嘅代理, 點解部amp去到佢showroom嘅效果, 佢話因為唔同牌子設計, source output細喂唔飽部amp引致, 就好似香港係 220v, 但好多機都係230v,  又係食吾夠咁解!

你部 dac 有音量較?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

mild7 發表於 2020-8-6 22:24
Soulnote 乃機仔一部, 你吾可以有過份要求,
同一地方應該有 rega, 點解吾試埋? ...

昨天時間不足!諗住過兩日上代理聽elicit r同埋saturn r !師兄套rega係外國水貨購回來?平好多?

鉑金玩家

alanlee212 發表於 2020-8-7 09:08
昨天時間不足!諗住過兩日上代理聽elicit r同埋saturn r !師兄套rega係外國水貨購回來?平好多? ...

你試聽完 rega 先講, elicit r 玩音色, 吾係玩離箱及音效, 未必啱你, 我覺得 exposure 可能啱你D!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

alanlee212 發表於 2020-8-7 09:08
昨天時間不足!諗住過兩日上代理聽elicit r同埋saturn r !師兄套rega係外國水貨購回來?平好多? ...

其实可以考虑玩後级

1萬

白鑽玩家

老而不

每一個牌子都有自己的音色取向,  至少大路而隨手舉出來的例子:
代表日系的有金仔, Luxman,
代表美系的有老麥, Cary, JR,  
日美之間有 Marantz ,
日歐之間就是Soulnote ,  
歐系的有 UR, North Star design, Hegel ,   
英派的是Naim,  Rega, Cyrus, Musical Fidelity

換機前最好要明白Soulnote 有什麼地方不妥. , 是音色, 還是能力?
如果音色合耳, 但覺聲音木納沒力, 是機身不夠輸出功率, 或者喇叭靈敏度不夠.
如果音色不合耳, 就要換一個牌子.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ACCUPHASE@E270 + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-8-7 21:31
每一個牌子都有自己的音色取向,  至少大路而隨手舉出來的例子:
代表日系的有金仔, Luxman,
代表美系的有老 ...

明白!
Rega Elicit R
Spendor S3/5R2 SE