設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 地盒迷思...

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

vm8833 發表於 2016-1-19 14:11
師兄,GUSTARD DAC-X12加Sound Master No.76 MK II推LS 3/5A人聲係咪好靚?Sound Master有冇300B類產品? ...

DAC-X12我覺得係Win性價比, 至於您話靚唔靚聲我就無乜意見! 因為我兩聲道年資得嗰一年, 仲要第一部解碼就係X12, 三千蚊鬆啲可以解到DSD 128, PCM-32我覺得算係咁!同埋佢用料都正架!

Sound Master 76其實我覺得幾好, 推35仔夠突有如! 想聽甜啲既您可以聽EL34, 前面花生管您又可以換吓德仔, 貓拿! 其實呢部機都幾Ok!

另外我幾個月前買左部Sound Master 300B前級, 咁佢可以玩274B管, 分析力又更上一層樓!佢地有300B前級同Mono後級! 師兄您有興趣既請上去聽聽
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

pig1129 發表於 2016-1-19 17:53
DAC-X12我覺得係Win性價比, 至於您話靚唔靚聲我就無乜意見! 因為我兩聲道年資得嗰一年, 仲要 ...

我之前都想買GUSTARD DAC-X20,可惜冇貨買咗第二個牌子。都係9018黎,小弟都係心郁郁想試下300B加埋LS 3/5A。

1萬

白鑽玩家

老而不

pig1129 發表於 2016-1-19 10:22
最近同相熟電器師父吹開水, 佢話香港根本無所謂獨立電, 我屋企所拉既兩路獨立電入Fuse箱只不過 ...

你講得啱, 又唔使甘感嘆 -->!
正常而言香港無咩可能有獨立電, 最多只是好似劏房甘樣分多一個獨立電錶. 所以有時我都唔係好信D人話換左D hifi用fuse 制會真係好有用. D人問起我都係話分多左個fuse 制.
不過師兄夠膽搞大踢爆, 唔知一D用玩電專家會講咩....

不過我都有D好奇, 師兄是有什麼機? 是不是本身已有齊LNE 3 線, 機身已做earth?
正常的機扭大聲唔應有電流的滋滋聲在喇叭出的說?  
自已玩在甘耐都是用石機, 如果起noise, 我大多估都是錄音, amp/喇叭高音壓之下失真.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-1-19 20:13
你講得啱, 又唔使甘感嘆  -->!
正常而言香港無咩可能有獨立電, 最多只是好似劏房甘樣分多一個 ...

獨立電 是指獨立入牆電源線
減低電入牆源線電位與其他電器負擔
唔一定隔離離訊
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2016-1-19 11:41
我覺得不同器材對電既反應都唔同,而最終反映既係喇叭....我自己既經驗係,我喇叭未轉之前,上一對係liuto ...

我不是想引起罵戰或是質疑...如有冒犯請海量

很同意你說, 喇叭好左右出聲.
我玩在hifi甘耐, 事實一直只用原廠的黑色電源線. 遇過一些老前輩, 他們的古老機不可能用什麼古河的, 而是老布包電線. 佢地用的喇叭線是紅黑電線而已. 不過因為擺位等令聲音好聽.

我和師兄你的方向有少少唔同, 近幾年都只求SC 和訊號線好.  自覺玩電在我的府中沒有什麼大的出入.  
不久前已問人借用過Isotek 電線等等搞過下野, 又因為rada而入過一條PS audio,
條線係好粗, 不過最後聽完都是如你一樣還原到跟機果條.  

我要求講的是線路設計, 只要線路設計是好的 (以前容易D睇, 家下就有D難度),  聲就無論用什麼線都應是好的.
不過家下真是唔找條好少少的SC 和訊號線都唔得. 時下的跟機東西參差不齊, 唔似以甘好.

電, 學之前的留言一樣, 只是有幾多由外面的干擾入器材.
有時我都有D疑惑, 點解平/貴會在干擾上有出入?
是平價機不理干擾, 還是已用很簡單的方式處理左?
是貴機反應過大, 小小野都放大左, 還是在簡單干擾上省功夫?(<--呢樣應沒可能)

還是好音樂最好.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kl122002 發表於 2016-1-19 20:31
我不是想引起罵戰或是質疑...如有冒犯請海量

很同意你說, 喇叭好左右出聲.

借條平平地嘅你試下

1萬

白鑽玩家

老而不

plnl88 發表於 2016-1-19 20:43
借條平平地嘅你試下

之前已入左一條PSaudio, 朋友又借過條古河,
粗是好粗, 又好重. 聲唔係怪, 出入唔算太大.

可能家中的野太平民了, 玉帝下界唔識做野?   
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-1-19 20:29
獨立電 是指獨立入牆電源線
減低電入牆源線電位與其他電器負擔
唔一定隔離離訊

我府中現在的說是由fuse箱拉一條線專去hifi果插位的.
不過如果我真的請多一個電錶, 由大廈牛房取電, 直入我家只為一套hifi供電,
甘樣又算不算真的獨立電?

還是好音樂最好.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kl122002 發表於 2016-1-19 20:48
之前已入左一條PSaudio, 朋友又借過條古河,
粗是好粗, 又好重. 聲唔係怪, 出入唔算太大.

個D唔得架
試下我D平野先啦

1萬

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-19 20:53
我府中現在的說是由fuse箱拉一條線專去hifi果插位的.
不過如果我真的請多一個電錶, 由大廈牛房取電, 直 ...

一般大廈唔會批兩相電比同一個單位的,
如果無記錯的話。
如果真係咁做,都算獨立電。
但,尚欠一隻地濾才算完美。